Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

WESTERN SAHARA - ΔΥΤΙΚΗ ΣΑΧΑΡΑ

Δυτική Σαχάρα
Η Δυτική Σαχάρα (αραβικά: الصحراء الغربية; μεταγραφή: al-Ṣaḥrā' al-Gharbīyah; Ισπανικά: Sahara Occidental) είναι μια από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές του κόσμου, αποτελούμενη κυρίως από έρημο. Είναι μια περιοχή της βορειοδυτικής Αφρικής που συνορεύει με το Μαρόκο βόρεια, την Αλγερία βορειοανατολικά, την Μαυριτανία ανατολικά και νότια κια τον Ατλαντικό Ωκεανό δυτικά. Έχει έκταση 266,000 km² και πληθυσμό 341,000. Η μεγαλύτερη πόλη είναι η Λααγιούν (στα αραβικά:El Aaiún), όπου ζει η πλειοψηφία του πληθυσμού. Τα αραβικά είναι η επίσημη γλώσσα, αλλά και τα ισπανικά χρησιμοποιούνται ευρέως ως δεύτερη γλώσσα.
Η Δυτική Σαχάρα είναι η πρώην ισπανική αποικία της Ισπανικής Σαχάρας. Η Ισπανία εγκατέλειψε την περιοχή το 1975-1976. Το Μαρόκο τη διεκδικεί και διοικεί το μεγαλύτερο μέρος της. Στις 27 Φεβρουαρίου του 1976 όμως, το Μέτωπο Πολισάριο ανακήρυξε την περιοχή ανεξάρτητη χώρα ως Λαϊκή Αραβική Δημοκρατία της Σαχάρας, η οποία αναγνωρίζεται από 46 χώρες και είναι πλήρες μέλος της Αφρικανικής Ένωσης Η Ελλάδα δεν την έχει αναγνωρίσει. Από το 1991 ισχύει εκεχειρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που προσπαθεί να διοργανώσει δημοψήφισμα για το τελικό καθεστώς της περιοχής.
Πολιτικά
Εκλογές 2008
Οι τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Εθνικού Συμβουλίου της Δυτικής Σαχάρας διεξήχθησαν στις 17 Φεβρουαρίου και στις 19 Φεβρουαρίου του 2008. Κατήλθαν περισσότεροι από 126 υποψήφιοι για 53 έδρες. Η θητεία των μελών του συμβουλίου είναι τριετής. Οι εκλογές διενεργήθηκαν μόνο στην αποκαλούμενη Ελεύθερη Ζώνη, όπως επίσης και στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην επαρχία Τιντούφ, στην Αλγερία. Το υπόλοιπο τμήμα της Δυτικής Σαχάρας βρίσκεται υπό την ντε φάκτο διοίκηση του Μαρόκου. Η ανανέωση του συμβουλίου προήλθε με βάση το Σύνταγμα έπειτα από τη διεξαγωγή του 12ου συνεδρίου του Μετώπου των Πολισάριο, το Δεκέμβριο του 2007.Το 61,53% αυτών που εξελέγησαν ήταν νέοι βουλευτές. Οι γυναίκες κέρδισαν το 34,61% των εδρών, χάρη σε ένα σύστημα κατανομής των εδρών. Ο Μαχφούντ Αλί Μπέιμπα επανεξελέγη πρόεδρος του Συμβουλίου στις 27 Φεβρουαρίου του 2008.
Οικονομία
Ντε φάκτο νόμισμα στη Δυτική Σαχάρα είναι το νόμισμα του Μαρόκου, ντιρχάμ.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δεν ειναι το καλύτερο μέρος για διακοπές

Ανώνυμος είπε...

ναι!!!!!!!!!!!!!!!
συμφωνω

Ανώνυμος είπε...

can you email me: mcbratz-girl@hotmail.co.uk, i have some question wanna ask you.thanks