Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2009

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΦΡΟΝΗΜΑΤΩΝ

Πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων
Το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων ήταν κρατικό έγγραφο το οποίο εκδιδόταν από μία αρμόδια αρχή (Στρατός, Ασφάλεια) που βεβαίωνε ότι κάποιος πολίτης δεν ήταν κομμουνιστής, ούτε συμπαθής προς τον κομμουνισμό. Με τον Αναγκαστικό Νόμο 516/1948 "περί ελέγχου νομιμοφροσύνης των δημοσίων υπαλλήλων και υπηρεσιών, οι κρινόμενοι ως "μη νομιμόφρονες" έχαναν το δικαίωμα εργασίας στο Δημόσιο και με τον ΑΝ 512/1948 "περί ασφαλείας των εταιριών κοινής ωφελείας" απαγορευόταν η εργασία σ' αυτές τις εταιρίες όσων κρίνονταν ότι είχαν "αντεθνικάς" αντιλήψεις.Έτσι καθιερώθηκαν τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Μέσω των Πιστοποιητικών Κοινωνικών Φρονημάτων αποκλείστηκαν από ολόκληρο το δημόσιο τομέα και από μεγάλο μέρος του ιδιωτικού (η εκπαίδευση για παράδειγμα), όχι μόνον όσοι είχαν χαρακτηριστεί από τις αρχές ως κομμουνιστές, οι ίδιοι ή μέλη της ευρύτερης οικογενείας τους, αλλά και όσοι εμφορούνταν από φιλελεύθερες ιδέες.
Τα Πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων εκδίδονταν μετά τον εμφύλιο πόλεμο μέχρι και στις αρχές της δεκαετίας του ΄70.

Kαταργήθηκαν από την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπαδόπουλου (δηλαδή από την Χούντα των Συνταγματαρχών) στις 6 Οκτωβρίου 1971.
Αποτελούν μελανό σημείο της ελληνικής ιστορίας το οποίο χαρακτήριζε την αναξιοκρατία και τη λογοκρισία που επικρατούσε εκείνη την εποχή στην χώρα. Τα Πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων ήταν η αιτία να εγκαταλείψουν την χώρα "αριστεροί" πολίτες αφού χωρίς αυτά δεν μπορούσε κάποιος να εργαστεί ή να σπουδάσει.
Σήμερα η αναφορά κάποιου σε πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων γίνεται μεταφορικά και με αίσθηση της υπερβολής όταν κάποια δημόσια υπηρεσία του ζητάει πολλά δικαιολογητικά προκειμένου να τον εξυπηρετήσει.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: