Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010

SORAYA ESFANDIARY-BAKHTIARI - ΣΟΡΑΓΙΑ

Σοράγια
Η Σοράγια Εσφαντιαρί-Μπαχτιαρί, η γνωστή περισσότερο ως «θλιμμένη πριγκίπισσα»,ήταν η δεύτερη σύζυγος του Σάχη της Περσίας Μοχάμαντ Ρέζα Παχλαβί (Η πρώτη του γυναίκα ήταν η πριγκίπισσα της Αιγύπτου Fauzieh).
Γεννήθηκε στο Ισφαχάν του Ιράν στις 22 Ιουνίου 1932 και ο πατέρας της Khalil Khan Esfandiari-Bakhtiari ήταν διπλωμάτης ενώ η μητέρα της Eva Karl, ήταν γερμανίδα.
Με τον Σάχη γνωρίστηκε το 1950 όταν ο Σάχης "έψαχνε" να βρει νύφη. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος. Ο γάμος τους είχε προγραμματιστεί να τελεστεί στις 27 Δεκεμβρίου 1950, αλλά αναβλήθηκε διότι η Σοράγια ασθένησε από τυφοειδή πυρετό. Στις 12 Φεβρουαρίου 1951 και κατά τη διάρκεια μεγάλης χιονόπτωσης ,παντρεύτηκαν σε μια λαμπρή γαμήλια τελετή στο
Golestan Palace στην Τεχεράνη παρουσία 2.000 καλεσμένων και η Σοράγια στέφτηκε αυτοκράτειρα του Ιράν. Αν και η επιθυμία του Σάχη ήταν να μην δοθούν δώρα από τους καλεσμένους αλλά να κατατεθούν χρήματα σε μια φιλανθρωπική οργάνωση, όλοι οι τότε ηγέτες του κόσμου δώρισαν στους νεόνυμφους πολύ ακριβά δώρα. Μέχρι και ο Στάλιν έστειλε και στους δυο νεόνυμφους γαμήλια δώρα. Το ζευγάρι ήταν πολύ ευτυχισμένο και η ζωη τους κυλούσε ήρεμα παρά τα κατά καιρούς πολιτικά προβλήματα (απόπειρα ανατροπής του Σάχη στις 19 Αυγούστου 1953).Ο γάμος όμως διαλύθηκε στις 6 Απριλίου 1958, επειδή η Σοράγια δεν μπορούσε να χαρίσει διάδοχο στο Σάχη, πράγμα που δημιουργούσε πρόβλημα για το θρόνο, αφού και ο αδελφός του σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το 1954. Η Σοράγια είχε εξεταστεί από ειδικούς στην Γαλλία και στην Ελβετία και είχαν διαγνώσει ότι δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει. Στις 13 Φεβρουαρίου του 1958, η Σοράγια εγκατέλειψε το Ιράν και δεν επέστρεψε ποτέ εκεί παρά την προσπάθεια του Σάχη να την αποτρέψει. Διέμενε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στη Γαλλία, στην Ιταλία και στη Γερμανία. Ανεπιτυχώς προσπάθησε να κάνει κινηματογραφική σταδιοδρομία και βυθίστηκε σε κατάθλιψη. Πέθανε στις 26 Ιουνίου 2001 στο Παρίσι, σε ηλικία 69 ετών και μετά από μια εβδομάδα πέθανε και ο αδελφός της. Η κηδεία της έγινε στο Παρίσι αλλά η σωρός της μεταφέρθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας όπου και ενταφιάστηκε στο νεκροταφείο όπου είχαν θαφτεί οι γονείς της. Μετά το θάνατό της μια γυναίκα γεννημένη το 1962 ισχυρίστηκε ότι ήταν κόρη της ενώ μια ιρανική εφημερίδα απέδιδε το θάνατο της Σοράγια και του αδελφού της σε δολοφονία. Και οι δυο περιπτώσεις δεν επιβεβαιώθηκαν. Τα υπάρχοντα της Σοράγια πουλήθηκαν σε δημοπρασία στο Παρίσι αντί 8.300.000 δολαρίων. Έγραψε την αυτοβιογραφία της που κυκλοφόρησε το 1964 (Autobiography of Her Imperial Highness) και το 1991 ξαναέγραψε τη ζωή της στα γαλλικά με τίτλο "Le Palais des Solitudes"(Τα ανάκτορα της μοναξιάς).

Δεν υπάρχουν σχόλια: