Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2008

ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Μέγαρο Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου είναι κτήριο στην Αθήνα όπου στεγάζεται το γραφείο του εκάστοτε πρωθυπουργού της Ελλάδας.
Θεμελιώθηκε το 1912 στην οδό Ηρώδου Αττικού για λογαριασμό του εφοπλιστή Αλέξανδρου Μιχαληνού και προηγουμένως ήταν ο βασιλικός λαχανόκηπος. Το 1916 η χήρα του Μιχαληνού Ειρήνη, το γένος Μανούση, η οποίο εν τω μεταξύ είχε παντρευτεί τον Δημήτριο Μάξιμο, πούλησε την οικία στον Λεωνίδα Εμπειρίκο. Το 1921 ξαναγόρασε το ημιτελές έως τότε μέγαρο. Στη συνέχεια, και αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο σπίτι, η οικογένεια Μαξίμου εγκαταστάθηκε σε αυτό.
Το 1952 το Ελληνικό δημόσιο αγόρασε το μέγαρο απο τον Δημήτριο Μάξιμο στην τιμή των πέντε δισεκατομμυρίων πεντακοσίων εκατομμυρίων δραχμών. Αξίζει να σημειωθεί οτι κυβερνητική επιτροπή είχε εκτιμήσει την αξία του μεγάρου στα έντεκα δισεκατομμύρια αλλά ο ιδιοκτήτης του όχι μόνο δέχτηκε να το παραχωρήσει με τα μισά λεφτά αλλά πρόσφερε και την επίπλωση της οικίας του μαζί με τους πίνακες που βρισκόντουσαν σε αυτήν. Η κυβέρνηση για να τιμήσει την προσφορά του Δημητρίου Μάξιμου δήλωσε μέσω του προέδρου αυτής ότι το κτήριο θα διατηρήσει το αρχικό του όνομα, δηλαδή Μέγαρο Μαξίμου.
Έμεινε για αρκετά χρόνια κενό ενώ την περίοδο της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών παρ' ολίγον να γκρεμιστεί. Τελικά αποφασίστηκε η συντήρηση και η επισκευή του ενώ το 1982 παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως, με σκοπό την στέγαση του γραφείου του εκάστοτε πρωθυπουργού. Οι εργασίες αποκατάστασης έγιναν απο τους Αριστόδημο και Ειρήνη Μαντζουράνη και απο την Γεωργία Ζώη.
Μέχρι σήμερα δεν είναι εξακριβωμένο ποιος αρχιτέκτονας σχεδίασε το κτίριο. Σύμφωνα με τον Κώστα Μπίρη και τον Κυδωνιάτη, είναι ο Αναστάσιος Χέλμης ενώ σύμφωνα με τον Καμπάνη, ο Αναστάσιος Μεταξάς. Δεν αποκλείται πάντως να έχουν ασχοληθεί και οι δύο με την σχεδίαση του κτιρίου αφού οι κατασκευές πραγματοποιήθηκαν σε δύο φάσεις, η μια στις αρχές της δεκαετίας του 1910 και η άλλη κατα τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: