Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

BUDAPEST,INCLUDING THE BANKS OF THW DANUBE,THE BUDA CASTLE(HUNGARY) - ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ,ΟΙ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΔΟΥΝΑΒΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΔΑΣ(ΟΥΓΓΑΡΙΑ)

Βουδαπέστη, οι όχθες του Δούναβη και το κάστρο της Βούδας
Στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία είχε μεγάλη επιρροή στα διεθνή ζητήματα, η Βουδαπέστη απολάμβανε στιγμές δόξας. Ο Γκούσταβ Μάλερ και ο νεαρός Μπέλα Μπάρτοκ παρουσίαζαν τα έργα τους στη μουσική ακαδημία και τα κτίρια σε ρυθμό Αρτ Νουβό ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια στις κατοικημένες περιοχές. Η πόλη φωτιζόταν τη νύχτα από σύστημα ηλεκτρικού φωτισμού και το 1896 ξεκίνησε το πρώτο σύστημα υπόγειου σιδηρόδρομου στην ηπειρωτική Ευρώπη. Το γεγονός συνέπεσε με τη χιλιοστή επέτειο του ουγγρικού κράτους, αλλά η ιστορία της πόλης είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα.
Ο πρώτος καταυλισμός στους λόφους Γκέλερτ με το όνομα Ακ Ινκ, που σημαίνει "βράχος πλούσιος σε νερό", κατασκευάστηκε από τους Κέλτες τον πρώτο αιώνα π.Χ. Στην αρχή της χριστιανικής εποχής έγινε πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας της Κάτω Πανονίας με την ονομασία Ακουίνκουμ, σύντομα όμως εισέβαλαν σε αυτή οι Ούννοι. Όταν διαμελίστηκε η αυτοκρατορία των Ούννων, ήλθε η σειρά των Γεπιδών, των Λομβαρδώνν, των Αβάρων και άλλων λαών από την κεντρική Ασία. Οι Μαγυάροι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά περί τον 9ο αιώνα και εγκατέστησαν την πρωτεύουσά τους στο Έστεργκομ. Αργότερα, κατά τον 13ο αιώνα, τη μετ'εφεραν στην Ομπούντα (το ρωμαϊκό Ακουίνκουμ) κοντά στην Πέστη, μια εμπορική πόλη που την κατοικούσαν γερμανικοί και ουγγρικοί λαοί.
Στα μέσα του 13ου αιώνα, μετά την εισβολή των Τατάρων, ο βασιλιάς Μπέλα Δ΄ ξεκίνησε την κατασκευή ενός βασιλικού ανακτόρου και οχυρωματικών έργων και τειχών σε ένα επίπεδο που βρισκόταν περίπου 60 μέτρα πάνω από τη δεξιά όχθη του Δούναβη. Μπορούσαν να υπερασπιστούν ευκολότερα αυτή την πλευρά του ποταμού από την Πέστη, η οποία βρισκόταν σε πεδιάδα. Η Βούδα, που αναπτύχθηκε γύρω από το οχυρό του λόφου, ήταν η τρίτη πόλη που ιδρύθηκε σε αυτή την περιοχή και αναπτύχθηκε ταχύτατα. Εκεί εγκαταστάθηκε το δεύτερο πανεπιστήμιο της χώρας το 1395 και το 1473 τυπώθηκε το πρώτο ουγγρικό βιβλίο, το "Μπουντάι Κρόνικα" (Τα χρονικά της Βούδας).
Η Βούδα, που εξελίχθηκε σε πολιτική, οικονομική και πολιτιστική πρωτεύουσα, απήλαυσε τη μεγαλύτερη λαμπρότητά της στα τέλη του 15ου και στις αρχές του 16ου αιώνα, όταν την επισκέπτονταν ταξιδιώτες από ολόκληρη την Ευρώπη. Στις αρχές του 16ου αιώνα οι επάλξεις της πόλης ενισχύθηκαν, δεν μπόρεσαν όμως να αντισταθούν στους Τούρκους που κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη με πανουργία. Η οθωμανική κατοχή σηματοδότησε μια μακρά περίοδο παρακμής και τελείωσε το 1686 μετά από μακρά πολιορκία. Η Βούδα, που είχε χάσει σχεδόν όλους τους κατοίκους της εξ αιτίας των εχθροπραξιών, υποβαθμίστηκε σε ρόλο μικρής επαρχιακής πόλεως στην Αυτοκρατορία των Αψβούργων μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα.
Η εμφάνιση της Βούδας, σήμερα, μετά από τις σημαντικές καταστροφές που υπέστη κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, έχει μια ποικιλία ρυθμών. Οι δρόμοι της - στους οποίους κυριαρχεί το φρούριο και η κατοικημένη περιοχή και προς νότο το βασιλικό ανάκτορο - περιστοιχίζονται με κτίρια γοτθικού, αναγεννησιακού και μπαρόκ ρυθμού. Η τουρκική κατοχή είναι επίσης αποτυπωμένη σε κτίρια, όπως τα δημόσια λουτρά Κίραλι, που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1566 και 1570 και αργότερα επεκτάθηκαν με νεοκλασικές πτέρυγες.
Το πιο ενδιαφέρον κτίριο της πόλης είναι ο ναός της Ευλογημένης Παναγίας, γνωστός επίσης και σαν ναός του Ματίας, επειδή εκεί φυλάσσεται η πανοπλία του Ματίας Κορβίνο που βασίλεψε από το 1458 μέχρι το 1490. Η ιστορία αυτού του ναού είναι ιστορία πόνου και δυστυχίας όπως της πόλης: το πρώτο θρησκευτικό κτίσμα υψώθηκε σε αυτή την τοποθεσία τον 13ο αιώνα, όμως αντικαταστάθηκε σύντομα από έναν καθεδρικό ναό που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Στη διάρκεια της οθωμανικής εποχής το κτίριο μετατράπηκε σε τζαμί και κατά την πολιορκία του 1686 κατέρρευσαν ο πύργος και η οροφή. Η ανακατασκευή περιελάμβανε στοιχεία μπαρόκ, όμως τον 19ο αιώνα το γοτθικό κτίριο ανακατασκευάστηκε μετά από ανασκαφές των ερειπίων του μεσαιωνικού ναού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το νεογοτθικό κωδωνοστάσιο και η νότια θύρα. Η τελευταία έχει τοιχογραφηθεί με τη σκηνή του "Θανάτου της Παρθένου" και το εσωτερικό αναζωογονήθηκε με εργασίες σε γυψομάρμαρο και πίνακες με διακοσμητικά θέματα.
Πίσω από τον ναό βρίσκεται ο Προμαχώνας των Ψαράδων, σε ρυθμό κατά κάποιο τρόπο μεταξύ νεογοτθικού και νεορωμανικού, από όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει ολόκληρη την πόλη. Η ονομασία του έχει ληφθεί από την περιοχή στην οποία κατοικούσαν οι ψαράδες και από το γεγονός ότι εκεί υπήρχε μια ψαραγορά κατά την αρχαία εποχή, επειδή τα ήρεμα νερά του Δούναβη που χωρίζουν τα δύο μισά της ουγγρικής πρωτεύουσας κυλούσαν εκεί κοντά.
Πολύ γρήγορα η ισχυρογνωμοσύνη του αριστοκράτη Ιτσβάν Σέτσενι αποδείχθηκε χρήσιμη: επειδή αποκλείστηκε στην ανατολική όχθη κατά τη χρονική στιγμή που γινόταν η κηδεία του πατέρα του στη δυτική όχθη, δεν έχασε καιρό και κατάφερε να στήσει μια γέφυρα στο ποτάμι. Χάρη σε αυτόν, το 1848, ολοκληρώθηκε η Σέτσενι Λάντσιντ, μια μεγαλοπρεπής γέφυρα με αλυσίδες και για πρώτη φορά ενώθηκαν οι δύο όχθες του μεγάλου ποταμού.
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 'UNESCO - ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ"

''Ο ΗΧΟΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ'': ΣΑΠΟΥΝΟΠΕΡΑ

Ο ήχος της σιωπής
Σαπουνόπερα 77 επεισοδίων των 30 λεπτών
Πρεμιέρα στην ΕΤ1 την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 1993
Προγραμματισμός κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 18:45
Παραγωγή, σενάριο και σκηνοθεσία του Βαγγέλη Φουρνιστάκη
Ηθοποιοί Δάνης Κατρανίδης (Αλέξανδρος Δανέζης), Άντελα Γκερέκου (Μιράντα Δανέζη), Δήμητρα Παπαδήμα (Αθηνά Φωκά), Τρύφων Καρατζάς (Σωκράτης Βρανάς), Νίκος Βελέκης (Στηβ Τόγκας), Γιάννης Μόρτζος (ντετέκτιβ), Θόδωρος Έξαρχος (ανακριτής Δρακάτος)
….Μια σπείρα στο Μαϊάμι της Φλόριντα, απάγει το μικρό παιδί της διάσημης γλύπτριας Αθηνάς Φωκά. Για να το αφήσουν ελεύθερο ζητούν από τη Φωκά να γίνει πιόνι τους και να παγιδεύσει ερωτικά τον ορυκτολόγο Αλέξανδρο Δανέζη υπεύθυνο μεταλλειολόγο μιας μεγάλης αμερικανικής εταιρίας, στα ορυχεία της οποίας σκοτώθηκαν από έκρηξη δέκα οκτώ άτομα. Πράγματι με τη μεσολάβηση του Στηβ, η Αθηνά γνωρίζει σε μια έκθεσή της τον Δανέζη και γοητεύεται από το παρουσιαστικό του, την εξυπνάδα του και τους καλούς του τρόπους. Εκείνος νιώθει ανάμικτα συναισθήματα, αφού του αρέσει πολύ η Αθηνά, αλλά έχει τύψεις γιατί αισθάνεται πως προδίδει την εμπιστοσύνη της γυναίκας του, δημοσιογράφου Μιράντας Δανέζη, η οποία είναι αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Ελεύθερη Ώρα». Με αυτόν τον τρόπο αρχίζει μια ιστορία εκβιασμού σε βάρος του Δανέζη ώστε να περιοριστούν οι ευθύνες της εταιρίας για τη θανατηφόρα έκρηξη, αλλά και ο συναισθηματικός του διχασμός ανάμεσα σε δυο γυναίκες….
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998

VICTOR FRANCIS HESS - ΒΙΚΤΟΡ ΦΡΑΝΤΣ ΕΣ

Βίκτορ Φραντς Eς
Ο Βίκτορ Φραντς Eς (
24 Ιουνίου 1883 - 17 Δεκεμβρίου 1964) ήταν Αμερικανο-αυστριακός φυσικός, ο οποίος ανακάλυψε τις κοσμικές ακτίνες. Το 1936 πήρε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής.
Βιογραφία
Πρώτα χρόνια

Ο πατέρας του ήταν ο Vinzens Hess και η μητέρα του η Serafine Edle von Grossbauer-Waldstätt, γεννήθηκε στο κάστρο Waldstein στη
Στυρία, Αυστρία. Ο πατέρας του ήταν βασιλικός δασοφύλακας στην υπηρεσία του πρίγκηπα Öttingen-Wallerstein. Φοίτησε στο γυμνάσιο του Γκρατς από το 1893 μέχρι το 1901.
Σταδιοδρομία
Από το 1901 μέχρι το 1905 ο Ες ήταν προπτυχιακός φοιτητής στο
Πανεπιστήμιο του Γκρατς, και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Φυσική, μέχρι που έλαβε το διδακτορικό του από εκεί το 1910. Εργάστηκε ως βοηθός του Stefan Meyer στο Ινστιτούτο Έρευνας για το ράδιο, στην Ακαδημία Επιστημών της Βιέννης (1910 - 1920). Ο Ες πήρε άδεια απουσίας το 1921 και ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εργάστηκε στην US Radium Corporation, στο Νιου Τζέρσεϊ, και ως σύμβουλος Φυσικός για το Bureau of Mines, στην Ουάσιγκτον. Το 1923 επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς, και ορίστηκε τακτικός καθηγητής της Πειραματικής Φυσικής το 1925. Το Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ τον διόρισε καθηγητή και Διευθυντή του Ινστιτούτου Ακτινολογίας, το 1931.
Ο Ες μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την εβραϊκής καταγωγής γυναίκα του το 1938, για να αποφύγει τις διώξεις των
Ναζί. Το ίδιο έτος το πανεπιστήμιο Fordham τον διόρισε καθηγητή της Φυσικής, και αργότερα το 1944 έγινε πολιτογραφημένος πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών. Συνταξιοδοτήθηκε από το Fordham το 1956, και πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου 1964, στο Mount Vernon, Νεα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες.
Πρωτοποριακή ανακάλυψη
Μεταξύ του 1911 και 1913, ο Ες έκανε το έργο με το οποίο κέρδισε το
Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1936. Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες είχαν αμηχανία για τα επίπεδα της ιονίζουσας ακτινοβολίας που μετράται στην ατμόσφαιρα. Η υπόθεση εκείνη την εποχή ήταν ότι η ακτινοβολία θα μειωθεί καθώς η απόσταση από τη γη, της πηγής της ακτινοβολίας, θα αυξηθεί. Το ηλεκτροσκόπιο που είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν έδωσε μια κατά προσέγγιση μέτρηση της ακτινοβολίας, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι στα υψηλότερα επίπεδα της ατμόσφαιρας το επίπεδο της ακτινοβολίας μπορεί να είναι περισσότερο από ότι στο έδαφος. Ο Ες προσέγγισε αυτό το μυστήριο πρώτα, αυξάνοντας κατά πολύ την ακρίβεια των συσκευών μέτρησης, και στη συνέχεια τη λήψη του εξοπλισμό ψηλά σε ένα μπαλόνι. Συστηματικά μετρούσε την ακτινοβολία σε υψόμετρο έως και 5,3 χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια του 1911-12. Οι τολμηρές πτήσεις που έκανε τόσο κατά την ημέρα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, διατρέχοντας σημαντικό κίνδυνο για τον εαυτό του.
Το αποτέλεσμα της ενδελεχούς εργασίας του Ες, που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Ακαδημίας Επιστημών της Βιέννης, έδειξε οτι το επίπεδο της ακτινοβολίας μειώνεται μέχρι και σε υψόμετρο περίπου 1 χμ, αλλά πάνω από το επίπεδο αυτό αυξάνεται σημαντικά, με την ακτινοβολία που διαπιστώθηκε σε 5 km περίπου είναι διπλάσια από αυτή στο επίπεδο της θάλασσας. Το συμπέρασμά του ήταν ότι υπάρχει ακτινοβολία που διαπερνά την ατμόσφαιρα από το διάστημα, και η ανακάλυψη επιβεβαιώθηκε από τον
Ρόμπερτ Μίλλικαν το 1925, ο οποίος έδωσε στην ακτινοβολία το όνομα «κοσμικές ακτίνες». Η ανακάλυψη άνοιξε την πόρτα σε πολλές νέες ανακαλύψεις στην πυρηνική φυσική.
Τιμητικές διακρίσεις και βραβεία · Βραβείο Lieben (1919)
· Βραβείο Memorial Abbe
· Μετάλλιο Abbe της Carl Zeiss Ινστιτούτου στην Ιένα (1932)
· Βραβείο Νόμπελ Φυσικής (1936)
Δημοσιεύσεις
· Hess, Victor F. (1928). The Electrical Conductivity of the Atmosphere and Its Causes. Constable & Company.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

OLD CITY OF DUBROVNIK (CROATIA) - Η ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ (ΚΡΟΑΤΙΑ)

Η παλιά πόλη του Ντουμπρόβνικ
Μεταξύ Νοεμβρίου 1991 και Μαίου 1992, ο γιουγκοσλαβικός στρατός υπέβαλε την πόλη του Ντουμπρόβνικ σε έναν ανιλεή βομβαρδισμό, μειώνοντας την αντοχή του πληθυσμού στα έσχατα όρια του και προκαλώντας ζημιές περίπου στο 70% των κτιρίων του ιστορικού κέντρου του. Σήμερα το Ντουμπρόβνικ έχει διατηρήσει τα σημάδια εκείνης της τρομερής πολιορκίας, όμως χάρη σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης ευρείας κλίμακας που συντόνισε η ΟΥΝΕΣΚΟ, οι τοίχοι, οι ναοί και τα κτίριά του από ασβεστόλιθο έχουν επανέλθει στην προηγούμενη λαμπρότητά τους.
Κατά την έναρξη του πολέμου που οδήγησε στη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας, οι Κροάτες, υποτιμώντας τη συμβολική αξία του "Μαργαριταριού της Δαλματίας", δεν θεώρησαν ότι το Ντουμπρόβνικ θα γινόταν θέατρο του πολέμου. Στη διάρκεια της ιστορίας της, η πόλη ξεχώρισε τον εαυτό της σαν πρότυπο ελευθερίας, ανεξαρτησίας και αστικής ανοχής και ποτέ δεν υποχρεώθηκε να καταφύγει στα όπλα.
Το Ντουμπρόβνικ, ποι ιδρύθηκε σε ένα μικρό νησάκι το 614 με την ονομασία Λους, μετονομάστηκε σε Ραγκούζα από τους λαούς που έφτασαν από την γειτονική Επίδαυρο (σύγχρονη Καφτάτ) διαφεύγοντας από τις επιδρομές και τις λεηλασίες των Σλάβων και των Αβάρων. Η νέα πόλη απέκτησε σύντομα σταθερά αμυντικά τείχη.
Από τον 7ο μέχρι τον 12ο αιώνα απολάμβανε της προστασίας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και έγινε σημαντικό εμπορικό κέντρο στην ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι το 1205 βρισκόταν σε ειρηνική συνύπαρξη με τον παρακείμενο σλαβικό καταυλισμό στην ενδοχώρα από τον οποίο έλαβε την οναμασία Ντουμπρόβνικ (από το ντουμπράβα που σημαίνει αριός, αδίλακας, ένα δέντρο που καλύπτει τους γύρω λόφους), όμως την ίδια χρονιά κατακτήθηκε από τη Βενετία. Παρά ταύτα, υπό τη διακυβέρνηση της Γαληνοτάτης συνέχισε να ασκεί το εμπόριό του χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.
Ανεξάρτητη για μια ακόμη φορά το 1358, ενήμερη όμως ότι δεν μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό της από μελλοντικές επιθέσεις, η πόλη ζήτησε την προστασία των βασιλέων της Κροατίας και της Ουγγαρίας με ανταπόδοση ετήσιου φόρου. Ελεύθερη, συνεπώς, να συγκεντρωθεί στις υποθέσεις της, η Ρεμπούμπλικα Ραγκουζίνα εξασφάλισε το μονοπώλιο της εμπορίας του αλατιού στα Βαλκάνια και πέρασε από μακρά περίοδο δόξας. Παρά τον σεισμό του 1667 που τη συγκλόνισε και την κατεδάφισε συθέμελα σκοτώνοντας 5.000 ανθρώπους, συνέχισε να ευημερεί σε τέτοιο βαθμό ώστε κατά τον 17ο αιώνα είχε προξένους σε 80 χώρες. Επί πλέον, θεωρούσε τη διπλωματία τόση σημαντική ώστε να καταστεί η πρώτη ευρωπαική χώρα που αναγνώρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Το τέλος της ανεξαρτησίας της πόλης έφτασε το 1806 όταν ο Ναπολέων ενσωμάτωσε το Ντουμπρόβνικ στις Ιλλυρικές Επαρχίες.
Η επιτυχία του Ντουμπρόβνικ αντανακλάται στην αρχιτεκτονική του και στον σχεδιασμό της πόλεως. Τα τείχη του - που έφταναν σε ύψος τα 25 και σε ορισμένα σημεία είχαν πάχος 6 μέτρα - ήταν ενισχυμένα με γοτθικούς πύργους και ημικυκλικές επάλξεις σε αναγεννησιακό ρυθμό. Τα σημαντικά θρησκευτικά και δημόσια κτίρια της πόλης, όταν κανείς την προσεγγίσει από τη θάλασσα, φαίνονται σαν διάδημα που υψώνεται πάνω από το νερό. Ο κύριος δρόμος της πόλης είναι η Στραντούν, ο φαρδύς λιθόστρωτος δρόμος που ακολουθεί τη γραμμή του καναλιού, το οποίο χώριζε το νησί από την ενδοχώρα κατά τους αρχαίους χρόνους. Η Στραντούν περιστοιχίζεται με κτίρια μπαρόκ που κατασκευάστηκαν μετά τον σεισμό και οδηγεί στο ανάκτορο Σπόνζα του 16ου αιώνα που έχει χτιστεί σε μια αρμονική ανάμιξη γοτθικού και αναγεννησιακού ρυθμού και το οποίο κάποτε αποτελούσε έδρα του τελωνείου και του νομισματοκοπείου.
Μπροστά από το ανάκτορο βρίσκεται ο ναός του Σαν Μπιάτζο. Το σημερικό κτίριο χρονολογείται από το πρώτο ήμισυ του 18ου αιώνα και έχει κομψή μπαρόκ πρόσοψη και πλούσια διακοσμημένο εσωτερικό με αγάλματα και επιχρυσώσεις. Ο καθεδρικός ναός της Σάντα Μαρία Ματζόρε είναι επίσης μπαρόκ και ολοκληρώθηκε το 1713 στα ερείπια ενός ρωμανικού ναού που φαίνεται ότι είχε κατασκευαστεί χάρη στη γενναιοδωρία του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, τα πλοία του οποίου είχαν βρει καταφύγιο στο λιμάνι μετά από μια καταιγίδα.
Ανάμεσα στα άλλα μνημεία υπάρχει η φραγκισκανική μονή Μάλα Μπράκα με έναν ναό σε ρυθμό μπαρόκ και μια κομψή μονή του 14 αιώνα που περιβάλλεται από 60 λεπτούς δίδυμους κίονες, έκαστος των οποίων διέθετε μοναδικά κιονόκρανα που σηματοδοτούν τη μετάβαση από τον ρωμανικό στον γοτθικό αρχιτεκτονικό ρυθμό. Το 1317 ιδρύθηκε εκεί η παλαιότερη γνωστή δημόσια φαρμακευτική εταιρία της Ευρώπης. Τέλος, το Ανάκτορο των Ηγεμόνων που ξεκίνησε το 1460 αποτελεί επίσης ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Το εξωτερικό είναι διακοσμημένο με προπύλαια με περίτεχνα γλυπτά κιονόκρανα, ενώ η είσοδος σε αναγεννησιακό ρυθμό οδηγεί μέσα στις αίθουσες του μουσείου της πόλης. Την εποχή της δημοκρατίας χρησίμευε για κατοικία του ευγενή που εκλεγόταν κάθε μήνα για να εκφράζει, αν και μόνο ονομαστικά, τη διοικητική εξουσία. Στην πραγματικότητα η τιμητική αυτή εξουσία εφαρμοζόταν με ένα σημαντικό μειονέκτημα:έναν πολλά υποσχόμενο για το μέλλον απομονωτισμό. Ο εν λόγω ευγενής δεν επιτρεπόταν να εγκαταλείψει το ανάκτορο χωρίς τη συγκατάθεση των εκλεκτόρων του. Ίσως αυτό το παράξενο έθιμο της "έγκλειστης" εξουσίας ήταν το θεμέλιο της φιλελεύθερης παράδοσης αυτής της αρχαίας παράκτιας χώρας.
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "UNESCO - ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ"

23 ΙΟΥΝΙΟΥ 1986: Α.Ε.Κ. - ΗΡΑΚΛΗΣ: ΤΟ ΜΠΑΡΑΖ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

23 Ιουνίου 1986. Α.Ε.Κ. - Ηρακλής: Το μπαράζ της ντροπής
Μετά την απόφαση-σκάνδαλο για την αφαίρεση βαθμών (λόγω της σύλληψης επ' αυτοφόρω παράγοντα της Α.Ε.Κ. από την Αστυνομία,νε δωροδοκεί ποδοσφαιριστές του Πανσερραϊκού) απ'το... επόμενο πρωτάθλημα (κι όχι υποβιβασμό όπως προβλεπόταν στη Β΄Εθνική), η ΑΕΚ με τον Ηρακλή ισοβάθμησαν στην 3η θέση με 36 βαθμούς. Η διοργανώτρια αρχή όρισε αγώνα μπαράζ που θα διεξαγόταν στο Βόλο στις 21/06/1986.
Ο Ηρακλής εξ'αρχής δεν ήθελε να κατέβει να αγωνιστεί, αλλά για να αποφύγει κυρώσεις (αφαίρεση βαθμών, τιμωρία έδρας) αναγκάστηκε να κατέβει.Ο Ηρακλής εμφανίστηκε με 9 παίκτες διαθέσιμους, καθώς η διοίκηση του Ηρακλή είπε πως οι παίκτες δεν ήξεραν για μπαράζ και είχαν ξεκινήσει τις διακοπές τους!).

Το παιχνίδι ξεκίνησε και μετά απ'τη συμπλήρωση 10 λεπτών αγώνα, εμφανίστηκε ο Ζήφκας, ο οποίος και μπήκε στον αγώνα! Ο Ηρακλής συνέχισε με 10.
Απο εκεί και πέρα άρχισε το γλεντοκόπι :
26ο λεπτό : Πιάς (ΑΕΚ) και Ζήφκας αποβάλλονται με απ'ευθείας κόκκινη κάρτα. Η ΑΕΚ συνεχίζει με 10, ο Ηρακλής με 9.
45ο λεπτό : Δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Καραΐσκο, αποβολή, ο Ηρακλής με 8 και ο Αλέφαντος χτυπιέται στον πάγκο.
47ο λεπτό : Ο Σαντεξής (στην μοναδική του συμμετοχή στο πρωτάθλημα) κάνει σκληρό φάουλ στο Τζίμη Πατίκα. Ο Πατίκας δε μπορεί να συνεχίσει (η ΑΕΚ έχει κλείσει τις αλλαγές της) και ο Σαντεξής αποβάλλεται με απ'ευθείας κόκκινη κάρτα. Η ΑΕΚ μένει με 9, ο Ηρακλής με 7
53ο λεπτό : Το σκορ είναι ακόμη 0 - 0 και ο Αδάμου θα τραυματιστεί και δε θα μπορέσει να συνεχίσει. Δεν υπάρχει άλλος παίκτης να πάρει τη θέση του, ο Ηρακλής μένει με 6 και ο διαιτητής διακόπτει τον αγώνα υπέρ της ΑΕΚ, για να κερδίσει έτσι η ΑΕΚ το εισητήριο της εξόδου - έστω "στα χαρτιά" - στο κύπελλο UEFA...
ΑΠΟ ΤΟ http://pesetero-blog.blogspot.com/

''ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΡΗ ΜΠΟΝΣΑΛΕΝΤΗ'': ΠΑΛΙΟ ΣΙΡΙΑΛ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Το μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη
Διασκευή της νουβέλας του Γ. Μαρή "Ζήτημα εμπιστοσύνης"
Αστυνομικό σίριαλ 26 επεισοδίων των 30 λεπτών
Πρεμιέρα στο MEGA την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 1990
Παραγωγή του Ανδρέα Λάππα
Σενάριο του Βασίλη Μανουσάκη
Σκηνοθεσία του Βασίλη Μανουσάκη
Ηθοποιοί Ανδρέας Μπάρκουλης (Άρη Μπονσαλέντης και Βασίλης Μαυρίδης), Γιούλη Γαβαλά, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Άλκης Παναγιωτίδης, Ντίνος Καρύδης,
Τατιάνα Παπαμόσχου , Τρύφων Παπουτσής , Δημήτρης Πετρόπουλος , Γιώργος Σαμπάνης , Αλέκα Τουμαζάτου, Χάρης Εμμανουήλ , Γιώργος Καλατζής (Νιόνιος) , Αλίκη Καμινέλη , Ζωή Κανελλοπούλου , Γιώργος Κυρίτσης (Τηλέμαχος Αυγουστίδης), Νίκος Παπακωνσταντίνου.
...Ο Βασίλης Μαυρίδης είναι ένας κατεστραμμένος χαρτοπαίκτης. Ενώ βρίσκεται σε οικονομική απόγνωση, ένας μυστηριώδης άγνωστος του προτείνει έναντι αδράς αμοιβής να πάρει για ένα διάστημα τη θέση του επιχειρηματία Άρη Μπονσαλέντη, με τον οποίο φαίνεται πως έχει μεγάλη φυσιογνωμική ομοιότητα. Του εξηγεί πως ο σωσίας του νοσηλεύεται σε μια νευρολογική κλινική της Ελβετίας, αλλά το γεγονός αυτό πρέπει να κρατηθεί μυστικό γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υποστεί οικονομική καταστροφή. Ο Μαυρίδης, δέχεται αλλά από τις πρώτες μέρες σχηματίζει την πεποίθηση πως ο άνθρωπος που αντικαθιστά είναι νεκρός και κατά πάσα πιθανότητα δολοφονημένος. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν βρίσκεται στραγγαλισμένη μια γυναίκα, η οποία στο παρελθόν υπήρξε ερωμένη του Μπονσαλέντη και ο αστυνόμος Μπέκας, διερευνώντας τις συνθήκες θανάτου της, βρίσκεται πρόσωπο με πρόσωπο με τον Μαυρίδη και αρχίζει να του κάνει ενοχλητικές ερωτήσεις....
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998
VIDEO ΑΠΟ tsalk

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

''ΝΕΜΕΣΙΣ'': ΠΑΛΙΟ ΣΙΡΙΑΛ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Νέμεσις
Κοινωνικό σίριαλ 52 επεισοδίων των 30 λεπτών
Πρεμιέρα στην ΕΤ1 την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 1992
Παραγωγή του Ντένις Πετρόπουλου
Σενάριο της Άννας Μακράκη και της Ντόρας Σιμοπούλου
Σκηνοθεσία του Δημήτρη Σοφιανόπουλου (6) και του Παύλου Μιχαήλ (46)
Ηθοποιοί Τάκης Χρυσικάκος, Άννυ Πασπάτη, Ζαχαρίας Ρόχας, Ελευθερία Βιδάκη
....Ένας άντρας με σκοτεινό παρελθόν επιστρέφει στην Ελλάδα από την Αφρική. Αγοράζει σπίτι απέναντι από τη βίλα ενός πλούσιου επιχειρηματία που όπως πιστεύει κατέστρεψε τον πατέρα του, εμπλέκοντάς τον άδικα σε μια υπόθεση αρχαιοκαπηλείας με αποτέλεσμα την καταδίκη του σε πολυετή φυλάκιση και την αυτοκτονία του στις φυλακές. Φροντίζει λοιπόν να γνωριστεί μαζί του και με τις ενέργειές του σπρώχνει την αντίπαλη οικογένεια στην καταστροφή. Παντρεύεται την κόρη για να την κάνει δυστυχισμένη, αποκαλύπτει τις παράνομες δουλειές του πατέρα της, στρέφει το γιο σε άσωτη ζωή, εμπλέκοντάς τον σε υποθέσεις ναρκωτικών. Λίγο πριν την ολοκλήρωση του σχεδίου του, αντιλαμβάνεται ότι είναι στην πραγματικότητα ερωτευμένος με τη γυναίκα του και αναστέλλει τη συνέχεια των πράξεών του....
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

''ΑΠΩΝ'': ΠΑΛΙΟ ΣΙΡΙΑΛ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ


Απών
Κοινωνικό σίριαλ 20 επεισοδίων των 45 λεπτών
Πρεμιέρα στο MEGA την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 1995
Παραγωγή του Νίκου Βεργέτη
Μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου
Σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου
Σκηνοθεσία του Γιώργου Κορδέλα
Ηθοποιοί Θέμις Μπαζάκα, Γιάννης Μπέζος, Μελίνα Μποτέλλη, Μυρτώ Αλικάκη, Μηνάς Χατζησάββας («Απών»), Δήμος Παπαδόπουλος, Χάρης Εμμανουήλ, Νίκος Ορφανός, Σούλα Αθανασιάδου (Ειρήνη)
….Οι δυσκολίες προσαρμογής μιας εγκαταλελειμμένης από τον άντρα της γυναίκας, καθώς προσπαθεί να συγκολλήσει τα κομμάτια της πληγωμένης της καρδιάς και να δημιουργήσει μια καινούργια ζωή. Η δράση της σειράς τοποθετείται σε μια επαρχιακή πόλη (Χανιά) και το σενάριο προσπαθεί να προσεγγίσει τα κοινωνικά και συναισθηματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μια γυναίκα όταν απροσδόκητα την εγκαταλείψει ο άντρας της….
Σχετικά αργόσυρτο στην εξέλιξή του δραματικό σίριαλ, που αγγίζει ωστόσο το «καυτό» θέμα της μοναξιάς και των προβλημάτων της καθημερινότητας που αντιμετωπίζει μια εγκαταλελειμμένη από τον άντρα της γυναίκα και μάλιστα στο ασφυκτικό περίγυρο μιας μικρής επαρχιακής πόλης. Το σίριαλ σημείωσε σταθερά υψηλές τηλεθεάσεις και διακρίθηκε χάρη στις καλές ερμηνείες και την προσεγμένη παραγωγή και σκηνοθεσία που ανέδειξε τα θετικά στοιχεία του σεναρίου (καλοί διάλογοι, ολοκληρωμένοι χαρακτήρες, γνώση της γυναικείας ψυχολογίας).
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998
VIDEO ΑΠΟ papadvasil

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

''ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ'': ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ

Το νερό της βροχής
Διασκευή της νουβέλας του Μ. Καραγάτση
Τηλεταινία διάρκειας 50 λεπτών
Πρεμιέρα στην ΕΡΤ την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 1983
Παραγωγή της ΕΡΤ
Σενάριο της Φρίντας Λιάππα και του Κυριάκου Αγγελάκου
Φωτογραφία του Ανδρέα Σινάνου
Σκηνοθεσία της Φρίντας Λιάππα
Ηθοποιοί Πέμη Ζούνη, Φάνης Χηνάς, Γιώργος Μοσχίδης, Δημήτρης Καταλειφός, Έρση Μαλικένζου
....Η ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου που το αποτελούν ένας φαρμακοποιός μια εφησυχασμένη σύζυγος και μια φιλόδοξη ερωμένη σε μια μικρή επαρχιακή πόλη....
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

''ΜΙΛΗΣΕ ΜΟΥ ΓΙΑ ΕΡΩΤΑ'': ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ

Μίλησέ μου για έρωτα
Τηλεταινία διάρκειας 60 λεπτών
Πρεμιέρα στην ΕΤ-2 την Τρίτη 25 Ιουνίου 1996
Σενάριο και σκηνοθεσία του Δημήτρη Αθανίτη
Ηθοποιοί Γιάννης Μποσταντζόγλου, Αγλαϊα Παππά, Εύα Στιλάντερ
....Ένας ψυχίατρος, ανακαλύπτει πως τον απατά τόσο η ερωμένη του όσο και η γυναίκα του και η κατάρρευση της αυτοπεποίθησής του τον οδηγεί στους δρόμους των ροζ τηλεφώνων....
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
Αγωνιστική περίοδος 1974 - 1975

