Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2008

TRANS SIBERIAN RAILWAY - ΥΠΕΡΣΙΒΗΡΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

Υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος
Για τους περισσότερους πολίτες της Δύσης η Ρωσία συνδέεται με τις ευρωπαϊκές πόλεις Μόσχα και Πετρούπολη, οι οποίες και αποτελούσαν την καρδιά της Αυτοκρατορικής Ρωσίας του παρελθόντος. Αυτές οι πόλεις συγκεντρώνουν και τους περισσότερους επισκέπτες. Υπάρχει όμως και η άλλη Ρωσία - η τεράστια χώρα που εκτείνεται σε 11 χρονικές ζώνες , σε δυο ηπείρους, πλησιάζοντας την Βόρειο Αμερική σε απόσταση λιγότερη από 50 μίλια, με μια πληθώρα εναλλαγών ζωνών βλάστησης, που κλείνει μέσα της την πιο μεγάλη λίμνη γλυκού νερού στον κόσμο, ποτάμια και δάση που βρίθουν από ψάρια και άγρα ζώα, ηφαίστεια και τεράστια βουνά. Η χώρα αυτή εδώ και λίγα μόλις χρόνια άνοιξε πάλι τους θησαυρούς της στον έξω κόσμο και σας καλεί να την γνωρίσετε.
Γενικά
Για όσους βρίσκουν ευχαρίστηση στο ίδιο το ταξίδι και πιστεύουν ότι το να ταξιδεύεις είναι το ίδιο ή και πιο ενδιαφέρον από το να φτάνεις στον προορισμό σου ο Υπερσιβηρικός είναι μια σχεδόν μυθική εμπειρία. Είναι η μακρύτερη συνεχής σιδηροδρομική γραμμή στον κόσμο - περί τα 10.000 χλμ που διατρέχουν το ένα τρίτο της υφηλίου. Μια εβδομάδα συνεχούς ταξιδιού που φέρνει τον επιβάτη από την μια άκρη της Ρωσίας στην άλλη. Μπορεί κανείς κατά την διάρκεια του ταξιδιού να δει πίσω από το παράθυρο του κουπέ του να περνούν όλες οι δυνατές φυσικές εναλλαγές και να αποκτήσει νέους φίλους. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες προτιμούν να συνδυάζουν το ταξίδι με το τρένο με ενδιάμεσες στάσεις για γνωριμία με τις περιοχές από τις οποίες διέρχεται.
Οι διαδρομές
Ο Υπερσιβηρικός ξεκινά από την Μόσχα και φτάνει ως το Βλαδιβοστόκ περνώντας ενδιάμεσα από το Γιαροσλάβλ- λιμάνι στον Βόλγα, το Εκατερνμπούργκ στα Ουράλια, το Ιρκούτσκ κοντά στην νότια άκρη της λίμνης Βαϊκάλη και το Χαμπάροφσκ. Από δω μπορεί κανείς να μεταβεί με φέρρυ-μποτ στο λιμάνι Νιιγκάτα, στην δυτική ακτή της Ιαπωνίας. Επίσης μπορεί κανείς να ταξιδέψει με τον Υπερμαντζουριακό σιδηρόδρομο. Αυτός συμβαδίζει με τον Υπερσιβηρικό μέχρι την Ταρσκάγια (μερικές εκατοντάδες χλμ ανατολικά της Βαϊκάλης), συνεχίζει όμως νοτιοανατολικά προς την Κίνα και φτάνει ως το Πεκίνο.Και τέλος μπορεί να συνεχίσει με τον Υπερμογγολιακό σιδηρόδρομο, ο οποίος συμβαδίζει με τον Υπερσιβηρικό μέχρι το Ουλάν-Ουντέ, στην ανατολική ακτή της Βαϊκάλης και από εκεί κατευθύνεται νότια προς το Ουλάν Μπατόρ και στην συνέχεια προς το Πεκίνο.Η πιο πρόσφατη προέκταση του Υπερσιβηρικού είναι η γραμμή Βαϊκάλ–Αμούρ,η οποία ξεκινά από τον Υπερσιβηρικό μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα δυτικά της Βαϊκάλης, περνά από το βορειότερο άκρο της και καταλήγει στον Ειρηνικό ωκεανό βορειοανατολικά του Χαμπάροβσκ, στην Ιμπεράτορσκαγια Γκάβαν. Στα δυτικά μπορεί κανείς να συνεχίσει από την Μόσχα προς το Βερολίνο (και από εκεί στο Παρίσι), προς την Αγία Πετρούπολη (και από εκεί στο Ελσίνκι)
Οι πόλεις
Γιαροσλάβλ - λιμάνι στον Βόλγα. Από τις παλαιότερες πόλεις της Ρωσίας, ιδρύθηκε από τον Γιαροσλάβ τον Σοφό το 1010 και εξελίχθηκε σε σημαντικό λιμάνι, διαμετακομιστικό κέντρο, κέντρο της υφαντουργίας και κατά τον 17ο αι υπήρξε η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας μετά την Μόσχα. Η πλούσια εμπορική κοινωνία του βοήθησε σημαντικά στην ανάπτυξη των τεχνών και φρόντισε να χτίσει εκατοντάδες εκκλησίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν παραμείνει ανέπαφες ως τις μέρες μας.
Εκατερίνμπουργκ - στα Ουράλια. Ιδρύθηκε το 1721 από την Μεγάλη Αικατερίνη για να παίξει τον ρόλο φρουρίου και μεταλλουργικού εργοστασίου. Η θέση της επελέγη λόγω της εγγύτητάς της στα μεγάλα ορυχεία των Ουραλίων και της Σιβηρίας. Η πόλη είναι γνωστή γιατί εδώ δολοφονήθηκε ο τσάρος Νικόλαος και η οικογένειά του στις 17/7/1918.
Κρασνογιάρσκ - λιμάνι στον ποταμό Γιενισέι. Ιδρύθηκε το 1628 και γνώρισε μια ταχεία ανάπτυξη όταν στην περιοχή ανακαλύφθηκε χρυσός.

Ιρκούτσκ - πάνω στον εμπορικό δρόμο Κίνας - Δυτικής Ρωσίας. Ιδρύθηκε το 1660 και έγινε σύντομα ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο. Την πόλη στολίζουν μια σειρά πολύ όμορφα και ενδιαφέροντα από αρχιτεκτονικής απόψεως κτίρια, σημαντικότερο όμως τουριστικό θέλγητρό της είναι η εγγύτητά της στην λίμνη Βαϊκάλη.
Ουλάν Ουντέ - βουδιστικό κέντρο. Όπως και οι περισσότερες πόλεις της Σιβηρίας ιδρύθηκε τον 17ο αι. Αποτελεί όμως το Βουδιστικό κέντρο της σύγχρονης Ρωσίας και αυτό την κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες πόλεις του Υπερσιβηρικού.

Αξιοθέατο: το βουδιστικό μοναστήρι Ιβολγκίνσκ Ντατσάν.
Χαμπάροβσκ - στον ποταμό Αμούρ. Ιδρύθηκε το 1651 σαν στρατιωτική προφυλακή. Κατά τον 19ο αι. έγινε σημαντικός εμπορικός σταθμός και σήμερα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες και πολλά υποσχόμενες πόλεις της Σιβηρίας. Εκτός των άλλων είναι μια όμορφη και ευχάριστη πόλη με μεγάλες δεντρόφυτες λεωφόρους, παραλία και σημαντικό εθνογραφικό και ιστορικό μουσείο.
Βλαδιβοστόκ - λιμάνι στον Ειρηνικό. Ιδρύθηκε το 1860 σαν στρατιωτική προφυλακή γρήγορα όμως μετατράπηκε σε σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο χάρη στο υπέροχο φυσικό λιμάνι της. Είναι μια ελκυστική πόλη με σημαντικά αξιοθέατα.
...και λίγη ιστορία
Η επιθυμία της Ρωσίας για έξοδο στον Ειρηνικό ωκεανό έγινε πραγματικότητα με την ίδρυση του Βλαδιβοστόκ το 1860. Μέχρι το 1880 η πόλη εξελίχθηκε σε σημαντικό λιμάνι και η έλλειψη διαρκούς και σωστής επικοινωνίας με το δυτικό τμήμα της χώρας έγινε δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα. Το 1891 ο τσάρος Αλέξανδρος ΙΙΙ ετοίμασε τα πρώτα σχέδια για τον Υπερσιβηρικό και την κατασκευή του. Μετά τον θάνατό του το έργο συνεχίστηκε από τον γιο του Νικόλαο και ολοκληρώθηκε το 1905 υπό την πίεση των ιστορικών εξελίξεων (Ρωσο - Ιαπωνικός πόλεμος). Στην σημερινή του έκταση το έργο ήταν έτοιμο το 1916.

ΑΠΟ ΤΟ www.mouzenidis.gr

5 σχόλια:

canadian penny stocks είπε...

ok. I found an information here that i want to look for.

philippine lotto result είπε...

Sorry if I commented your blog, but you have a nice idea.

game gambling online lottery είπε...

that doesn't happen everyday. wish you all the best.

free lotto game είπε...

Baw, kasagad-sagad sa iya ubra blog!

lottery winning numbers είπε...

I'm thankful with your blog it is very useful to me.