Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

INDRO MONTANELLI - ΙΝΤΡΟ ΜΟΝΤΑΝΕΛΙ

Ίντρο Μοντανέλι
(22 Απριλίου 1909 - 22 Ιουλίου 2991)
Τη δεκαετία του 1940 έτρεχε στα μέτωπα του ελληνοϊταλικού πολέμου. Τη δεκαετία του 1970 οι Ερυθρές Ταξιαρχίες τον είχαν πυροβολήσει. Στη δεκαετία του 1990 είχε σφαχτεί με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Σήμερα, η ιταλική δημοκρατία τον τιμά. Αναγνωρίζει την ευφυΐα, το σθένος, την πένα του σπουδαίου δημοσιογράφου Ιντρο Μοντανέλι, κυκλοφορώντας ένα γραμματόσημο αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Τα ρεπορτάζ του Μοντανέλι από το αλβανικό μέτωπο έγραψαν ιστορία. Πήγε κι ήρθε αρκετές φορές, έστειλε πληθώρα ανταποκρίσεων, δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει ότι ήταν ένας άδικος για την Ελλάδα πόλεμος.
Πολλά χρόνια μετά είχε δηλώσει στην ΕΡΤ και στον συνάδελφο Δημήτρη Δεληολάνη ότι δεν υπήρχε περίπτωση να κερδίσει η Ιταλία, γιατί οι στρατιώτες της δεν είχαν ηθικό έρεισμα -σε αντίθεση με τους έλληνες φαντάρους, που και έρεισμα είχαν, και δίκιο. Ο φιλελληνισμός του Μοντανέλι επεκτάθηκε αργότερα στη συγγραφή τόμων ολόκληρων για την αρχαία Ελλάδα, που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία.
Οσο για τη σύγκρουσή του με τον Μπερλουσκόνι, προέκυψε το 1994, όταν ο «καβαλιέρε» αποφάσισε να κατέβει στην πολιτική. Ηταν τότε ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Il Giornale», με διευθυντή τον Μοντανέλι. Ζήτησε, λοιπόν, από τους συντάκτες του φύλλου να «πάρουν κεφάλια» ενόψει εκλογών και ο Μοντανέλι παραιτήθηκε οργισμένος. Μπορεί να ήταν βαθύτατα συντηρητικός και χαρακτηρισμένος δεξιός, αλλά υπηρετικό προσωπικό δεν έγινε ποτέ...
ΑΠΟ ΤΟ http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: