Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

HULK - ΧΑΛΚ

Χαλκ
O Χαλκ ( Hulk, πραγματικό όνομα Δρ. Μπρους Μπάνερ / Dr. Bruce Banner), είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας που εμφανίζεται σε κόμικς της εταιρίας Marvel Comics. Δημιούργημα των Σταν Λι και Τζακ Κίρμπι, ο Χαλκ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο τεύχος The Incredible Hulk (1st series) #1 τον Μάιο του 1962. Έκτοτε έχει καταστεί ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους χαρακτήρες της Μάρβελ.
Μετά την έκθεσή του σε έκρηξη μίας βόμβας ακτίνων γάμμα, ο Δρ. Μπρους Μπάνερ μεταμορφώνεται σε ένα εξαγριωμένο τέρας, το Χαλκ. Ο χαρακτήρας συχνά καταδιώκεται από την αστυνομία και το στρατό, εξαιτίας των καταστροφών που επιφέρει στο πέρασμά του. Παρότι το χρώμα του δέρματός του έχει υποστεί κατά καιρούς αλλαγές, ο Χαλκ εικονίζεται συνήθως πράσινος. Στα σαρανταπέντε και πλέον χρόνια παρουσίας του, έχει εμπλακεί σε μάχες με σχεδόν άπαντες τους ήρωες και τους κακοποιούς του σύμπαντος της Marvel.
Έχει αποτελέσει αντικείμενο αρκετών τηλεοπτικών προσαρμογών αλλά και ταινίας σε σκηνοθεσία του Ανγκ Λι.
Δυνάμεις και ιδιότητες
Βασικό χαρακτηριστικό του Χαλκ είναι η τεράστια φυσική του δύναμη. Η δύναμή του εξαρτάται συνήθως από την ψυχολογική του κατάσταση και ιδιαίτερα το θυμό του, ενώ παροιμιώδης είναι η φράση «όσο πιο θυμωμένος είναι ο Χαλκ, τόσο πιο δυνατός γίνεται». Θεωρείται ο δυνατότερος ήρωας της Μάρβελ.
Εκτός από τη φυσική του δύναμη, ο Χαλκ έχει και άλλες υπερφυσικές ιδιότητες όπως η ανθεκτικότητά του σε διαφορετικέςθερμοκρασίες, στα δηλητήρια και στα φυσικά τραύματα. Ο οργανισμός του μπορεί επίσης να αυτοθεραπεύεται άμεσα σε περίπτωση που δεχτεί κάποιο σοβαρό πλήγμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επουλώνει τις πιθανές πληγές του μέσα σε δευτερόλεπτα. Επίσης, δεν έχει την ανάγκη αναπνοής στο νερό ή στο διάστημα. Τα πανίσχυρα πόδια του, τού δίνουν τη δυνατότητα να πραγματοποιεί άλματα πολλών χιλιομέτρων ώστε να ταξιδεύει σχεδόν πετώντας.
Μπρους Μπάνερ
O Δρ. Μπρους Μπάνερ είναι φανταστικός χαρακτήρας και alter ego του Χαλκ, ήρωα κόμικς της Marvel Comics.
Ο χαρακτήρας του Δρ. Μπάνερ εμφανίζει μία συναισθηματικά καταπιεσμένη προσωπικότητα, αλλά και εξαιρετική ευφυΐα που τον κατατάσσει μαζί με τον Ριντ Ρίτσαρντς και τον Τόνι Σταρ ανάμεσα στα λαμπρότερα μυαλά του φανταστικού κόσμου της Marvel. Μετά την έκθεσή του σε έκρηξη μίας βόμβας ακτίνων γάμμα, μεταμορφώνεται σε ένα εξαγριωμένο τέρας, το Χαλκ. Οι μεταμορφώσεις είναι συνήθως ακούσιες και ο ίδιος αναφέρεται ως το "υπερεγώ" της πολυσχιδούς προσωπικότητάς του.
Ως Μπρους Μπάνερ, είναι ένας από τους εξυπνότερους ανθρώπους του πλανήτη, ειδικός κυρίως στην πυρηνική φυσική, αλλά και στη βιολογία και την μηχανική.
Ο Χαλκ στην Ελλάδα
Η ιστορία του ήρωα στη Ελλάδα ξεκινάει στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '70 όπως και των υπόλοιπων χαρακτήρων της Μάρβελ, μέσα από τις εκδόσεις Καμπανά. Τότε κυκλοφόρησε ξεχωριστό περιοδικό, με τον τίτλο Χουλκ, που ήταν λαθεμένη απόδοση του αγγλικού ονόματος. Ο ήρωας συνέχισε να είναι γνωστός σαν Χουλκ και κατά τη δεκαετία του '80 όταν δεν είχε πια δικό του περιοδικό αλλά ιστορίες του δημοσιεύονταν σαν δεύτερες στο περιοδικό Σπάιντερμαν της ίδιας εκδοτικής.
Τελικά, όταν η Μαμούθ COMIX μπήκε στο χώρο εκδίδοντας περιοδικά της Μάρβελ, άρχισε να χρησιμοποιείται το όνομα Χαλκ το οποίο καθιερώθηκε αν και ακόμα χρησιμοποιείται από πολλούς και το παλιό όνομα του ήρωα. Κατά τη δεκαετία του '90 ξεχωριστό περιοδικό αφιερωμένο στον Χαλκ κυκλοφόρησε και η Modern Times.

ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: