Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

ALFRED NOBEL - ΑΛΦΡΕΝΤ ΝΟΜΠΕΛ

Αλφρεντ Νόμπελ
Ο Αλφρεντ Μπέρναρντ Νόμπελ γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1833 στην Στοκχόλμη της Σουηδίας. Η μητέρα του Αντριέτα προέρχεται από πλούσια οικογένεια και ο πατέρας του Ιμμάνιουελ, πολιτικός μηχανικός, διατηρεί οικοδομική επιχείρηση κτιρίων και γεφυρών στην Στοκχόλμη, ενώ ταυτόχρονα ασχολείται με εφευρέσεις εκρηκτικών. Το 1833 κηρύσσει πτώχευση και λίγα χρόνια αργότερα μετακομίζει στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας με νέους οικονομικούς στόχους. Ο Αλφρεντ με την υπόλοιπη οικογένεια, τη μητέρα του και τα τρία αδέλφια του Λούντβιχ, Εμιλ και Ρόμπερτ, μετακομίζουν στην Φιλανδία, συνεισφέροντας με τα κέρδη από ένα μικρό παντοπωλείο, στις δύσκολες ώρες. Η οικονομική επιτυχία του Ιμάνιουελ στην Αγία Πετρούπολη δεν αργεί να έρθει. Προμηθεύει με στρατιωτικό εξοπλισμό τον Ρωσικό στρατό, ενώ παράλληλα πείθει τον Τσάρο να χρησιμοποιήσει θαλάσσιες νάρκες για την στρατιωτική άμυνα της Ρωσίας τις οποίες έχει σχεδιάσει ο ίδιος. Παράλληλα ασχολείται με την κατασκευή όπλων και τον σχεδιασμό ατμομηχανών. Ετσι, το 1842 δίνεται η δυνατότητα στην οικογένεια να μετακομίσει στη Ρωσία. Εκεί ο Αλφρεντ αποκτά μόρφωση υψηλού επιπέδου, παρακολουθώντας ιδιαίτερα μαθήματα φυσικών επιστημών, γλωσσών -στα 17 του μιλάει άπταιστα πέντε γλώσσες- και λογοτεχνίας, από επιφανείς δασκάλους.
Με προτροπή του πατέρα του συνεχίζει τις σπουδές του γύρω από την χημική μηχανική, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Στο Παρίσι, όπου ζει και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, γνωρίζει τον Ιταλό χημικό Ασκάνιο Σομπρέρο, που εφηύρε την νιτρογλυκερίνη. Ομως, η μέχρι τότε χημική της κατάσταση δεν επιτρέπει την πρακτική χρήση της, αφού εκρήγνυται με απρόβλεπτο τρόπο κάτω από συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης. Κάπως έτσι, ξεκινά το ενδιαφέρον του Αλφρεντ, για την σταθεροποίηση της νιτρογλυκερίνης.
Το 1852 επιστρέφει στην Αγία Πετρούπολη έπειτα από έκκληση του πατέρα του, για να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση η οποία ανθεί λόγω του εμπορίου με τον Ρωσικό στρατό κατά την διάρκεια του πολέμου της Κριμαίας (1853-1856). Ταυτόχρονα συνεχίζει μαζί με τον πατέρα του τα πειράματα για την σταθεροποίησή της νιτρογλυκερίνης με στόχο να την καταστήσει χρήσιμη τεχνικά και εμπορεύσιμη ως εκρηκτικό. Την ίδια εποχή όμως έρχεται άλλη μία οικονομική κατάρρευση της οικογενειακής επιχείρησης του Ιμμάνιουελ Νόμπελ, λόγω της λήξης του πολέμου της Κριμαίας και ο Αλφρεντ επιστρέφει μαζί με τον πατέρα του και τον αδελφό του Εμιλ στην Σουηδία, ενώ τ’ άλλα δύο αδέλφια του ο Ρόμπερτ και ο Λούντβιχ, παραμένουν στη Ρωσία και ασχολούμενοι με πετρέλαια αποκτούν σύντομα μεγάλη περιουσία. Στη Στοκχόλμη ο Αλφρεντ συνεχίζει τις έρευνές του γύρω από την νιτρογλυκερίνη. Το 1864 σε ατύχημα κατά την διάρκεια ενός πειράματος, σκοτώνεται ο αδελφός του Εμιλ και πολλοί ακόμη εργάτες. Η Σουηδική κυβέρνηση κηρύσσει άκρως επικίνδυνη και απαγορεύει την παραγωγή της νιτρογλυκερίνης στην Στοκχόλμη και έτσι ο Αλφρεντ αναγκάζεται να μετακομίσει εκτός πόλης για να συνεχίσει τις εργασίες του. Τελικά, το 1867 καταφέρνει να καταστήσει την νιτρογλυκερίνη σταθερότερη. Την εφεύρεσή του αυτή, πατεντάρει την ίδια χρονιά με το όνομα “δυναμίτιδα”, εμπνευσμένος από την Ελληνική λέξη ''δύναμη''.
Η ζήτηση για την δυναμίτιδα είναι πολύ μεγάλη και σύντομα ο Αλφρεντ Νόμπελ γίνεται μεγαλοβιομήχανος, έχοντας στην ιδιοκτησία του 90 εργοστάσια και εργαστήρια σε 20 χώρες του κόσμου. Παράλληλα συνεχίζει τις εφευρέσεις του: εκρηκτική ζελατίνα, άκαπνη πυρίτιδα, συνθετικό καουτσούκ, συνθετικό δέρμα, τεχνητό μετάξι κλπ. Μόνο οι πατενταρισμένες εφευρέσεις το 1896 - χρονιά του θανάτου του - φτάνουν τις 355.
Ζώντας ήσυχη ζωή, είναι εργασιομανής με εύθραυστη υγεία, αγαπάει πολύ τα ταξίδια και δεν αποκτάει ποτέ οικογένεια. Πολυδιάστατη προσωπικότητα, εσωστρεφής και μοναχικός, ασχολείται και με την λογοτεχνία, διαβάζει πολύ και γράφει ποίηση και δραματικά έργα. Ενα πρωινό του 1888, σε εφημερίδα διαβάζει τον ...επικήδειό του! Ενα λάθος του συντάκτη της εφημερίδας, τον μπερδεύει με τον πραγματικό αποθανόντα που είναι ο αδελφός του, ο Λούντβιχ. Το άρθρο ανέφερε τον Αλφρεντ Νόμπελ ως τον βασιλιά της δυναμίτιδας, γνωστό ως “έμπορο του θανάτου”, αφού είχε γίνει πλούσιος κάνοντας τον πόλεμο πιο καταστροφικό με τις εφευρέσεις του. Θέλοντας να αλλάξει αυτή την αρνητική εικόνα προς το πρόσωπό του, προσφέροντας παράλληλα στην επιστήμη, συλλαμβάνει την ιδέα των ομώνυμων βραβείων την οποία αποφασίζει να υλοποιήσει μετά θάνατο με διαθήκη που συντάσσει μόνος του σ’ ένα Σουηδικό - Νορβηγικό κλαμπ του Παρισιού, παρουσία τεσσάρων Σουηδών μαρτύρων, το Νοέμβριο του 1895.
Ο Αλφρετντ Νόμπελ πέθανε στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας στις 10 Δεκεμβρίου του 1896.
Ο Αλφρεντ Νόμπελ και η Ιατρική
Τι ήταν αυτό που παρακίνησε τον Αλφρεντ Νόμπελ να καθιερώσει ένα βραβείο στον τομέα της Φυσιολογίας & Ιατρικής; Ηταν λόγω της δικής του ασθενούς υγείας ή απλά λόγω του προσωπικού επιστημονικού ενδιαφέροντός του για τους τομείς αυτούς;
Ο Αλφρεντ Νόμπελ αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας σ’ όλη την διάρκεια της ζωής του. Τον ταλαιπωρούσαν δυσπεψίες, πονοκέφαλοι και περιστασιακές περίοδοι κατάθλιψης, ενώ σε μεγάλη ηλικία υπέφερε και από στηθάγχη. Ο υπερβολικός ζήλος για εργασία, η έντονη σωματική και πνευματική κούραση, το άγχος και η χρόνια έκθεσή του στην νιτρογλυκερίνη κατά την διάρκεια των πειραμάτων που εκτελούσε, πιθανώς να συνέβαλαν στην εύθραυστη υγεία του. Είναι γνωστό ότι ο φίλος του Ασκάνιο Σομπρέρο, χημικός και εφευρέτης της νιτρογλυκερίνης, είχε προβλέψει τους κινδύνους της έκθεσης στην χημική αυτή ένωση, που ανάμεσα σε άλλους είναι και οι πονοκέφαλοι. Οξύμωρο σχήμα αποτελεί το γεγονός ότι παρόλο που η νιτρογλυκερίνη χρησιμοποιήθηκε στην για την αγωγή της στηθάγχης, ο ίδιος αρνήθηκε την χορήγησή της όταν οι γιατροί του την σύστησαν το 1890! Σ' ένα γράμμα προς ένα φίλο του ο Αλφρεντ γράφει χαρακτηριστικά: ''..... δεν είναι ειρωνεία της τύχης που μου έχει συσταθεί η χορήγηση νιτρογλυκερίνης? Την ονόμασαν Τρινιτρίν, ώστε να μην τρομάζουν οι φαρμακοποιοί και οι ασθενείς ....." Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν λίγα χρόνια, τρεις επιστήμονες επεξήγησαν την δράση της και μοιράστηκαν το Νόμπελ Ιατρικής & Φυσιολογίας το 1998.
Παράλληλα, ο Αλφρεντ Νόμπελ ενδιαφέρθηκε πολύ για την Ιατρική και την Φυσιολογία από την επιστημονική τους πλευρά. Σε έγγραφα που βρέθηκαν στο εργαστήριό του κρατούσε σημειώσεις με πολλές πρωτοποριακές ιατρικές ιδέες για ανακούφιση από τους πόνους ή θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειχνε για τον τομέα της αναισθησίας. Συγκεκριμένα μελετούσε την ενδοφλέβια ένεση ως εναλλακτικό τρόπο αναισθησίας του αιθέρα και του χλωροφορμίου που χρησιμοποιούνταν ως τότε.
Όποιο και εάν ήταν το κίνητρο, ένα είναι σίγουρο. Πως τα θέματα της Ιατρικής και της φυσιολογίας ήταν αναπόσπαστο μέρος της ζωής του Αλφρεντ Νόμπελ, κάτι που δικαιολογεί την απόφασή του να θεσπίσει ένα βραβείο ειδικά για τους τομείς αυτούς.
ΑΠΟ ΤΟ http://mde-didaktiki.biol.uoa.gr/

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

whoah this blog is fantastic i love reading your articles.
Stay up the good work! You recognize, a lot of individuals are searching round for this info, you could help
them greatly.
My page ... easy diets that work

Ανώνυμος είπε...

I'm extremely inspired together with your writing talents as
well as with the format on your weblog. Is that this a paid subject
or did you modify it your self? Either way keep up the excellent
quality writing, it's uncommon to peer a nice blog like this one these days..Stop by my webpage - asphalt 8 airborne iphone hack

Ανώνυμος είπε...

GSnipеr was releasedin 2008and hɑs never been outdated, It has alwаys bear on it’s assurance to get you’re online Markеting sales through the roof.
Most in the internet business world is simple to get lost.
The Google Snipeг system emphasizes on Automation and the way in which is
bу creating web sites that make affiliate grosѕ sales on autopilot.


Also visit my page ... factor quema grasa

Ανώνυμος είπε...

On your site, you will need to have a home page that lets the reader tell at a glance (and I mean a
glance) what your site is about. That's what makes it ideal to someone just starting out.
This is where we will purchase a real domain name for
the product that we are promoting.

Feel free to visit my weblog: legitimate ways to make money online