Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009

ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Εθνική Πινακοθήκη
H Εθνική Πινακοθήκη (επίσημα: Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου) είναι ένα μουσείο τέχνης στο κέντρο της Αθήνας.
Ιστορία
Η Εθνική Πινακοθήκη δημιουργήθηκε κατόπιν δωρεάς του νομικού Αλεξάνδρου Σούτζου, που το 1896 άφησε την περιουσία του στο κράτος με σκοπό τη δημιουργία ενός Μουσείου Καλών Τεχνών. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 28 Ιουλίου του 1900, ξεκίνησε να λειτουργεί η Πινακοθήκη με το ζωγράφο Γεώργιο Ιακωβίδη, στη θέση του Εφόρου. Λειτούργησε αρχικά εκθέτοντας 258 έργα από τις συλλογές του Πολυτεχνείου (στο οποίο είχε δημιουργηθεί λίγα χρόνια πριν μια μικρή πινακοθήκη) και του Πανεπιστημίου. Τον επόμενο χρόνο εντάχθηκαν και τα 107 έργα της συλλογής του Α. Σούτζου, τα οποία είχε επίσης κληροδοτήσει στο ελληνικό κράτος.
Μέχρι το 1939 στεγάστηκε στο κεντρικό κτίριο του Πολυτεχνείου, και μετά τον πόλεμο άλλαξε πολλές φορές στέγη. Το 1976 εγκαταστάθηκε στο σημερινό κτίριο, που κατασκευάστηκε με σχέδια των αρχιτεκτόνων Παύλου Μυλωνά και Δημήτρη Φατούρου.
Το Ίδρυμα Ωνάση χρηματοδότησε ένα νέο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο, ενώ τα γλυπτά αποκτήσανε ένα δικό τους κτίριο με την Εθνική Γλυπτοθήκη η οποια βρίκεται κοντά στη λεωφόρο Κατεχάκη, στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Γουδή. Το κύριο κτίριο στην Βασιλίσσης Σοφίας θεωρείται να μην καλύπτει της ανάγκες ενός σύχρονου μουσείου και επανειλημμένως έχει συζητηθεί η επέκταση και ανακαίνιση του.
Καλλιτέχνες και εκθέματα
Ενώ το μουσείο ξεκίνησε ως γενικό μουσείο τέχνης, με το πέρασμα του χρόνου έχει ειδικευτεί σε δυο τομείς, την αναγεννησιακή ζωγραφική και την προβολή της Ελληνικής Ζωγραφικής κατά τους αιώνες.
Σε αυτές τις δυο θεματικές εκτίθενται έργα των αναγεννησιακών ζωγράφων:
Lorenzo Veneziano (1357-1379)
Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (1541 -1614)
Jacob Jordaens (1593-1678)
Luca Giordano (1632-1705)
Giovanni Battista Tiepolo (1696- 1770)
και των Ελλήνων:
Γεώργιου Ιακωβίδη
Νικηφόρου Λύτρα
Νικόλαου Γύζη
Κωνσταντίνου Βολανάκη
Συνολικά στην Πινακοθήκη και τα παραρτήματά της εκτίθενται πάνω από 15.000 έργα. Διαθέτει επίσης μια μικρότερη συλλογή δυτικοευρωπαϊκής τέχνης με σημαντικούς πίνακες, ενώ στο κεντρικό της κτίριο λειτουργεί και βιβλιοθήκη με αρχειακό υλικό και συντηρητήριο.
Θέση
Η Εθνική Πινακοθήκη βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου και Βασιλίσσης Σοφίας, απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον. Εξυπηρετείται από το Σταθμό Mετρό "Ευαγγελισμός".
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: