Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

THE DAY AFTER TOMORROW - ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Μετά την επόμενη μέρα
Στην κινηματογραφική ταινία "Μετά την Επόμενη Μέρα", το κλίμα αλλάζει ριζικά από τη μια μέρα στην άλλη και ο πλανήτης καταστρέφεται.
Η Νέα Υόρκη πλημμυρίζει μέσα σε λίγες ώρες. Ένα υψηλό τσουνάμι ύψους 50 μέτρων 'καταπίνει' το Μανχάτταν. Το Λος Άντζελες ισοπεδώνεται από ανεμοστρόβιλους. Στο Τόκιο πέφτει χαλάζι σε μέγεθος πορτοκαλιού και το Νέο Δελχί θάβεται κάτω από πολλά μέτρα χιόνι. Τα ελικόπτερα πέφτουν από τον ουρανό όταν παγώνουν τα καύσιμά τους, ενώ η Ακρόπολη γίνεται "θέρετρο του σκι".
Κατ' αρχάς, ο ωκεανός ψύχεται σε -13 °C, καθώς η κυκλοφορία του ρεύματος του Κόλπου σταματάει. Αυτό δημιουργεί τρεις τεράστιους τυφώνες που φέρνουν ψυχρό αέρα κάτω από την ανώτερη ατμόσφαιρα. Και μέσα σε μια εβδομάδα, ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο καλύπτεται από πάγο.
Αυτές είναι οι σκηνές που βλέπουμε στη ταινία: Μετά την Επόμενη Μέρα". Μια ταινία οικο-καταστροφής που κόστισε 125 εκατομμύρια δολάρια. Και οι περιβαλλοντικές ομάδες, όπως είναι η GREENPEACE, την χρησιμοποιούν για να δείξουν τι θα συμβεί με την αλλαγή του κλίματος και για να προωθήσουν τις αλλαγές που απαιτούνται για μην συμβούν στο μέλλον τέτοιες σκηνές.
Η ταινία που αναφέρεται στην καταστροφή του κλίματος με χολιγουντιανό όμως ρυθμό και ενώ αγνοεί τους νόμους της φυσικής, όπως λένε κορυφαίοι επιστήμονες, έχει προκαλέσει συναγερμό στους κόλπους τόσο των επιστημόνων όσο και των πολιτικών.
Αλλά πολλοί έχουν χαιρετίσει την ταινία ότι με ένα τρόπο δραματικό αλλά και δημοφιλή έχει πληροφορήσει τον κόσμο για τα δεινά της αλλαγής του κλίματος.
Το σενάριο της ταινίας είναι αρκετά απλό. Το ρεύμα του Κόλπου, που είναι θερμό ξεκινάει από τον κόλπο του Μεξικού με κατεύθυνση προς τον Ατλαντικό, περνώντας ανοικτά της δυτικής Ευρώπης. Φτάνοντας στο Βόρειο Ατλαντικό το ρεύμα αυτό κανονικά βυθίζεται σαν πιο βαρύ, από τα παρακείμενα ελαφρά γλυκά νερά και επιστρέφει υπογείως προς το Νότο. Επειδή το ρεύμα είναι θερμό ανεβάζει τη θερμοκρασία των τόπων από όπου περνάει. Αν όμως, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, λιώσουν οι πάγοι στην αρκτική, τότε θα χυθούν μεγάλες ποσότητες γλυκού νερού στη βόρεια Θάλασσα. Έτσι, το ρεύμα του Κόλπου δεν θα μπορεί να βυθιστεί και θα σταματήσει η κυκλοφορία του.
Στην ταινία λοιπόν σταματάει το ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού και ακολουθεί μια νέα εποχή του πάγου στο βόρειο ημισφαίριο.
Οι κλιματολόγοι συμφωνούν ότι η αλλαγή του κλίματος μπορεί να οδηγήσει σε μια εξασθένιση της κυκλοφορίας της θερμοαλμυρότητας (THC), ένα φαινόμενο που είναι υπεύθυνο για το ρεύμα του Κόλπου. Αλλά δεν αναμένεται να προκαλέσει την πλήρη στάση του, όπως συμβαίνει στην ταινία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών, η σημερινή παγκόσμια συγκέντρωση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα, 379 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), είναι η πιο υψηλή για τουλάχιστον 420.000 χρόνια και είναι σημαντικά υψηλότερη απ' όσο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θερμής περιόδου.
Και αναφέρουν ότι συνέβησαν 21.000 θάνατοι από το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη το 2003, που αποδίδεται στην αλλαγή του κλίματος, αλλά λίγοι τότε είχαν συνδέσει τα δύο φαινόμενα.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η THC, που διατηρεί τη βορειοδυτική Ευρώπη περίπου 5ο C θερμότερη από όσο θα ήταν χωρίς αυτήν την κυκλοφορία, θα σταματούσε ολοκληρωτικά και βεβαίως όχι τόσο γρήγορα όπως προτείνει η νέα ταινία του Χόλιγουντ.
Πολλοί κλιματολόγοι θεωρούν ότι ένα παρόμοιο φαινόμενο, στάση του ρεύματος του κόλπου, συνέβη στο τέλος της τελευταίας εποχής του πάγου, κατά προσέγγιση πριν 13.000 χρόνια, όταν χύθηκε μια τεράστια ποσότητα γλυκού νερού από έναν τεράστιο παγετώνα που έλιωσε στο Βόρειο Ατλαντικό.
Το κλιματολογικό αυτό σενάριο δεν θα ερχόταν σε μερικές εβδομάδες αλλά θα κρατούσε δεκαετίες ή και έναν αιώνα ακόμα. Είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί η φυσική που περιέχει αυτή η ταινία.
Φυσικά, η κατάρρευση της κυκλοφορίας του ρεύματος του κόλπου είναι ένα γεγονός με μικρή πιθανότητα, αλλά από την άλλη με πολύ υψηλό αντίκτυπο.
Θα πρέπει η Γη να θερμανθεί πολλούς βαθμούς για να χυθεί αρκετό γλυκό νερό στον Ατλαντικό, λένε οι ειδικοί. Και συμπληρώνουν ότι η απότομη παγκόσμια ψύξη είναι πιθανότερο να προκληθεί από μια ηφαιστειακή έκρηξη ή μια πτώση μετεωριτών, που θα ρίξουν σκόνη στην ατμόσφαιρα και έτσι θα εμποδίσουν τις ακτίνες του ήλιου να έρθουν στην επιφάνεια της γης.
Αλλά το καλό είναι ότι ενώ οι ειδικοί πάνω στο κλίμα, προειδοποιούν τους πολιτικούς και τον κόσμο για τις επερχόμενες καταστροφές λόγω της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας και δεν εισακούονται, αρκεί μόνο μιάμιση ώρα ταινίας για να παρουσιάσει με δραματικό τρόπο στον κόσμο, όλο το φαινόμενο. Επειδή ακόμα και όταν συμβαίνουν στον πραγματικό κόσμο δεν φαινόμαστε να τα παίρνουμε σοβαρά. Και ελπίζουν όλοι ότι η αμερικανική κυβέρνηση να πάρει το μήνυμα.
ΑΠΟ ΤΟ www.physics4u.gr

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Considering the fact that it could be more accurate in giving informations.

Ανώνυμος είπε...

It could widen my imagination towards the things that you are posting.

Ανώνυμος είπε...

I truly appreciate it.

Ανώνυμος είπε...

Considering the fact that it could be more accurate in giving informations.

Ανώνυμος είπε...

We should have a great day today.