Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

''ΘΥΣΙΑ'': ΠΑΛΙΟ ΣΙΡΙΑΛ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Θυσία
Κοινωνικό σίριαλ εποχής 18 επεισοδίων των 45 λεπτών
Πρεμιέρα στον ΑΝΤ1 την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 1991
Παραγωγή του Βίλη Ανδρέου
Σκηνικά της Αγνής Ντούση
Φωτογραφία του Κώστα Ποταμιανού
Μουσική του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου
Σενάριο του Στάθη Βαλούκου
Σκηνοθεσία του Γιώργου Μιχαηλίδη Ηθοποιοί Κατερίνα Μαραγκού (Μαργαρίτα Παπαστάμου), Αντώνης Θεοδωρακόπουλος (Άγγελος Σωτηριάδης), Γιώργος Τσιτσόπουλος (Χατζημιχάλης), Χρύσα Σπηλιώτη (Άννα), Τάσος Χαλκιάς (Χρήστος Βενετούλιας), Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (Ίων), Μαρία Ζαφειράκη (Ευδοκία), Μηνάς Χατζησάββας (Μαράτος), Σπύρος Κωνσταντόπουλος (Παπαστάμου), Λιάνα Παρούση (Μέλπω), Κώστας Γαλανάκης (Βερναρδάκης), Βίκυ Βολιώτη (Φανή), Δέσποινα Τομαζάνη (Λένα), Κατερίνα Μπούρλου (Βέρα), Ανδριάνα Ράπτη (υπηρέτρια)
….Ο έρωτας ενός ανήθικου τυχοδιώκτη και μιας μεγαλόψυχης γυναίκας στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά και της ανόδου του ναζισμού στην Ευρώπη. Στην Αθήνα του 1936 η Μαργαρίτα, κόρη ενός κατεστραμμένου οικονομικά μεγαλοαστού, ετοιμάζεται να παντρευτεί τον Χατζημιχάλη προκειμένου να σώσει την οικογένειά της από τον πλήρη οικονομικό αφανισμό. Ερωτεύεται όμως έναν τυχοδιώκτη με μυστηριώδες παρελθόν, τον Άγγελο που είναι αρραβωνιαστικός της καλύτερής της φίλης. Για χάρη του θυσιάζει τα πάντα. Ο πατέρας της πεθαίνει, η μητέρα της την αποκηρύττει, ο αδελφός της Ίων, διακόπτει τις σπουδές του στην Ελβετία και μπλέκει με αναρχικές οργανώσεις, η φίλη της Άννα τη μισεί και γενικά ζει απομονωμένη και «αστεφάνωτη». Ο Άγγελος βυθίζεται όλο και περισσότερο στη ζωή των καταγωγίων και των λεσχών και ο έρωτάς τους καθημερινά ψυχραίνεται. Όταν ένα βράδυ η Μαργαρίτα, πηγαίνει κρυφά στο σπίτι του πρώην αρραβωνιαστικού της Χατζημιχάλη για να ζητήσει εν ονόματι του παλιού τους δεσμού τη μεσολάβησή του σ’ έναν πλειστηριασμό τον βρίσκει δολοφονημένο. Κάποιες ενδείξεις την πείθουν πως φονιάς είναι ο Άγγελος. Αποκορύφωμα της λατρείας της στο πρόσωπο του άσωτου τυχοδιώκτη, είναι η απόφασή της να φορτωθεί αυτή το φόνο, με βαριές συνέπειες για την προσωπική της υγεία. Ο Άγγελος που πράγματι είχε κάποια έμμεση ανάμειξη στο φόνο, συγκλονίζεται από τη θυσία της, αλλάζει ζωή και αποφασίζει να τη βοηθήσει με κάθε τρόπο αλλά στο μεταξύ με το ξέσπασμα του πολέμου της εβραϊκής του καταγωγής εξαφανίζεται στα στρατόπεδα του ολοκαυτώματος. Μετά το τέλος του πολέμου, ο Άγγελος και η Μαργαρίτα, επιζώντας ο καθένας από την προσωπική του κόλαση, συναντιούνται και πάλι αποφασισμένοι να ξεκινήσουν μια νέα ζωή….
Δραματικό σίριαλ με ολοκληρωμένους ανθρώπινους χαρακτήρες ελεύθερα εμπνευσμένους από τους ήρωες του μυθιστορήματος «Η Ανάσταση» του Λέοντος Τολστόι. Πολύ καλή ανάπλαση εποχής και επίδειξη σκηνοθετικής βιρτουοζιτέ από τον Γιώργο Μιχαηλίδη. Χαρακτηριστικά της αποτελούν η πάντα ευέλικτη κάμερα, οι περίτεχνοι φωτισμοί, οι ερμηνείες που ακροβατούν στα όρια του ρεαλισμού και του γκροτέσκο, η υποβλητική μουσική και η σκιαγράφηση του φασισμού σαν ένα τεράστιο μαύρο σύννεφο που σκεπάζει απειλητικά την Ευρώπη, επηρεάζοντας κάθε μέρα και περισσότερο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998

Δεν υπάρχουν σχόλια: