Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

ΜΑΡΟΥΛΑ Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

Μαρούλα, Η κόρη της Λήμνου
Στον Κότσινα έναν από τους ιστορικότερους οικισμούς της Λήμνου γεννήθηκε και έζησε η πιο γνωστή για τον ηρωισμό της Λημνιά, Η Μαρούλα. Η Μαρούλα ήταν κόρη του Ισίδωρου Κομνηνού και της Ευφροσύνης. Σύμφωνα με την παράδοση ο πατέρας της κατείχε εξέχουσα θέση στη μικρή κοινωνία και ήταν ο πλούσιος προστάτης του οικισμού, ο οποίος τότε άκμαζε και διέθετε ένα από τα μεγαλύτερα Φρούρια του νησιού.Την 21η Μαΐου 1478 τη μέρα που στον Κότζινο οι κάτοικοι πανηγύριζαν τη γιορτή του Μεγάλου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης, ο Σουλειμάν έφτασε στον Κότσινο και άρχισε μια ηρωική μάχη.Η μάχη ήταν συγκλονιστική και η αντίσταση των Ελλήνων και Βενετών για την υπεράσπιση του φρουρίου, παροιμιώδης. Στη μάχη ο πατέρας της Μαρούλας σκοτώθηκε και η ηρωίδα θρηνούσε για το χαμό του. Όταν όμως κατάλαβε ότι οι απώλειες άρχισαν να λυγίζουν τη θέληση των πολιορκημένων, πήρε το σπαθί του πατέρα της και ρίχτηκε στη μάχη με αυτοθυσία. Η Μαρούλα πολέμησε με αξιοθαύμαστη τόλμη και κατάφερε να απωθήσει τον Τούρκο κατακτητή, γράφοντας το όνομά της με ανεξίτηλα γράμματα στην ιστορία του νησιού.Στο λιμανάκι του Κότσινα βρίσκεται σήμερα επιβλητικό μπρούτζινο άγαλμα της θρυλικής ηρωίδας στον προαύλιο χώρο του Ιερού ναού Ζωοδόχου Πηγής, στο λόφο όπου άλλοτε δέσποζε το απόρθητο φρούριο του Κότσινου.
Ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς γράφει στο ποίημά του «Η κόρη της Λήμνου»: «Η Μάρω, το αρχοντικό κορμί, της Λήμνου η κόρη,
ξέρεις πως μόλις άψυχο της φέραν το κορμί του,
επήρε την ασπίδα του κι εζώσθη το σπαθί του»
ΑΠΟ ΤΟ http://www.roussopouli.com/

1 σχόλιο:

Πυγμή " PIGMI " είπε...

Η Μαρούλα της Λήμνου, είνα μία όμορφη ηρωίδα που έζησε στα σκοτεινά χρόνια του Μεσαίωνα στη Λήμνο. Ποιητές και ιστορικοί την παρομοιάζουν με την Ιωάννα της Λωραίνης. Προτείνω ένα βιβλίο,(από 13 ετών & άνω), που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα υπέροχα της ιστορικής πεζογραφίας,όπου με ευαισθησία και δύναμη ανασύρεται το μισοσβησμένο από τους αιώνες άστρο της! Ταυτόχρονα στο μυθιστόρημα ζωντανεύει η οδυνηρή περιπέτεια του Ελληνισμού μετά τον όλεθρο της Βασιλεύουσας και φανερώνει πόσο βαθειές είναι οι πηγές και οι ρίζες της ελληνικότητας του όμορφου νησιού της Λήμνου! "Η Μαρούλα της Λήμνου" Πρώτο βραβείο ακαδημίας Αθηνών, Μαρίας Λαμπαδαρίδου Πόθου, Εκδ. ΚΕΔΡΟΣ.