ΕΝΑ BLOG ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΙΣ 15/02/2008

Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2010

ΜΑΙΡΗ ΛΙΝΤΑ

8:41 π.μ. Posted by lefobserver No comments



Μαίρη Λίντα
Ένα όνομα και μια σταδιοδρομία με ξεχωριστή λάμψη στο ελληνικό τραγούδι. Η Μαίρη Λίντα γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1936 (άλλες πηγές αναφέρουν 1931 και 1935) στον Πύργο Ηλείας αλλά μεγάλωσε και έζησε στην Αθήνα καί το πραγματικό της όνομα είναι Δημητρακοπούλου. Ο πατέρας της ήταν αρτοποιός.Αρχή από το Αλκαζάρ, στα ταλέντα του Ορέστη Λάσκου, παιδί θαύμα από 7 ετών και ο Λάσκος την ξεχωρίζει, την προσλαμβάνει και τη βαφτίζει Μαίρη Λίντα. Η σταδιοδρομία της αρχίζει από τότε στο θέατρο, όπου χορεύει και τραγουδά ελαφρά τραγούδια. Παράλληλα σπουδάζει χορό στη σχολή Μοριάνωφ. Στη δισκογραφία ξεκινά στην αρχή της δεκαετίας του 50. Πρώτος της δίσκος 78 στροφών ¨Το πικρό ποτήρι¨ του Κώστα Καπλάνη. Την ίδια εποχή συνεργάζεται με όλους σχεδόν τους συνθέτες του λαïκού τραγουδιού. Είναι τότε που γνωρίζεται με το Μανώλη Χιώτη, με τον οποίο θα αποτελέσουν στα μετέπειτα χρόνια ένα από τα κορυφαία δίδυμα του λαïκού τραγουδιού με πάμπολες επιτυχίες ανάμεσα στις οποίες τα: ¨Αφού το θες¨, ¨Ηλιοβασιλέματα¨, ¨Περασμένες μου αγάπες¨, ¨Πάρε με στο τηλέφωνο¨,¨Λαός και Κολωνάκι¨ κ. α.Μετά το 1960 ερμηνεύει τραγούδια μεγάλων συνθετών του έντεχνου, όπως των Μ. Xατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Γ. Μαρκόπουλου και μεγάλων ποιητών,όπως Νίκου Γκάτσου, Τάσου Λειβαδίτη κλπ.Είναι η μοναδική ερμηνεύτρια των αριστουργηματικών ηχογραφήσεων των έργων ‘Επιτάφιος’ και ‘Αρχιπέλαγος’. Στη δεκαετία του ΄60 είναι που κάνει επιτυχίες, όπως τη ¨Μυρτιά¨, ¨Μαργαρίτα Μαγιοπούλα¨, ¨Με το άσπρο μου μαντήλι θα σ’ αποχαιρετίσω¨, ¨Ροδιά τετράκλωνη¨, ¨Ροδόσταμο¨, ¨Μαργαρίτα Μαργαρώ¨.Το 1962 παίρνει το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ του Ε. Ι. Ρ. με το ¨Αθήνα κόρη του ουρανού¨ του Χατζηαποστόλου. Ακολουθεί πρώτο βραβείο το 1963 με την ¨Απαγωγή¨ του Μίκη Θεοδωράκη.Συνολικά συμμετείχε σε 45 κινηματογραφικές ταινίες.Μετά το χωρισμό της με το Μανώλη Χιώτη συνεχίζει την επιτυχημένη καριέρα της και τις εμφανίσεις σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας.Δίσκοι που γράφτηκαν τα τελευταία χρόνια είναι ¨Μαίρη Λίντα Σήμερα¨ -Κριμιζάκη, Μπιζάνη, ¨Μάνα μου¨ - Γιάννη Σπανού, Τασούλας Θωμαΐδου,¨Των Ανέμων τα μετάξια¨ με νέους συνθέτες. Τα τελευταία χρόνια περιοδεύει στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία, ενώ κυκλοφόρησε βιβλίο με τη ζωή της, με τον τίτλο «Μανώλης Χιώτης – Μαίρη Λίντα», σε επιμέλεια του Μάκη Δελαπόρτα.
Φιλμογραφία
Η περιπτερού (1970)
Η βαρώνη και ο Προκόπης (1970)
Αυτή που δεν λύγισε (1968)
5 γυναίκες για έναν άνδρα (1967)
Έκλεψα τη γυναίκα μου (1964)
Η βίλα των οργίων (1964)
Ο καταφερτζής (1964)
Σχολή για σωφερίνες / Ο Βέγγος σωφεράντζα (1964)
Αγάπησα και πόνεσα (1963)
Ο φίλος μου ο Λευτεράκης (1963)
Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης (1963)
Τύφλα νάχη ο Μάρλον Μπράντο (1963)
Μην είδατε τον Παναή; / Καταζητείται ο Βέγγος (1962)
Ο ατσίδας (1962)
Ο Δήμος από τα Τρίκαλα (1962)
Φτωχαδάκια και λεφτάδες (1961)
Κρουαζιέρα στη Ρόδο (1960)
Τρεις κούκλες κι εγώ! (1960) [Βίκυ]
Ένας βλάκας και μισός (1959)
Λαός και Κολωνάκι (1959)
Διακοπές στην Κολοπετινίτσα (1959)
Να ζήσουν τα φτωχόπαιδα (1959)
ΑΠΟ ΤΟ liveartway.com, ΚΑΙ ΤΟ 90lepta.com

VIDEO ΑΠΟ AlexisStf