Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

ΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΤΗΣ ''ΑΛΛΑΓΗΣ''

Η αθλητική δημοσιογραφική ομάδα της ΕΡΤ 2 τη δεκαετία του ΄80
Το παρακάτω κείμενο δε θέλει να μειώσει το ΠΑΣΟΚ αλλά και ούτε να εξυψώσει τη Νέα Δημοκρατία, απλώς κατά τη γνώμη μας, η δεύτερη ήταν τυχερή γιατί είχε διαλέξει κάποιους υπαλλήλους της στο τομέα της αθλητικής ενημέρωσης. που την έβγαλαν ασπροπρόσωπη.( Άλλωστε και τα δυο κόμματα κατάφεραν και «διέλυσαν» τα πάντα). Επίσης απευθύνεται μόνο σ΄ αυτούς που ασχολούνταν με τ΄ αθλητικά.
...Όταν το 1981 η νέα κυβέρνηση της «αλλαγής» θέλησε ν΄ αλλάξει τα πάντα στην Ελλάδα, φυσικά δε τη «γλίτωσε» κι ο τομέας της αθλητικής ενημέρωσης. Η ΕΙΡΤ που με τους πολύ σοβαρούς (κατά τη γνώμη μας) αθλητικογράφους - δημοσιογράφους της, Γιάννη Διακογιάννη, Βαγγέλη Φουντουκίδη, Σταύρο Τσώχο, Γιάννη Μαμουζέλο, Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, Ανδρέα Μπόμη, Χάρη Αλευρόπουλο, Νίκο Κατσαρό και το «συχωρεμένο» Χρήστο Ράπτη, μονοπωλούσε την αθλητική ενημέρωση των Ελλήνων φιλάθλων. Στην ΥΕΝΕΔ τα προηγούμενα χρόνια, «δε κουνιόταν φύλλο». Οι τότε υπεύθυνοι, έκριναν ότι και το δεύτερο κανάλι (ΕΡΤ2) έπρεπε να μας «προσφέρει» κι αυτό ενημέρωση για τον λαϊκό αθλητισμό. Βρήκανε καμιά δεκαριά, που κάποιοι ήταν όντως αθλητικογράφοι, αλλά οι περισσότεροι (όπως αποδείχθηκε) η μόνη σχέση τους με τον αθλητισμό, ήταν η πράσινη κάρτα της κλαδικής που ήταν οργανωμένοι και μας τους πασάρανε, για να σταματήσουμε να βλέπουμε τη «Δεξιά Αθλητική Κυριακή». Η αποτυχία ήταν παταγώδης και η ξεφτίλα δεν είχε όριο. Το πόσες μπαρούφες ακούσαμε, δε λέγεται. Άσε δε, λόγω της ασχετοσύνης, το τι ανακρίβειες μας πασάρανε. Η "εκπομπή" λεγόταν "Αθλητικές Εικόνες" (προβαλόταν Κυριακή) αλλά βγήκαν κι άλλες όπως 'Κοντά στα Σπορ'' (ΕΡΤ2, Τετάρτη), ''
Τρίτο Ημίχρονο'' (ΕΤ2, Δευτέρα) και ''Αθλητικοί Παλμοί'' (ΕΡΤ2, Σάββατο) Ας θυμηθούμε ποιοι ήταν σ΄ αυτήν την ομάδα:
1.Γιάννης Αργυρίου: Επικεφαλής του «εξαίρετου» τιμ. Ξεχώριζε από τους άλλους, όπως «η μύγα μέσα στο γάλα». Άνετος, άριστα καταρτισμένος, λίγο «λυρικός»στις μεταδόσεις του και πραγματικά συναγωνιζόταν στη σοβαρότητα και στην εγκυρότητα, ακόμα και τον Διακογιάννη. Λάτρης του αγγλικού ποδοσφαίρου και σίγουρα Παναθηναϊκός. Ύφος ζεν πρεμιέ του ’ 60, ντυμένος στη «πένα», αποτυχημένο μουστάκι, κούτελο Αρβανιτόβλαχου και καμιά φορά επεδείκνυε τη χρυσή αλυσίδα στο χέρι, αποδείχθηκε ότι ήταν από τους κορυφαίους στα αθλητικά της ελληνικής τηλεόρασης. Αλήθεια, που βρίσκεται άραγε;
2. Παύλος Γερακάρης: Αξιοπρεπέστατος και σοβαρός κύριος, αλλά όταν, «σπικάριζε» αγώνες, όποια σημασία κι αν είχαν, ο τόνος της φωνής του ήταν ίδιος και θα ήσουν τυχερός εάν δεν σε έπαιρνε ο ύπνος. Βασικά άσχετος σε πολλά θέματα και ακατάλληλος για αθλητικά. Ίσως να ήταν πετυχημένος ως κριτικός κινηματογράφου.
