Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

''Η ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΑ'': ΠΑΛΙΟ ΣΙΡΙΑΛ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ


Η γυφτοπούλα
Διασκευή του μυθιστορήματος του Α. Παπαδιαμάντη
Ιστορικό σίριαλ(48 επεισόδια Χ 45΄)
Πρεμιέρα: ΥΕΝΕΔ , Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 1974
Φινάλε: 29Σεπτεμβρίου 1975
Παραγωγή:Δημήτρης Ποντίκας
Φωτογραφία: Γιάννης Καλαντζής, Περικλής Κόκκινος.
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος.
Σενάριο-σκηνοθεσία: Παύλος Μάτεσις
Ηθοποιοί: Κατερίνα Αποστόλου(Αϊμά), Νίκος Τζόγιας(Πλήθων Γεμιστός), Γιάννης Λαμπρόπουλος(Μάχτος), Νίκος Λυκομήτρος(Θεόδωρος), Λάζος Τερζάς(γύφτος), Ντόρα Σιμοπούλου(γύφτισσα), Νίκος Αστρινάκης(Βούγκος), Νεφέλη Ορφανού(ηγουμένη), Μαρία Αλκαίου(εφταλουτρού), Ράνια Οικονομίδου(Παναγία), Ντίνος Δουλγεράκης(Καντούνας).
«Η Αϊμά μεγαλώνει στη καλύβα μιας οικογένειας γύφτων κάπου στη Λακωνία, τα χρόνια της πτώσης της Κωνσταντινούπολης(1453). Σε μια κοντινή σπηλιά μένει και ο αιρετικός φιλόσοφος Πλήθων Γεμιστός, πολέμιος του χριστιανισμού, που ζει με τη φήμη μάγου και προσπαθεί να αναδείξει το αρχαιοελληνικό πνεύμα. Η Αϊμά έχει συνείδηση πως δεν είναι πραγματική κόρη του γύφτου ενώ την ερωτεύεται ο αδελφός της Μάχτος. Ένας άρχοντας της περιοχής την αγοράζει από τον πατέρα της και την οδηγεί σε μοναστήρι. Ποια είναι πραγματικά η Αϊμά; Κόρη του Πλήθωνα που την έδωσε να τη μεγαλώσει η οικογένεια των γύφτων, ή μια χαμένη πριγκίπισσα;»…
Η δεύτερη μεταφορά λογοτεχνικού έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη μικρή οθόνη από τον παραγωγό Δημήτρη Ποντίκα. Το σίριαλ που είναι από τα ελάχιστα της δεκαετίας του’70 που δε σβήστηκε για λόγους «οικονομίας» και εξακολουθεί να παίζεται τακτικά μέχρι τις μέρες μας, παρότι δε κρύβει τα χρόνια του, εξακολουθεί να θεωρείται ως ένα από τα πιο αξιόλογα της πρώτης περιόδου της ελληνικής τηλεόρασης.

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ GREEK RETRO MANIAX
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998» VIDEO ΑΠΟ tsalk

1 σχόλιο:

Asfalios είπε...

Φιλε μου γεια σου,

ξερεις εαν υπαρχει τροπος να βρει κανεις την γυφτοπουλα σε DVD ή σε καποια αλλη μορφη?

Ευχαριστω,

Ε.Α.