Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2008

ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ραδιοτηλεόραση
Η Ραδιοτηλεόραση είναι ελληνικό εβδομαδιαίο περιοδικό που αναφέρεται στα προγράμματα τηλεόρασης και ραδιοφώνου, όμως καλύπτει κι ένα ευρύτερο φάσμα καλλιτεχνικών θεμάτων. Εκδίδεται από τη διεύθυνση εκδόσεων της ΕΡΤ. Η Ραδιοτηλεόραση αποτελεί τη φυσική συνέχεια του περιοδικού "Ραδιοπρόγραμμα" που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1939.
Χρονικό
30 Ιουλίου 1939: Ο ερχομός στην Ελλάδα του ραδιοφώνου και η γρήγορη εξάπλωσή του, έγινε αφορμή για τη δημιουργία ενός ενημερωτικού περιοδικού για το περιεχόμενο των ραδιοφωνικών εκπομπών. Ο τίτλος του περιοδικού ήταν "Εβδομαδιαίον πρόγραμμα ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών" και το σχήμα του ήταν μικρό και στενόμακρο. Το περιοδικό εξέδιδε το υπουργείο Τύπου και Τουρισμού και η έκδοσή του διακόπηκε το 1941, όταν τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν την Αθήνα.
1948: Λίγα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου το περιοδικό επανεκδίδεται, αυτή τη φορά από το ΕΙΡ, και ο τίτλος του ήταν "Εβδομαδιαίον πρόγραμμα ραδιοφωνικών σταθμών Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Βόλου".
Ιούνιος 1950: Νέα αλλαγή τίτλου του περιοδικού, το οποίο πλέον ονομάζεται "ΕΙΡ", περιορίζονται οι σελίδες του και μικραίνει το σχήμα του. Πολύ σύντομα, μέσα σε ένα μήνα, έρχονται νέες αλλαγές, οι σελίδες και η θεματογραφία αυξάνονται, ενώ καθιερώνεται ο τίτλος "Ραδιοπράγραμμα", που κράτησε 18 χρόνια, ως το 1968.
1966: Οι πρώτες τηλεοπτικές εκπομπές κάνουν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα και στο Ραδιοπρόγραμμα περιλαμβάνεται και το μικρό σε διάρκεια τηλεοπτικό πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο να αλλάξει ο τίτλος του περιοδικού στα επόμενα δύο χρόνια.
12 Μαΐου 1968: Η τηλεόραση πλέον κυριαρχεί κι έτσι το περιοδικό μετονομάζεται σε "Ραδιοτηλεόρασις". Το εξώφυλλο του πρώτου τεύχος με το νέο τίτλο κόσμησε η φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό, ενώ η τιμή του ήταν 3 δραχμές.
1976: Η καθιέρωση στην Ελλάδα της δημοτικής γλώσσας, μετατρέπει τον τίτλο από "Ραδιοτηλεόρασις" σε "Ραδιοτηλεόραση", τίτλος με τον οποίο συνεχίζεται ως σήμερα η κυκλοφορία του περιοδικού.
2005: Η Ραδιοτηλεόραση ξεκινάει τη διανομή μέσω των τευχών της στο αναγνωστικό κοινό DVD με παλιά σίριαλ από το αρχείο της ΕΡΤ, καθώς επίσης αποσπάσματα ποδοσφαιρικών αγώνων αλλά και ηχογραφημένων θεατρικών παραστάσεων.
13 Μαΐου 2008: Με αφορμή τα 40 χρόνια της Ραδιοτηλεόρασης, το περιοδικό βραβεύτηκε κατά την 26η απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων του Ιδρύματος Μπότση για την ιστορική διαδρομή του, την πλούσια θεματολογία του, την προβολή της ραδιοτηλεοπτικής επικαιρότητας και την ποιότητά του
14 Ιουνίου 2008: Το τεύχος που κυκλοφόρησε την ημερομηνία αυτή, ήταν ο αριθμός 2.000, υπό τον ίδιο τίτλο (Ραδιοτηλεόραση).
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: