Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2009

CARL ORFF - ΚΑΡΛ ΟΡΦ

Καρλ Ορφ
O Καρλ Ορφ γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1895 στο Μόναχο.
Η οικογένειά του είναι ιδιαίτερα φιλόμουση και συχνά διοργανώνει μουσικές βραδιές μαζί με φίλους. Ο Καρλ Ορφ ξεκινά μαθήματα πιάνου στην ηλικία των πέντε ετών και σύντομα παίζει δικές του μελωδίες και τραγουδά άριες από όπερες με τη συνοδεία της μητέρας του, η οποία διαθέτει μία ιδαίτερη καλλιέργεια . Μελετά, επίσης, τσέλο και εκκλησιαστικό όργανο.
Το 1912 αποφοιτά από το Γυμνάσιο του Βίτελσμπαχ, από το οποίο έχει λάβει μία ευρύτατη παιδεία, με ιδιαίτερο κέντρο βάρους τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά, τα οποία ο Ορφ λατρεύει και διαβάζει από το πρωτότυπο.
Στη συνέχεια, ο Ορφ γράφεται στην Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, όπου μελετά με δασκάλους τον Άντον Μπερν-Βάλμπρουν και τον Χέρμαν Τσίλχερ. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα εργάζεται ως μουσικός διευθυντής στο Θέατρο του Μονάχου, ενώ αργότερα επιστρατεύεται για να υπηρετήσει ως στρατιώτης στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το καλοκαίρι του 1918 αναλαμβάνει καθήκοντα μουσικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο του Μάνχαϊμ και μετά στο Θέατρο του Ντάρμσταντ.
Το 1920-1921 παίρνει μαθήματα σύνθεσης με τον Χάινριχ Καμίνσκι και μελετά σπουδαίους προκλασικούς και κλασικούς συνθέτες και συγγραφείς.
Σημαντικός σταθμός υπήρξε η γνωριμία του με την χορεύτρια Δωροθέα Γκύντερ, με την οποία ιδρύουν τη Σχολή Γκύντερ, όπου διδάσκονται ρυθμική, μουσική, και χορός. Στο πλαίσιο των μαθημάτων αυτών στη Σχολή Γκύντερ, ο Ορφ δράττει της ευκαιρίας να διερευνήσει τη σχέση αυτή ανάμεσα στη μουσική και στην κίνηση και αφιερώνεται αποκλειστικά στη σύνθεση και στη μουσικοπαιδαγωγική.
Από το 1950 έως το 1960, ο Ορφ διδάσκει σύνθεση στην Ανωτάτη Κρατική Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, ενώ το 1955 ανακηρύσσεται επίτιμος Διδάκτωρ από το Παν/μιο του Τύμπιγκεν και το 1972 από το Παν/μιο του Μονάχου. Την ίδια χρονιά, του απονέμεται ο Μέγας Σταυρός του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για τις δικεκριμένες υπηρεσίες του.
Ο Καρλ Ορφ πεθαίνει στο Μόναχο στις 29 Μαρτίου του 1982.
ΑΠΟ ΤΟ http://www.orffschulwerk.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: