Σάββατο, 30 Αυγούστου 2008

ΑΛΕΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ

Αλέκος Σακελλάριος
Ο Αλέκος Σακελλάριος (7 Νοεμβρίου 1913 - 28 Αυγούστου 1991) ήταν θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα και νεαρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με τη δημοσιογραφία. Το 1935 έγραψε το πρώτο θεατρικό του έργο με τον τίτλο «Ο βασιλιάς του Χαλβά». Εργάστηκε, επίσης, στον κινηματογράφο ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης και έγραψε έργα για το θέατρο.
Συνεργάστηκε κυρίως με το Χρήστο Γιαννακόπουλο κι έγραψε μόνος ή σε συνεργασία με αυτόν περισσότερα από 140 έργα. Γνωστότερα απ' αυτά είναι: Οι Γερμανοί ξανάρχονται, Θανασάκης ο πολιτευόμενος, Δεσποινίς ετών 39, Η θεία απ' το Σικάγο, Δικοί μας άνθρωποι, Ένα βότσαλο στη λίμνη, Καλώς ήλθε το δολάριο, Τα κίτρινα γάντια, Όταν λείπει η γάτα, Η Σωφερίνα, Χτυποκάρδια στο θρανίο, Αλίμονο στους νέους. Έγραψε επίσης στίχους για τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως Σπιτάκι μου παλιό, Παλιά γειτονιά, Άστα τα μαλλάκια σου ανακατωμένα, Θα σε πάρω να φύγουμε και άλλα.
Πέθανε το 1991 και κηδεύτηκε στο Α΄Νεκροταφείο σε οικογενειακό τάφο. Τα τελευταία χρόνια του συμπαραστέκονταν η σύζυγός του Τίνα. Είχε δύο κόρες.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: