Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

ALEXANDER THE GREAT - ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Αλέξανδρος ο Μέγας
Ο Μέγας Αλέξανδρος γεννήθηκε στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας Πέλλα το 356 π.Χ., όταν ήταν βασιλιάς ο πατέρας του ο Φίλιππος Β’. Τη μητέρα του την έλεγαν Ολυμπιάδα και ήταν κόρη του βασιλιά των Μολοσσών της Ηπείρου, του Νεοπτόλεμου Α’.
Ανατράφηκε με μεγάλη φροντίδα. Τη γενική ευθύνη της ανατροφής του είχε αναλάβει ένας συγγενής της Ολυμπιάδας, ο Λεωνίδας, ο οποίος εφάρμοσε σπαρτιατικές μεθόδους διαπαιδαγώγησης. Έτσι, ο Αλέξανδρος σκληραγωγήθηκε από πολύ νωρίς, έμαθε να αντέχει στην πείνα, τη δίψα και την έλλειψη ύπνου, πράγματα που τον βοήθησαν αργότερα στις εκστρατείες του.
Παράλληλα, είχε και παιδαγωγούς που φρόντιζαν για την πνευματική του καλλιέργεια. Όταν ο Αλέξανδρος έγινε 13 ετών, ο πατέρας του επέλεξε για παιδαγωγό του τον Αριστοτέλη, τον γνωστό φιλόσοφο της αρχαιότητας. Ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Αλέξανδρο φιλοσοφία, δηλαδή τη γνώση των φυσικών επιστημών.
Όταν ο Αλέξανδρος ήταν 20 χρονών, το 336 π.Χ., δολοφονήθηκε ο πατέρας του Φίλιππος Β’ και ο στρατός τον ανακήρυξε βασιλιά της Μακεδονίας.
Ο Αλέξανδρος κέρδισε τον σεβασμό των ελληνικών πόλεων και αναγνωρίστηκε “ηγεμόνας των Ελλήνων” στο συνέδριο των ελληνικών πόλεων (πλην της Σπάρτης) που συγκάλεσε ο ίδιος στην Κόρινθο και έτσι ηγήθηκε στην εκστρατεία στη Μικρά Ασία που είχε στόχο την απελευθέρωση των ελληνικών πόλεων από τον περσικό ζυγό.
Την άνοιξη του 334 π.Χ., ο Αλέξανδρος ξεκίνησε την εκστρατεία κατά των Περσών και μέσα σε 10 χρόνια ελευθέρωσε τις ελληνικές πόλεις και την Αίγυπτο από τους Πέρσες. Κατέλυσε ολοκληρωτικά το περσικό κράτος και νίκησε όλους τους ηγεμόνες από τον Καύκασο μέχρι τον Ινδό ποταμό.
Το 327 π.Χ. η αυτοκρατορία, πλέον, του Μεγάλου Αλεξάνδρου απλωνόταν από την Ελλάδα μέχρι τις Ινδίες.
Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι ο Αλέξανδρος ίδρυσε 70 πόλεις - αριθμός που θεωρείται υπερβολικός από άλλους συγγραφείς. Όλοι πάντως συμφωνούν ότι ίδρυσε τουλάχιστον 16 Αλεξάνδρειες, αρκετές από τις οποίες επιζούν μέχρι σήμερα, αν και με αλλαγμένο όνομα.
Στις πόλεις αυτές εγκαθιστούσε μακεδόνες στρατιώτες με την υποχρέωση να παντρευτούν ντόπιες γυναίκες. Ο ίδιος ο Αλέξανδρος παντρεύτηκε τρεις φορές με “βάρβαρες”. Η πρώτη του σύζυγος ήταν η πανέμορφη Ρωξάνη, κόρη του βασιλιά της Παραιτακηνής (του σημερινού Τατζικιστάν) Οξυάρτη. Η δεύτερη ήταν η κόρη του Δαρείου Γ’, η Στάτειρα και η Τρίτη η Παρύσατις, που ήταν κόρη του βασιλιά της Περσίας Αρταξέρξη του Ώχου.
Στο ταξίδι της επιστροφής του στην πατρίδα και φτάνοντας στη Βαβυλώνα, ο Αλέξανδρος αρρώστησε από πυρετό και πέθανε. Ήταν μόνο 33 ετών, το 323 π.Χ. Το σώμα του μεταφέρθηκε στην Αλεξάνδρεια, τη μεγάλη πόλη που είχε ιδρύσει στην Αίγυπτο και ετάφη σε μεγαλοπρεπή τάφο.
Παιδί ακόμα, ο Αλέξανδρος δάμασε ένα μεγαλόσωμο και ατίθασο άλογο, τον Βουκεφάλα, που κανένας μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει να υποτάξει. Το περίφημο αυτό άλογο, που ήταν το αγαπημένο του Αλέξανδρου, το είχε μαζί του μέχρι τις Ινδίες. Όταν ο Βουκεφάλας πέθανε, ο Αλέξανδρος έκτισε μία πόλη πάνω από το μέρος που έθαψε το άλογο και την ονόμασε Βουκεφάλια. Η πόλη έχει χαθεί, αλλά πιστεύεται ότι βρισκόταν κάπου στο σημερινό Πακιστάν.

ΑΠΟ ΤΟ www.e-child.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=3m5Ka3rxOnI

Μια ταινία που θα συναρπάσει…

Από τον Δεκέμβρη!