3. Αλέκος Θεοφιλόπουλος: Ξεκίνησε τη καριέρα του αερολογώντας αλλά και μας ενοχλούσε με το δήθεν χιουμοράκι του, αλλά εν καιρώ αποδείχθηκε ότι ήταν σχετικός και άξιος με το θέμα «ποδόσφαιρο» που ασχολήθηκε.
4.Κώστας Δεληγιάννης: Υπέρ-άνετος στο φακό, όταν διάβαζε κ
άτι σε έκανε να τον προσέχεις, αλλά δεν είχε καμία σχέση με τον αθλητισμό. ‘Ίσως αν γινόταν παρουσιαστής δελτίου ειδήσεων, σήμερα να ήταν ο κορυφαίος.
5.Στράτος Σε
φτελής: Τι να πούμε; Υπναλέος, μονίμως με το ύφος της αγελάδας που κοιτάζει το τρένο και ο τόνος της φωνής του ήταν ίδιος – δε πα να γινόταν σεισμός. Δε μπορώ να καταλάβω πότε έγινε ο ειδικός στα αθλήματα της πισίνας; Απαράδεκτες μεταδόσεις και όλα του τα ρεπορτάζ, ήταν πολύ φτωχά.
6.Γιώργος Καστρινάκης: Ποιος τον έκανες δημοσιογράφο αυτόν; Μόνο και μόνο που τον άκουγες να μεταδίδει με την έντονη κρητική προφορά, σε απωθούσε.
7.Μαρία Γκίκα: Πήγαν να επαναλάβουν το πείραμα με τη Βάσω Μόραλη(κατά τη γνώμη μας αξιέπαινη), που την έβαλαν να μεταδίδει ραδιοφωνικά τους αγώνες ποδοσφαίρου του Εθνικού Πειραιώς και που φυσικά απέτυχε, γιατί -πώς να το κάνουμε- δε γίνεται ποδοσφαιρικό αγώνα να τον ακούς να τον μεταδίδει γυναίκα. Τη κακομοίρα τη Γκίκα την έβαλαν σε κάτι ρυθμικές γυμναστικές κάτι αγώνες γυναικών στο βόλεϊ, αλλά η αθλητική της «γύμνια», ήταν ολοφάνερη.
8.(Ζητώ χίλια συγγνώμη αν κάνω λάθος, ήταν ένας τύπος που έμοιαζε με τον Πλεύρη και έβγαινε κάθε Σάββατο το μεσημέρι, μου φαίνεται ότι τον έλεγαν Κώστα Μότση).Επαναλαμβάνω με κάθε επιφύλαξη. Με εμφάνιση αποτυχημένου κατσέρ (τύπου Καρπόζηλου) δηλαδή εντελώς αντιαισθητική, μας τον πάσαραν για τα βαριά αθλήματα, αλλά μιλούσε τόσο αργά, που άλλαζες κανάλι.
9. Κι ερχόμαστε στο κορυφαίο της ορχήστρας τον Μπάμπη Κουβαράκη: Αυτός σίγουρα πράγματα, πρέπει να είχε μέσο τον ίδιο το Κουτσόγιωργα, για να τον κρατάγανε στη τηλεόραση. Απαράδεκτος, άσχετος, αγράμματος, ανίδεος κλπ
κλπ κλπ. Αποκλείεται να ξεχώριζε αν παιζόταν μπάσκετ ή χαντμπολ. Δεν είχε βασικές γνώσεις της ελληνικής γλώσσας, δεν είχε ιδέα από συντακτικό και μετέδιδε αγώνες ποδοσφαίρου που έκανες τρομερές προσπάθειες για να καταλάβεις, όχι τι έλεγε, αλλά και τι γινόταν στον αγώνα. Άλλα ντ΄ άλλων. Μιλάμε για ότι πιο τραγικό είχε να επιδείξει η κομματική τηλεόραση, για να μας αποδείξει τι σημαίνει να έχεις «μέσο». Η προσπάθεια και η ταλαιπωρία που τραβάγαμε όταν τον βλέπαμε έστω και να ψελλίζει κάτι, ήταν απίστευτη. Άτυπος πρωταθλητής σε κοτσάνες, μπαρούφες και μαργαριτάρια που έχουν ακουστεί ποτέ στη τηλεόραση. Γενικά "ΒΑΡΙΑ ΑΡΡΩΣΤΟΣ'' και δυστυχώς μας αρρώσταινε κι εμάς, αγχώνοντάς μας. Ευτυχώς εξαφανίστηκε.
Αν υπήρχε κι άλλος στη παρέα των αθλητικών του ’80 εφοδιασμένο με κάρτα από την κλαδική του ΠΑΣΟΚ, τον έχουμε ξεχάσει, αλλά και τι έγινε; Δε χάνουμε και τίποτα….