Η υπόθεση των λουλουδιών την περίοδο 1974-’75 ταρακούνησε τον «Γηραιό». Στον ημιτελικό του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό (28/5/75) ήρθε η ήττα με κατεβασμένα χέρια. Οι Νικολούδης, Χαλιαμπάλιας και Ροκίδης ομολόγησαν ότι έγινε απόπειρα εξαγοράς τους από παράγοντες του Παναθηναϊκού (Αντώνης Μαντζαβελάκης μέσω του προέδρου Απόστολου Νικολαίδη) για να έχουν μειωμένη απόδοση. Στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει η αποστολή του Ηρακλή ήρθαν τρεις ανθοδέσμες προς τους τρεις παίκτες γεμάτες δεσμίδες χιλιάρικα. Ύστερα από θυελλώδεις συζητήσεις στο διοικητικό συμβούλιο του Ηρακλή, αποφασίστηκε να διαγραφούν οριστικά οι Χαλιαμπάλιας και Ροκίδης, την ώρα που υπήρξε επιείκεια για τον Τάκη Νικολούδη, στον οποίο επιβλήθηκε εξάμηνη διακοπή συμβολαίου.
Στο δικαστήριο (Άρειος Πάγος) ο Παναθηναϊκός κρίθηκε ένοχος, όταν όμως το θέμα έφτασε στη Δ.Α.Ε. γλίτωσαν τη β'εθνικη από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Γιώργο Ανδριανόπουλο (παιδικό φίλο του προέδρου του Παναθηναικού)!!!!
Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΔΕΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΕ ΟΠΩΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΟ 1980
Αγωνιστική περίοδος 1979 - 1980
Την περίοδο 1979-80 το ελληνικό ποδόσφαιρο συγκλονίζεται από μια υπόθεση δωροδοκίας. Ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Φιλώτας Πέλλιος κατήγγειλε ότι ο τότε πρόεδρος του Ηρακλή, Κώστας Περτσινίδης, επιχείρησε να τον δωροδοκήσει για να έχει μειωμένη απόδοση στη ρεβάνς του ημιτελικού Κυπέλλου μεταξύ των δύο ομάδων. Οι κατηγορίες δεν επιβεβαιώθηκαν νομικά, ωστόσο ο Ηρακλής υποβιβάστηκε στη Β' Εθνική για πρώτη φορά στην 72χρονη ιστορία του. Παράγοντες και φίλαθλοι του Ηρακλή έφτασαν μέχρι τον τότε πρωθυπουργό, Γεώργιο Ράλλη, για να ζητήσουν την προσωπική παρέμβασή του για την ηθική αποκατάσταση του συλλόγου. Οι «κυανόλευκοι» συμβιβάστηκαν με τη μοίρα τους. Αργότερα το δικαστήριο δικαίωσε τον Ηρακλή με τελεσίδικη απόφαση και το όνομά του αποκαταστάθηκε στη συνείδηση των Ελλήνων φιλάθλων, όχι όμως και η βλάβη από τον υποβιβασμό. Ο «Γηραιός», έστω και χωρίς τον Βασίλη Χατζηπαναγή, επέστρεψε… τρένο στη φυσική του θέση, όμως εξαιτίας εκείνης της απόφασης δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των ομάδων που είναι ανελλιπώς παρούσες στη μεγάλη κατηγορία (Ολυμπιακός, ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) από το 1959, όταν σχηματίστηκε η Α΄ Εθνική.
Αγωνιστική περίοδος 1981-1982
Το 1982 ο ποδοσφαιριστής του Ηρακλή Γιώργος Ορφανίδης κατήγγειλε ότι ο τότε πρόεδρος της Καστοριάς, Γιώργος Χαλκίδης, του πρόσφερε 2 εκατομμύρια δρχ. για να 'χει μειωμένη απόδοση στον αγώνα Ηρακλή-Παναθηναϊκού για το Κύπελλο. Όλα αυτά για λογαριασμό του μεγαλομετόχου του Παναθηναϊκού, Βαρδή Βαρδινογιάννη, όπως ισχυρίστηκε ο παίκτης. Οι δύο παράγοντες κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ο Χαλκίδης καταδικάστηκε πρωτοδικώς σε 3χρονη φυλάκιση και απαλλάχτηκε στο Εφετείο, ενώ ο Βαρδής Βαρδινογιάννης αθωώθηκε. Ο Παναθηναϊκός τη γλίτωσε και στο ΑΣΕΑΔ, όχι επειδή οι δικαστικοί που συγκροτούν το όργανο δεν πείστηκαν για την ενοχή της ΠΑΕ, αλλά γιατί ο νόμος δεν προέβλεπε επιβολή ποινής, αφού ο δράστης ήταν απλώς μέτοχος και όχι μέλος του ΔΣ της εταιρίας.
Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΔΕΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΕ ΟΠΩΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΟ 1980
Αγωνιστική περίοδος 1985 - 1986
Η ΑΕΚ επρόκειτο ν'ανέβει στις Σέρρες για να αντιμετωπίσει τον Πανσερραϊκό. Ο - τότε - γενικός αρχηγός της ΑΕΚ, Γιάννης Χρυσοβιτσιάνος, είχε "πιάσει" τους ποδοσφαιριστές της ομάδας των Σερρών, Γιάννη Αντωνιάδη, Γιώργο Σφακιανάκη και Μιχάλη Γαλατίδη, προτείνοντας τους να έχουν μειωμένη απόδοση ώστε να βοηθήσουν να "έλθει διπλό" το ματς, με το αντίστοιχο βέβαια... τίμημα. Μεσάζων ήταν ένας τύπος ονόματι Ρήγας, που στο παρελθόν είχε φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ. O μεγαλοπαράγοντας της Α.Ε.Κ. πιάστηκε επ' αυτοφόρω από την Αστυνομία να δωροδοκεί. Αποτέλεσμα; Η πολιτεία όχι μόνο δεν την έστειλε όπως προβλεπόταν στην Β΄Εθνική, αλλά απλώς της αφαίρεσε 4 ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ βαθμούς από το ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ(;;;;;;;;) Τότε η Α.Ε.Κ. έπαιξε μπαράζ στον Βόλο με τον Ηρακλή για το ποιά ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ο αγώνας έμεινε στην ιστορία ως "ΜΠΑΡΑΖ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ" γιατί ο Ηρακλής έστειλε τους παίκτες του (ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΣ) για διακοπές και κατέβηκε με 9 αναπληρωματικούς παίκτες και μετά από λίγο ο αγώνας διακόπηκε σε βάρος του, ενώ ήταν 0-0 γιατί η ομάδα της Θεσσαλονίκης έμεινε με 5 παίκτες λόγω 3 κόκκινων καρτών και ενός τραυματισμού
Η ΑΕΚ ΔΕΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΕ ΟΠΩΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΟ 1980 ΚΑΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ
Αγωνιστική περίοδος 1986 - 1987
Ο Αλεσάντρο Ίσις που έπαιζε στον Ο.Φ.Η. ήταν ένας πολύ καλός αμυντικός χαφ, κλασικός Λατινοαμερικάνος κανάγιας, υπερβολικά σκληρός πολλές φορές, αλλά με σχετικά σύντομη παρουσία λόγω των... ούρων του. Τα πιο διάσημα ούρα ποδοσφαιριστή στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου.Η νομοθεσία τότε προέβλεπε πως αν ένας παίκτης πιαστεί "ντοπέ", τιμωρείται και ο ίδιος αλλά και η ομάδα με αφαίρεση βαθμών. Ο ΟΦΗ, δεύτερος τότε στο πρωτάθλημα, αν τιμωρούνταν θα έχανε την ευρωπαϊκή έξοδο που για πρώτη φορά του χαμογελούσε. Επειδή όμως θα ξεσπούσε λαϊκή επανάσταση στο Ηράκλειο αν η ομάδα έχανε με τέτοιο τρόπο την Ευρώπη, επιστρατεύτηκε η γνωμάτευση ενός απίθανου "ντοπολόγου" (κάποιου Μάνφρεντ Ντόνικε) και τα ούρα του Ίσις βγήκαν... γάργαρο νερό. Οι εφημερίδες έκαναν λόγο για σκάνδαλο αλλά όταν το Ηράκλειο έδινε 60% στο ΠΑΣΟΚ εκείνη την περίοδο, ποιος τις άκουγε;
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ
Αγωνιστική περίοδος 1987-1988
Η Λάρισα, η οποία καθοδηγούμενη απ'τον Γιάτσεκ Γκμοχ και τον μεγάλο Βασίλη Καραπιάλη, πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.Μάρτιος του 1988 και η Λάρισα αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό. Στο ημίχρονο του αγώνα γίνεται η κλήρωση των δύο ποδοσφαιριστών από κάθε ομάδα που θα περνούσαν από έλεγχο. Ξαφνικά, οι "πράσινοι" ζητούν να υποβληθεί κατ' εξαίρεση σε έλεγχο και ο Βούλγαρος ποδοσφαιριστής Γκεόργκι Τσίγκοφ, κάτι που προέβλεπε σαν δυνατότητα ο κανονισμός, αλλά ποτέ δεν είχε συμβεί στο παρελθόν. Τα αποτελέσματα βγάζουν θετικό το δείγμα του Βούλγαρου με την απαγορευμένη ουσία κοδεΐνη, που ουσιαστικά δεν προσφέρει καμιά απολύτως βοήθεια στην αύξηση της απόδοσης. Ακολουθεί... τρικούβερτο γλέντι, καθώς η νομοθεσία τότε προέβλεπε πως σε περίπτωση ντόπινγκ ενός ποδοσφαιριστή τιμωρείται ΚΑΙ η ομάδα. Η Λάρισα τιμωρήθηκε με -4 βαθμούς, με αποτέλεσμα να "κατεβαίνει" στη 2η θέση και η ΑΕΚ να περνάει πρώτη. Οι οπαδοί της Λάρισας ξεσηκώνονται και κλείνουν την Εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης για 36 ώρες, "κόβοντας" την Ελλάδα στα δύο. Η ατμόσφαιρα στη περιοχή είναι βαριά και η δυσοσμία έντονη, από το κάψιμο εκατοντάδων ελαστικών.Με τις απειλές για γενίκευση των επεισοδίων αλλά και τη δύναμη του εκλογικού σώματος στον κάμπο τότε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άλλαξε τον νόμο, τιμωρήθηκε μόνο ο Βούλγαρος ποδοσφαιριστής και επιστράφηκαν οι βαθμοί. Η Λάρισα έγινε εκείνη τη χρονιά η πρώτη επαρχιακή ομάδα που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας. Ο Τσίγκοφ έγινε... σύνθημα ("Τσίγκοφ, πρεζάκια, δώσε μας χαπάκια", "Τσίγκοφ, κατούρα να γίνουμε μαστούρα") και η απορία για το ποιός έπαιξε το ρόλο του... Πήλιου Γούση, "δίνοντας" το θέμα του ντοπαρίσματος Τσίγκοφ στον Παναθηναϊκό, αναζητείται ακόμα. Οι φήμες έλεγαν (και λένε) πως η πληροφορία δόθηκε απο ανθρώπους της... Λάρισας και το σχετικό ερώτημα της εποχής ήταν : "Ποιός έριξε την κοδεΐνη στο ποτό του Τσίγκοφ;". Δυστυχώς ο Τσίγκοφ δεν είχε κανέναν γνωστό... ντοπολόγο, όπως ο Ίσις.
ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΑΛΛΑ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΒΑΣΕΙ ΨΗΦΩΝ
Αγωνιστική περίοδος 1986 - 1987
Το 1987 ο πρόεδρος της Παναχαϊκής κατηγόρησε ευθέως τη διοίκηση της ΑΕΚ ότι προσέγγισε με σκοπό να δωροδοκήσει τον παίκτης της ομάδας της Πάτρας, Λεωνίδα Βόσδου χωρίς όμως να έχει κάποιο στοιχείο στα χέρια του. Η ιστορία μπήκε στο... χρονοντούλαπο, αφού κανείς θέλησε να ασχοληθεί.
Η ΑΕΚ ΔΕΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΕ ΟΠΩΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΟ 1980
Αγωνιστική περίοδος 2009 - 2010
Η Ε.Π.Ο. μετά από οχλήσεις του φιλοκυβερνητικού προέδρου του Λεβαδειακού Κομπότη και με δήθεν πρόσχημα την οικονομική κατάσταση του Ηρακλή, δεν δίνει άδεια στον Ηρακλή με τη συνέπεια τον υποβιβασμό της ομάδας στη Β΄Εθνική και την ταυτόχρονη παραμονή της ομάδας της Λιβαδειάς, τη στιγμή που η Α.Ε.Κ. και ο Π.ΑΟ.Κ. έχουν πολύ πιο μεγάλα οικονομικά προβλήματα......
Όπως είδαμε στα παραπάνω γεγονότα, το ''κράτος'' 'οτι θέλει κάνει κι αποφασίζει με γνώμονα τον αριθμό οπαδών - άρα και ψήφων.
Περιμένουμε στις 17 Ιουνίου για τη τελική απόφαση.
ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ

''Ο ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ'': ΠΑΛΙΟ ΣΙΡΙΑΛ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Ο κίτρινος φάκελος
Διασκευή του μυθιστορήματος του Μ. Καραγάτση
Κοινωνικό σίριαλ 39 επεισοδίων των 45 λεπτών
Πρεμιέρα στον ΑΝΤ1 την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 1990
Παραγωγή ELITE – T.V. PRODUCTION
Σενάριο του Βαγγέλη Γκούφα
Σκηνοθεσία του Κώστα Κουτσομύτη
Ηθοποιοί Γιώργος Κιμούλης (Μάνος Τασάκος), Καρυοφιλλιά Καραμπέτη (Μαρία Ρούσση), Ηλίας Λογοθέτης (Θανάσης Πετρόπουλος), Γιώργος Μιχαλακόπουλος (Κώστας Ρούσσης), Βλαδίμηρος Κυριακίδης (Νίκος Ρούσσης), Πέτρος Φυσσούν (Γιούγκερμαν), Γεράσιμος Σκιαδαρέσης (Μίλτος Ρούσσης), Δημήτρης Τάρλοου (Θανάσης Ρούσσης), Μαργαρίτα Ζορμπαλά (Νίνα Νικολάου), Ζωζώ Ζάρπα (Κατερίνα), Νίκος Μπουσδούκος (ανακριτής), Ντίνος Λύρας (Καραγάτσης)
….Ο Μάνος Τασάκος, λογοτέχνης και δικηγόρος, βρίσκετι νεκρός έχοντας υπογράψει ένα μονολεκτικό σημείωμα «αυτοκτονώ». Δέκα χρόνια αργότερα, η ερωμένη του Μαρία Ρούσση παραδίδει έναν κίτρινο φάκελο στο συγγραφέα Μιχάλη Καραγάτση. Ο φάκελος περιέχει τα χειρόγραφα του ημιτελούς αυτοβιογραφικού βιβλίου του Τασάκου «Θέσεις κι αντιθέσεις» και ο Καραγάτσης καλείται σύμφωνα με την επιθυμία του νεκρού να ολοκληρώσει το έργο. Διαβάζοντας τα χειρόγραφα και ακούγοντας με προσοχή την αφήγηση της Μαρίας, ο Καραγάτσης, συνθέτει σιγά-σιγά τη ζωή του Μάνου Τασάκου και την ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου που σχηματίστηκε ανάμεσα σ’ αυτόν, τον καλύτερό του φίλο και διάσημο νομπελίστα συγγραφέα Κωστή Ρούσση και τη γυναίκα του Μαρία. Αποκορύφωμα της ιστορίας τους ήταν ο τραυματισμός του Τασάκου από τη Μαρία για λόγους ερωτικής αντιζηλίας, το βράδυ του θανάτου του. Αν και ο τραυματισμός δεν ήταν θανάσιμος, ο Τασάκος, επειδή είχε προσβληθεί από ανίατη αρρώστια, έδιωξε την Μαρία από το σπίτι, υπέγραψε το σημείωμα της αυτοκτονίας και αφέθηκε να πεθάνει από αιμορραγία….
Γοητευτική διασκευή του μυθιστορήματος με κυρίαρχη οπτική την εωσφορική προσωπικότητα του Μάνου Τασάκου, ενός μοναχικού άντρα αρχοντικής καταγωγής, αδιόρθωτου γυναικά και πανέξυπνου επιχειρηματία. Η έμπειρη σκηνοθεσία του Κώστα Κουτσομύτη αναδεικνύει τους χαρακτήρες με μια οπτικά μελαγχολική και λυρική διάσταση που τονίζεται από την πλαστικότητα των πλάνων και τις ευαίσθητες ερμηνείες.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998
VIDEO ΑΠΟ tsalk

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

''ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ'': ΣΑΠΟΥΝΟΠΕΡΑ

Το μάτι του φιδιού
Σαπουνόπερα 21 επεισοδίων των 30 λεπτών
Πρεμιέρα στον ΣΚΑ'Ι' την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 1994
Παραγωγή TELERAMA
Σενάριο της Μάρως Καραγιαννοπούλου και της Χριστίνας Κουτσουδάκη
Σκηνοθεσία του Αντώνη Τέμπου
Ηθοποιοί Κώστας Αθανασόπουλος (Δημήτρης), Λάζαρος Γεωργακόπουλος (Ορέστης), Γιώργος Παρτσαλάκης (αστυνόμος Στέφανος Κόντος), Μαρία Τζομπανάκη (Λήδα), Σμαράγδα Σμυρναίου (Μαντώ), Βάνα Πεφάνη (Μαρίνα), Πέτρος Ζαρκάδης (ένας τρόφιμος του Άουσβιτς), Κλέων Γρηγοριάδης, Γιάννης Κασδαγλής
....Ο αστυνόμος Στέφανος Κόντης, διερευνώντας τις συνθήκες απαγωγής και δολοφονίας ενός ρεπόρτερ που βρισκόταν στα πρόθυρα μιας μεγάλης αποκάλυψης, ανακαλύπτει τις παράνομες δραστηριότητες ενός δήθεν κοινωφελούς ιδρύματος αποκαταστάσεως ανηλίκων. Το ίδρυμα λειτουργούσε σαν ''βιτρίνα'' μιας νεοναζιστικής οργάνωσης η οποία στρατολογούσε και εκπαίδευε τρομοκράτες με σκοπό την επαναδημιουργία του γερμανικού Ράιχ....
Το σίριαλ λόγω έκτακτων οικονομικών δυσχερειών ''κόπηκε'' εσπευσμένα και χωρίς να ολοκληρώσει την ιστορία του.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

''ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΠ΄ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ'': ΠΑΛΙΟ ΣΙΡΙΑΛ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ


Μια γυναίκα απ' το παρελθόν
Διασκευή της ομώνυμης νουβέλας του Γ. Μαρή
Αστυνομικό σίριαλ 16 επεισοδίων των 45 λεπτών
Πρεμιέρα στον ΑΝΤ1 την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 1992
Παραγωγή του Ανδρέα Λάππα
Μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου

Σενάριο του Πέτρου Μάρκαρη
Σκηνοθεσία του Ερρίκου Ανδρέου
Ηθοποιοί Νόρα Βαλσάμη (Αμάντα Μόραλη), Νικήτας Τσακίρογλου (Μάριος Μόραλης), Σταύρος Ξενίδης (αστυνόμος Μπέκας), Άντζελα Γκερέκου, Θάνος Καληώρας, Γιώργος Κοτανίδης, Τάκης Χρυσικάκος
....Η οικογένεια Μόραλη επιστρέφει στην Ελλάδα, ύστερα από πολύχρονη διαμονή στην Αργεντινή, όπου είχε καταφύγει αμέσως μετά τον πόλεμο. Από το πρώτο βράδυ της επιστροφής, η Αμάντα
δέχεται την επίσκεψη ενός παράξενου εκβιαστή. Προτείνει να της ''πουλήσει'' έγγραφα και ντοκουμέντα που αφορούν τη δράση της οικογένειάς της στα χρόνια της Κατοχής και τη συνεργασία τους με τους κατακτητές. Το γεγονός αυτό αποτελεί την αφετηρία για μια αναζήτηση και διερεύνηση του παρελθόντος της οικογένειας Μόραλη και με τη μεσολάβηση του αστυνόμου Μπέκα, της αποκάλυψης της συμμετοχής της στην κατάχρηση μεγάλου μέρους των εβραϊκών περιουσιών....
VIDEO ΑΠΟ Beetlejuice1983

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

''ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ'': ΠΑΛΙΟ ΣΙΡΙΑΛ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ


Οι μικρομεσαίοι
Κοινωνικό σίριαλ 40 επεισοδίων των 30 λεπτών
Πρεμιέρα στο MEGA την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 1992
Παραγωγή του Δημήτρη Τσεμπελή
Σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη


Ηθοποιοί Μάρθα Καραγιάννη (Μάρθα), Παύλος Ευαγγελόπουλος (Παύλος), Ελένη Τσαβαλιά, Τζέσυ Παπουτσή, Νεφέλη Ορφανού, Θόδωρος Συριώτης, Γιάννης Νέζος, Μαρία Παπαδοπούλου
....Εύθυμες περιπέτειες δύο οικογενειών που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινής ζωής και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεψν, χωρίς να παραλείπουν τους μεταξύ τους καυγάδες για ασήμαντες αφορμές, των οποίων τα μέλη είναι χαρακτηριστικοί ''μικρομεσαίοι'' νεοέλληνες. Η πρώτη οικογένεια αποτελείται από έναν άντρα και το σόι του: η γυναίκα του, η χωρισμένη αδελφή του, η μητέρα του και η τρομερή πεθερά του για την οποία μάλιστα υπάρχει κι ένας υποψήφιος γαμπρός. Και η δεύτερη οικογένεια αποτελείται από μια γυναίκα δύο φορές χωρισμένη και τη μητέρα της, η οπόια εργάζεται σ' ένα γραφείο εισαγωγών-εξαγωγών και αντιμετωπίζει εχθρικά όλους τους άντρες....
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998

VIDEO ΑΠΟ fedonassol ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ GREEK RETROMANIAX

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

''ΤΑ ΜΠΑΚΟΥΡΙΑ'': ΠΑΛΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Τα μπακούρια
Κωμική σειρά 19 επεισοδίων των 45 λεπτών
Πρεμιέρα στον ΑΝΤ1 την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 1992
Παραγωγή του Γιώργου Καραγιάννη & Σία
Σενάριο του Ηλία Ψινάκη
Σκηνοθεσία του Νίκου Σούλη
Ηθοποιοί Δημήτρης Πιατάς, Τόνι Δημητρίου, Δημήτρης Σιακάρας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Κατερίνα Λιναρδή, Μελίτα Κάραλη, Μαρία Μάργαρη
....Σ' ένα διαμέρισμα μαζί μ' ένα γουρουνάκι που βλέπει, χλευάζει και τρώει τα πάντα συγκατοικούν τρεις εργένηδες. Ο πλούσιος γιος ενός εργοσταρχιάρχη, ένας ξεπεσμένος κι άφραγκος αριστοκράτης κι ένας σπουδαστής καλλιτεχνικής σχολής. Οι μεταξύ τους σχέσεις, οι επαγγελματικές τους προσπάθειες οι ελπίδες και τα όνειρά τους αλλά και οι συγκρούσεις τους με τους άλλους ένοικους της πολυκατοικίας αποτελούν το αντικείμενο των επεισοδίων της σειράς....
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

''ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ'': ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Γυναικεία πορτραίτα
10 δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 30 λεπτών
Πρεμιέρα στην ΕΡΤ2 τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 1983
….Σειρά ημίωρων τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ που παρουσιάζουν την απλή καθημερινή ζωή γυναικών διαφορετικών τάξεων και επαγγελμάτων…
Ο πρώτος κύκλος περιελάμβανε τα δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ:
Μάγδα (της Μαρίας Παπαλιού). Μια Χριστιανή στον επαγγελματικό αγώνα
Λίτσα (της Δέσποινας Καρβέλα). Η ζωή μιας τηλεφωνήτριας του ΟΤΕ που ζει στα Πετράλωνα
Φαιναρέτη (της Ίριδας Ζαχμανίδη). Μια εκκεντρική αστή
Κασσιόπη (της Ίριδας Ζαχμανίδη). Η καθημερινότητα μιας 32χρονης συγγραφέως
Μαρία (της Λάγιας Γιούργου). Ένα μανεκέν και οι επαγγελματικές του σχέσεις
Αγαπητή κυρία Μυρσίνη (της Μαρίας Γαβαλά). Το 24ωρο μιας δημοσιογράφου που κρατά μια αισθηματική στήλη σε λαϊκό περιοδικό
Ο δεύτερος κύκλος περιελάμβανε τα δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ:
Το λιοντάρι στο σαλόνι (της Βασιλικής Ηλιοπούλου). Με την παρουσίαση μιας ηλικιωμένης γυναίκας που έρχεται από το χωριό της στην Αθήνα για να πεθάνει σ΄ ένα διαμέρισμα
Μια ορθόδοξη μοναχή (της Μαρίας Παπαλιού). Η ζωή μιας μοναχής στο κελί της
Ρούλα, από την αγορά στο σπίτι (της Βασιλικής Ηλιοπούλου). Παρουσιάζει τη ζωή μιας κοπέλας στην Ύδρα που ζει από τα τουριστικά είδη
Άννα Κινδύνη – Μαρουδή (της Μαρίας Παπαλιού). Παρουσιάζει μια Ελληνίδα ζωγράφο που ζει στο Παρίσι
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

''ΜΟΥΣΜΟΥΛΑ FM'': ΠΑΛΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Μούσμουλα F.M.
Κωμική σειρά 26 επεισοδίων των 30 λεπτών
Πρεμιέρα στην ΕΤ-2 την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 1993
Παραγωγή του ΓΚ. Σωτηρόπουλου
Σενάριο της Αλμπέρτας Τσομπανάκη
Σκηνοθεσία του Νίκου Αλευρά Ηθοποιοί Νίκος Καραγιάννης, Αλέξανδρος Λιακόπουλος, Γιώτα Αγνάντη, Ματθίλδη Μαγγίρα, Αρτό Απαρτιάν
....Η καθημερινή ζωή αγοριών και κοριτσιών σ' ένα ραδιοφωνικό σταθμό....
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1067-1998

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

HISTORIC CENTRE OF OAXACA (MEXICO) - ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΟΑΞΑΚΑ (ΜΕΞΙΚΟ)

