Οβελίξ
Ο Οβελίξ (Obélix) είναι ο καλύτερος φίλος του Αστερίξ και ο ακούραστος συνοδός του σε όλες σχεδόν τις περιπέτειές του από το δεύτερο τεύχος της σείρας Το χρυσό δρεπάνι. Είναι κατασκευαστής μενίρ. Θίγεται όταν τον λένε χοντρό, ενώ ο ίδιος υποστηρίζει πως είναι «όλο μυς χωρίς λίπος». Αδυναμία του είναι τα ψητά αγριογούρουνα και δε χορταίνει ποτέ. Όταν ήταν μικρός, είχε πέσει μέσα στη χύτρα με το μαγικό ζωμό, με αποτέλεσμα να έχει υπερφυσική δύναμη μονίμως. Ο Πανοραμίξ δεν τον αφήνει να ξαναπιεί, γιατί κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την υγεία του. Αυτός όμως ζηλεύει που όλοι οι άλλοι πίνουν και μεταχειρίζεται διάφορα τεχνάσματα για να ξεγελάσει τον Πανοραμίξ, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μόνο σε ένα τεύχος τον αφήνει ο Πανοραμίξ να πιει μαγικό ζωμό (Αστερίξ και η Κλεοπάτρα) για να σπάσει τη χοντρή πέτρινη πόρτα μιας πυραμίδας, στην οποία τους έχουν φυλακίσει. Μία άλλη φορά (Η Γαλέρα του Οβελίξ), ο Οβελίξ δεν συγκρατήθηκε και ήπιε ολόκληρο το μαγικό ζωμό με αποτέλεσμα πρώτα να μετατραπεί σε γρανίτη κι έπειτα να επιστρέψει στα παιδικά του χρόνια. Είναι αγαθός και απλός ως χαρακτήρας, εκτιμά την πονηριά του Αστερίξ, αλλά όταν ο Αστερίξ δεν προλαβαίνει να του εξηγήσει λόγω έλλειψης χρόνου το σχέδιο δράσης του, τσαντίζεται και αρνείται να ακολουθήσει τυφλά. Δεν είναι πολύ εύστροφος και όταν αναλαμβάνει πρωτοβουλία βάζει τον Αστερίξ σε ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες. Αγαπημένο του χόμπι μετά το κυνήγι αγριογούρουνων είναι να δέρνει τους Ρωμαίους σε κάθε ευκαιρία. Οι Ρωμαίοι των γειτονικών οχυρών τον αποκαλούν συχνά «χοντρό τέρας». Η αγαπημένη του φράση είναι: «Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι», την οποία όμως προφέρει και για άλλους λαούς(αναλόγως το που ταξιδεύει αυτός κια ο Αστερίξ σε κάθε περιπέτεια). Στο Οβελίξ & Σία παίρνει σοβαρά την επιχείρηση μενίρ του και αρχίζει να πουλάει μενίρ στους Ρωμαίους. Η εισαγωγή της οικονομίας της αγοράς έχει καταστροφικές συνέπειες για την ομόνοια στο χωριό.
Το όνομα του προέρχεται από την ελληνική λέξη Οβελίσκος και μπορεί να ερμηνευτεί με 2 τρόπους:
Ο οβελίσκος (από την αρχαία ελληνική λέξη οβολός= σούβλα) είναι μια ψηλή επιβλητική κολόνα που χρησιμοποιήθηκε κυρίως στην Αίγυπτο για θρησκευτικές λειτουργίες. Μπορεί να συγκριθεί με το παρουσιαστικό του Οβελίξ.
Η δεύτερη ερμηνεία προέρχεται από το επάγγελμα του αφού κατασκευάζει και μεταφέρει Μενίρ τα οποία μοιάζουν με οβελίσκους.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
1 σχόλιο:
Ένα αξιομνημόνευτο κόμιξ που μπορεί να δώσει χαρά σε μικρούς και μεγάλους με την πληθώρα μηνυμάτων που το διακρίνει!
Δημοσίευση σχολίου