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΝ ΚΟΣΤΑ ΜΟΤΣΗ ΤΟΝ ΑΔΙΚΕΙΣ.
ΓΙΑ ΜΕΝΑ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΚΑΙ ΕΝΙΟΤΕ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΚΟΤΖΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΔΥΔΥΜΟ. Ο ΚΥΡΙΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΑ ΣΠΟΡ.
ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΑΔΙΚΕΙ.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2001 ΟΤΑΝ ΑΠΟΧΩΡΙΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΑ ΣΠΟΡ ΑΛΛΑΞΕ ΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ Η ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ.
ΦΙΛΙΚΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΜΟΝΗΣ

lefobserver είπε...

ΖΗΤΩ ΧΙΛΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ.ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ.

Ανώνυμος είπε...

AN EINAI OLOI AYTOI DEKSIOI, TOTE EGO O GIOS TOY LENIN. MATHE PROTA KAI META MILAS. GENIKA PANTOS DEN EINAI SOSTO NA KRINEIS TON ALLO ME TA PISTEVO TOY KAI TI KOMMA. KAI SI DILATHI POIOS EINAI NA KRINEIS? TOUS KSEREIS.POS EINAI DINATON APO TOSA ATOMA NA EPILEGEIS 7-8 KAI NA TOUS KRAZEIS. EFTASES STO SIMEIO NA KRINEIS TON ALLO XORIS NA EISAI SIGOUROS OYTE GIA TO ONOMA TOU. EXOUME GEMISEI KSEROLES. ISOS VEVAIA NA ITHELES NA PAREIS EISAI STIN THESI TOUS, ALLA MALLON EYTIXOSSSSS

lefobserver είπε...

META APO ENAMISY XRONO EIDA TO PROHGOYMENO SXOLIO.
1.EGV DEN EIPA OTI HTAN DEJIOI ALLA PASOKTZHDES
2.POIOS EIMAI EGV POY TOYS KRINV; ENAS POY PLHRVNE (KAI FYSIKA PLHRVNEI) ERT. UELEIS ALLON LOGO;
2.EGV NA HUELA PARV THN UESH TOYS; OXI BEBAIA. UA HMOYN PANTELVS AKATALLHLVS. ALLA EPEIDH HJERA TI MOY GINETAI, AKOLOYUHSA ALLO EPAGGELMA KAI DEN EKTEUHKA, OPVS OI ANAFEROMENOI PSEFTODIMOSIOGRAFOI.
4.ALHUEIA, PREPEI NA EISAI POLY MORFVMENOS...DEN MPOREIS AP OTI DIABAZV NA SYNTAJEIS MIA OLOKLHROMENH PROTASH.GRAFEIS APISTEYTES ASYNARTHSIES. AKOY POS MPORO NA EPILEGV 7-8 KAI NA TOYS KRAZV...MA OLOI KI OLOI TOSOI DEN HTAN; EISAI TRAGIKOS. MHPOS EISAI O KOYBARAKHS;

Ανώνυμος είπε...

Π(ατέρα) Α(ναπαύσου) Σ(υνεχίζω) Ο(λοκληρωτική) Κ(αταστροφή) ,ρε απίθανοι αμετανόητοι "μουσσάτοι" τού βολέματος,σαλτιμπάγκοι τού πεζοδρομίου,Σοσια...ΛΗΣΤΕΣ τών βορείων προαστείων,Ακρίδες πράσινες από τις πληγές τού Φαραώ που πήρατε μεταγραφή στην Ελλάδα,που δέν αφήσατε τίποτε όρθιο,θεσμούς,αξίες,δημοσιονομικά μεγέθη,που υποθηκεύσατε όλους τους Ελληνες (και τούς αγέννητους ακόμη),ρε κλέφτες και αρματωλοί (αμαρτωλοί),πότε επιτέλους θα βγάλετε το (ΠΡΑΣΙΝΟ)γράσσο απ τα μάτια σας? τις "παρακαταθήκες" του "ιδρυτού" σας του πορνόγερου μέσα......

Unknown είπε...

Ο ΚΥΡΙΩΤΕΡΟΣ λογος, που απεφυγα να ονομαστω ....συναδελφος των ``ΕΙΔΙΚΩΝ `` επιστρεφωντας στην Ελβετια, οπου σπουδασα Αθλητικη Δημοσιογραφια για Τηλεοραση και Ραδιοφωνο και το 1990 μετα την αδιοδοτηση των ιδιωτικων ΜΜΕ, το απεΤΟΛΜΗΣΑ για 2η φορα, με μεγαλη επιτυχια στην επαρχια, απομακρυνομενος για 2η φορα λιγο πριν την κριση, παιρνωντας την ...μυρωδια εγκαιρως !!
Την 3η και...ΦΑΡΜΑΚΕΡΗ δεν την αποτολμω τωρα στα...γεραματα, σε ΑΚΟΜΑ χειρωτερες καταστασεις !

ΓΙΩΡΓΟΣ είπε...

Κάποιοι προϋπήρχαν της ερτ 2,ανακριβές άρθρο ψευδές ,ανυπόστατο,κ προσωπική γνώμη του συντάκτη,η πραγματικότητα ήταν άλλη!