Το ιστορικό κέντρο της Οαξάκα
Μια αποικιακή οικία στη Γκάλε Γκαρσία Βίγκιλ στη Οαξάκα αποτελεί έδρα μουσείου προς τιμή του Μπενίτο Χουάρεζ, του αγαπημένου τέκνου της πόλης. Ο Χουάρεζ εκλέχτηκε πρόεδρος του Μεξικού το 1858 – Ινδιάνος Ζατοπέκος από ταπεινή καταγωγή που εκπαιδεύτηκε από Φραγκισκανούς στην πατρίδα του – πέρασε στην ιστορία για την αντίστασή του κατά της κοινωνικής προκατάληψης, της υπερβολικής εξουσίας της Καθολικής Εκκλησίας και, από το 1862 και εντεύθεν, κατά της εισβολής των Γάλλων. Το σύνθημά του, «El respecto al derecho ajeno es le paz»» (ειρήνα είναι ο σεβασμός προς τα δικαιώματα των άλλων) σύντομα έγινε συμβολική φράση για όλους τους φιλελεύθερους που πάλευαν για τον εκδημοκρατισμό της χώρας.
Από την αρχή, η Οαξάκα ήταν μια πόλη όπου μετανάστευσαν οι Ινδιάνοι Ολμέκοι, Ζατοπέκοι και Μιξτέκοι και κατόπιν αναμείχθηκαν ειρηνικά με τους Ισπανούς κονκισταδόρες. Στην περιοχή σήμερα υπάρχουν ακόμη 16 διαφορετικές εθνικές ομάδες που μιλούν σχεδόν 150 διαλέκτους. Κάθε Ιούλιο εορτάζεται η Γκελαγκέτσα, μια φαντασμαγορική εορτή κατά την οποία οι αυτόχθονες ομάδες χορεύουν και ανταλλάσσουν δώρα σαν σημάδι αμοιβαίου σεβασμού.
Μετά την κατάκτηση της Τενοτστιτλάν, το 1521, ο Ερνάν Κορτέθ έστειλε στρατό με τον βοηθό του, Φρανθίσκο Ορόθκο κατά της Χουαξιακάκ, όπως έγινε αργότερα γνωστή η πόλη. Ήταν η πιο σημαντική πόλη στην κοιλάδα, βρισκόταν σε ύψος 1.600 μέτρων και περιβαλλόταν από λόφους. Αν και ο Ορόθκο είχε στείλει στον Κορτέθ μια επιστολή δηλώνοντας ότι ήταν εναντίον της κατάληψης της περιοχής (δεν είχε πολύτιμα μέταλλα και την κατοικούσαν πολύ αξιόμαχοι Ινδιάνοι), ο Κορτέθ ήθελε να ελέγξει ο ίδιος την κατάσταση. Ο Ορόθκο ερωτεύτηκε τις φυσικές ομορφιές του τόπου και πέτυχε να έλθει σε συμφωνία με τους ιθαγενείς. Στις 25 Απριλίου 1532, ο βασιλιάς της Ισπανίας αποδέχτηκε την ίδρυση της πόλης και απένειμε στον Κορτέθ τον τίτλο του μαρκησίου της Οαξάκα.
Το περίγραμμα της πόλης σχεδιάστηκε από τον Αλόνσο Γκαρθία Μπράβο, αρχιτέκτονα του Εσκοριάλ, που είχε επίσης σχεδιάσει τη δομή της πόλης του Μεξικού και της Βερακρούζ. Στις άκρες της θόκαλο (μιας από τις ομορφότερες πλατείες του Μεξικού) η κατασκευή ξεκίνησε με το αρχηγείο της ισπανικής εξουσίας και τον καθεδρικό ναό (στον χώρο του ιερού των Ζατοπέκων προς τιμή των νεκρών).
Οι κύριοι δρόμοι της πόλης χαράχτηκαν από την πλατεία και σύμφωνα με τον σχεδιαστή απεικόνιζαν την ισορροπία μεταξύ ιερού και ασεβούς. Αυτό που είναι ασυνήθιστο, είναι ότι ποτέ δεν χρειάστηκε να κατασκευαστεί κάποιο τείχος για την πόλη και βεβαίως η Οαξάκα αφέθηκε σχετικώς ελεύθερη να προχωρήσει με τις δικές της δυνάμεις. Οι σοδειές που αναπτύχθηκαν στην γύρω περιοχή ήταν καλαμπόκι, σιτάρι, καφές και ζαχαροκάλαμο, με το τελευταίο να χρησιμοποιείται για την προμήθεια της αυλής της Ισπανίας με γλυκά παρασκευάσματα. Επίσης στον τόπο αυτό ανακαλύφθηκε ότι από ένα παράσιτο του σίτου μπορούσε να εξαχθεί μια κόκκινη απόχρωση για τη βαφή των υφασμάτων.
Αμέσως μετά την ίδρυση της πόλης κατέφθασαν Δομινικανοί μοναχοί οι οποίοι άρχισαν να κατασκευάζουν θρησκευτικά κτίρια. Το ισπανικό μπαρόκ συνδυάζεται αρμονικά στην Οαξάκα με τις παραδόσεις των εντοπίων και οι ναοί της πόλης και οι περίτεχνες διακοσμήσεις αποτελούν την καλύτερη αρχιτεκτονική του Μεστίζο στο Μεξικό. Η κατασκευή του καθεδρικού ναού καθυστέρησε μέχρι το 1733, όμως η εκκλησία Σάντο Ντομίνγκο είναι πιο μεγαλοπρεπής και πολυδάπανη. Η πρόσοψη, από τα τέλη του 16ου αιώνα, είναι από λεπτοσκαλισμένη πέτρα και περιβάλλεται σε κάθε πλευρά από ένα κωδωνοστάσιο. Το εσωτερικό περιβάλλεται με πολλά κιλά χρυσάφι. Το ψηλό ιερό και οι διακοσμήσεις στους τοίχους και στην οροφή, που απεικονίζουν βιβλικές σκηνές, είναι όλα εξαιρετικά. Στον κάτω τοίχο της εκκλησιαστικής χορωδίας, ένα επίχρυσο ανάγλυφο από γυψομάρμαρο απεικονίζει τη γενεαλογική τάξη του Τάγματος των Δομινικανών υπό μορφή κλήματος. Δίπλα ακριβώς από τον ναό βρίσκεται μια μεγάλη μονή η οποία σήμερα αποτελεί περιφερειακό μουσείο. Ένα από τα εκθέματά της είναι η συλλογή των χρυσών αντικειμένων των Λιξτέκων που βρέθηκαν σε έναν τάφο κατά τη διάρκεια της ανασκαφής του κοντινού αρχαιολογικού χώρου του Μόντε Αλμπάν.
Άλλα λαμπρά δείγματα μπαρόκ αρχιτεκτονικής είναι η Μπασίλικα ντέλα Νουέστρα Σενιόρα ντέλα Σολεδάδ και η εκκλησία Σαν Φελίπε Νέρι. Η τελευταία χρησιμοποιήθηκε σαν στρατώνας στη διάρκεια της Μεξικανικής Επανάστασης και ανακαινίστηκε το 1920. Διακοσμήθηκε ξανά με την προςθήκη στοιχείων Αρτ Νουβό, μια τεχνοτροπία που διακρίνεται επίσης στο κομψό θέατρο Μασεντόνιο Αλκαλά, κοντά στην πλατεία της πόλης. Τα προπύλαια του θόκαλο αποτελούν την καρδιά της εμπορικής ζωής της πόλης.
Πολλοί συγγραφείς και καλλιτέχνες απεικόνισαν την ομορφιά της Οαξάκα. Ο Φρειδερίκος Νίτσε ήθελε να αποσυρθεί εκεί, ενώ ο Άλντους Χάξλι και ο Ίταλο Καλβίνο έμειναν και δύο στην πόλη. Η ατμόσφαιρά της σήμερα μοιάζει με εκείνη στα μυθιστορήματα του πατέρα του μαγικού ρεαλισμού, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκέζ.
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «UNESCO – ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ Της ΤΕΧΝΗΣ
»

''ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ'': ΠΑΛΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ


Μονάχους Μονάχους
Κωμική σειρά 13 επεισοδίων των 30 λεπτών
Πρεμιέρα στο MEGA την Τρίτη 3 Μαρτίου 1998
Παραγωγή της Ελβίρας Ράλλη
Σενάριο του Αλέξη Καλίτση
Σκηνοθεσία του Πάνου Κούτρα
Ηθοποιοί Μίρκα Παπακωνσταντίνου (Ναταλία), Άννα Παναγιωτοπούλου (Δάφνη), Ρήγας Αξελός, Αντώνης Λουδάρος, Ευδοκία Πλατή, Βίκυ Σταυροπούλου
....Η συγκατοίκηση δύο φιλενάδων, της νευρικής και υποχόνδριας Δάφνης που είναι ιδιοκτήτρια μιας μπουτίκ ρούχων και της ακατάστατης ζωντοχήρας και φωτογράφου μόδας Ναταλίας. Τα πολλά προβλήματα που δημιουργούνται μεταξύ τους εξαιτίας των αντιθέτων χαρακτήρων τους αποτελούν τη θεματολογία των μικρών ιστοριών που συνθέτουν τη σειρά....
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998
VIDEO ΑΠΟ karakon4

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

''Η ΔΙΨΑ'': ΣΑΠΟΥΝΟΠΕΡΑ


Η δίψα
Σαπουνόπερα 102 επεισοδίων των 30 λεπτών
Πρεμιέρα στο MEGA την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 1990
Φινάλε στις 10 Μαΐου 1991
Παραγωγή του Στράτου Μαρκίδη
Σενάριο του Λευτέρη Καπώνη
Σκηνοθεσία του Μάριου Ρετσίλα
Ηθοποιοί Γιάννης Βόγλης (Αντώνης Σέκερης), Όλγα Πολίτη (Δώρα Σέκερη), Αντώνης Καφετζόπουλος (Δήμος Λαγομάτης), Γιάννης Βούρος (Τζον Αλιφραγκής), Βάνα Μπάρμπα (Άντζελα), Δημήτρης Τάρλοου (Ιούλιος Σέκερης), Απόστολος Σοφιανός (Μάκης), Κοραλία Καράντη (Λίζα Σέκερη), Κώστας Τσάκωνας (Γιώργος Ανανιάδης), Μαίρη Αλιφαντή (Μάριελ), Γιάννης Κατράνης (Νίκος Αριστόπουλος), Βαγγέλης Τραϊφόρος (Καραγιώργης), Γιώργος Σίσκος (Ανδρέας Ρωμανός), Βάσια Παναγοπούλου (Βέρα Ρωμανού), Γκέλυ Γαβριήλ (Άννα), Βλάσης Μπονάτσος (Αλέξανδρος)
….Η ιστορία της διψασμένης για πλούτο, δύναμη και εξουσία οικογένειας του εφοπλιστή Σέκερη και άλλων ανθρώπων του κοινωνικού της περίγυρου. Ο μεγαλοεφοπλιστής Αντώνης Σέκερης προσπαθεί να παντρέψει την κόρη του Λίζα με τον τραπεζίτη Δήμο Λαγομάτη, προκειμένου οι ναυτιλιακές του επιχειρήσεις που διέρχονται κρίση να εξυπηρετηθούν από τραπεζικά δάνεια. Η Λίζα, η οποία διατηρεί ερωτικό δεσμό με τον Τζον Αλιφραγκή, στην αρχή αντιδρά αλλά τελικά πείθεται από τη μητέρα της και παντρεύεται τον Λαγομάτη. Γρήγορα διαπιστώνει πως δεν είναι ο ιδανικός άντρας γι’ αυτήν και γίνεται δυστυχισμένη παρά το παιδί που αποκτά μαζί του. Στο μεταξύ η μητέρα της αντιλαμβάνεται πως ο εφοπλιστής διατηρεί ερωτικό δεσμό με την Άντζελα, μια νέα και προκλητικά όμορφη κοπέλα. Το ζεύγος χωρίζει, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για τη Δώρα, που είναι μια πολύ σκληρή γυναίκα και αποφασίζει να εκδικηθεί τον πρώην άντρα της προσεγγίζοντας τους επιχειρηματικούς του αντιπάλους. Στο μεταξύ ο Λαγομάτης δολοφονείται από μια μαφιόζικη οργάνωση και η Λίζα μένει χήρα με ένα παιδί. Αηδιασμένη από τις οικογενειακές της σχέσεις, προσεγγίζει και πάλι τον Τζον Αλιφραγκή και αποφασίζει αυτή τη φορά να τον παντρευτεί κόντρα σε όλες τις πατρικές συμβουλές. Ανάμεσα στις πολλές ίντριγκες και συγκρούσεις που ακολουθούν ξεχωρίζουν οι προσπάθειες του Σέκερη να επηρεάσει τον Αλέξανδρο, έναν νεαρό πολιτικό «εξαγοράζοντας» τη συνείδησή του, αλλά τελικά η προσπάθειά του αποτυγχάνει. Αντίθετα επιτυγχάνει η προσπάθειά του να επανασυνδέσει τις σχέσεις του με την Δώρα και τελικά το ζεύγος παντρεύεται για δεύτερη φορά…..
Ιστορικά η πρώτη σαπουνόπερα της ιδιωτικής τηλεόρασης.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998
VIDEO ΑΠΟ koukourouko