Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2008

BERING STRAIT - ΒΕΡΙΓΓΕΙΟΣ ΠΟΡΘΜΟΣ

Βερίγγειος Πορθμός
Ο Βερίγγειος Πορθμός είναι ένα θαλάσσιο στενό μεταξύ του ακρωτηρίου Ντεζνιόβ της Τσουκότκα (Ρωσία), που είναι το ανατολικότερο σημείο (169°43' W) της Ασίας, και του Ακρωτηρίου του Πρίγκηπα της Ουαλίας της Αλάσκα, που είναι το δυτικότερο σημείο (168°05' W) της Αμερικανικής Ηπείρου. Ο Πορθμός βρίσκεται σε γεωγραφικό πλάτος περίπου 65° 40', λίγο πιο νότια από τον βόρειο Αρκτικό Κύκλο.
Το στενό έχει μήκος περίπου 85 χιλιόμετρα, και βάθος περίπου 30-50 μέτρα και συνδέει τη Θάλασσα Τσούκτσι (που είναι μέρος του Αρκτικού Ωκεανού) με τη θάλασσα Μπέρινγκ στα νότια, που είναι μέρος του Ειρηνικού Ωκεανού. Έχει πάρει το όνομά του από το Βίτου Μπέρινγκ, τον Ρώσο εξερευνητή που πρώτος διέσχισε τον Πορθμό το 1728.
Ακριβώς στη μέση του Πορθμού βρίσκονται τα νησιά Διομήδη. Είναι δυο μικρά νησάκια που ανήκουν το ένα στη Ρωσία και το άλλο στις ΗΠΑ. Στα νησιά υπάρχουν μερικές εκατοντάδες Ινουίτ κάτοικοι.
Έχουν γίνει κάποιες προτάσεις για την κατασκευή μιας γέφυρας που να ενώνει τα δυο άκρα του Πορθμού μεταξύ της Αλάσκα και της Σιβηρίας (γνωστής σαν "Διεθνής Γέφυρα Ειρήνης") ή εναλλακτικά ενός τούνελ κάτω απ' το στενό. Τα μεγάλα έξοδα κατασκευής και συντήρησης όμως κάνουν προς το παρόν τα σχέδια αυτά μάλλον απίθανα.
Τα δυο άκρα του Πορθμού κατά την εποχή των παγετώνων ενώνονταν με μια λωρίδα ξηράς, η οποία υποστηρίζεται ότι βοήθησε τη μετανάστευση ζώων ή/και ανθρώπων από τη Σιβηρία στην Αμερικανική Ήπειρο. Το χειμώνα η περιοχή πλήττεται απο ισχυρές καταιγίδες και η θάλασσα καλύπτεται από στρώμα πάγου, με μέσο πάχος 1,2-1,5 μέτρα
Το Μάρτιο του 2006, ο Βρετανός Καρλ Μπάσμπι και ο Γάλλος Ντιμίτρι Κίεφερ διέσχισαν τον Πορθμό με τα πόδια, περπατώντας πάνω σε μια παγωμένη περιοχή μήκους 90 χιλιομέτρων για 15 μέρες (BBC), συνελήφθησαν όμως μόλις έφτασαν στη Ρωσία γιατί δεν είχαν περάσει από έλεγχο διαβατηρίων.

ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: