Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011

EDWARD VIII OF THE UNITED KINGDOM - ΕΔΟΥΑΡΔΟΣ Η΄ ΤΟΥ ΗΜΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Εδουάρδος Η΄ του Ηνωμένου Βασιλείου
Ο Εδουάρδος Η΄ (
23 Ιουνίου, 1891 - 28 Μαΐου 1972) ήταν βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας.
Γεννήθηκε στο Ρίτσμοντ Παρκ του Σάρρεϋ στην
Αγγλία και ήταν ο πρωτότοκος γιος του δούκα της Υόρκης, και μετέπειτα βασιλιά Γεωργίου Ε΄, και της δούκισσας της Υόρκης Μαρίας του Τεκ. Παρακολούθησε μαθήματα σε ναυτικό κολλέγιο στην Οξφόρδη και το 1911 έγινε πρίγκιπας της Ουαλίας. Κατλα τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε ως υπηρεσιακός αξιωματικός στη Γαλλία, την Ιταλία και την Αίγυπτο. Τη χρονική περίοδο 1916-1936 πραγματοποίησε πολλά ταξίδια ανά τον κόσμο.
Ανήλθε στον θρόνο στις
20 Ιανουαρίου του 1936 μετά τον θάνατο του πατέρα του. Ο Εδουάρδος ήταν αρκετά δημοφιλής στον λαό της Μεγάλης Βρετανίας μέχρι που στις 16 Νοεμβρίου ανακοίνωσε στον πρωθυπουργό Στάνλεϋ Μπώλντουιν την πρόθεσή του να παντρευτεί την Αμερικανίδα Βάιολετ Ουάλας Ουώρφηλντ Σίμπσον, δύο φορές διαζευγμένη. Στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους στο παλάτι του Μπάκιγχαμ ο Άγγλος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η Σίμπσον δεν θα γινόταν δεκτή από την αγγλική κοινωνία και ότι αφού θα γινόταν βασίλισσά τους θα έπρεπε η επιλογή του λαού να είναι σεβαστή. Στις 11 Δεκεμβρίου ο Εδουάρδος Η΄, προκειμένου να αποφύγει μια επικείμενη παραίτηση της κυβέρνησης, ανακοίνωσε την παραίτησή του ενώπιον του αγγλικού λαού και εξήγησε τους λόγους που τον ανάγκασαν σε αυτήν. Στον θρόνο τον διαδέχθηκε ο αδερφός του, Γεώργιος ΣΤ΄. Στον ίδιο δόθηκε ο τίτλος του δούκα του Ουίνδσορ.
Μετά την παραίτησή του έφυγε από τη χώρα και εγκαταστάθηκε στο
Παρίσι, όπου και παντρεύτηκε τη Σίμπσον. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατέφυγε στη Λισσαβόνα, ενώ λίγο αργότερα διορίστηκε διοικητής των Μπαχαμών. Μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στην "πόλη του φωτός".
Απεβίωσε από καρκίνο του πνεύμονα, εξαιτίας του πάθους του στο κάπνισμα, στις
28 Μαΐου του 1972 στο Παρίσι, και ενταφιάστηκε στο κάστρο του Ουίνδσορ. Δεν απέκτησε απογόνους. Ανηψιά του είναι η σημερινή βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ Β΄.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: