Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

MIKY MAOUS - ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ (ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ)

Μίκυ Μάους (περιοδικό)
Το Μίκυ Μάους είναι κόμικς που εκδίδεται από την εταιρεία ΝΕΑ ΑΚΤΙΝΑ Α.Ε. και κυκλοφορεί στην Ελλάδα περισσότερα από 40 χρόνια.
Ιστορικό πρωτότυπης έκδοσης
Ο χαρακτήρας Μίκυ Μάους (Mickey Mouse), το πιο διάσημο ποντίκι στον κόσμο, πρωτοεμφανίσθηκε το Νοέμβριο του 1928, όταν προβλήθηκε στους κινηματογράφους της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ το ομώνυμο καρτούν. Η έμπνευση της δημιουργίας του οφείλεται στον Γουώλτ Ντίσνεϋ, που στη συνέχεια ίδρυσε τη Walt Disney Company.
Τον Ιανουάριο του 1930 η σειρά έγινε κόμικς στις ημερήσιες Αμερικανικές εφημερίδες, της οποίας το σενάριο έγραφε ο ίδιος ο Ντίσνεϋ και σχεδίαζε αρχικά ο φίλος του Ουμπ Άιβερκς και στη συνέχεια ο Φλόιντ Γκόντφρεντσον. Σύντομα, ο ήρωας πέρασε στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, με περιοδικές εκδόσεις που συνεχίζονται έως σήμερα, όπως το ιταλικό Topolino, ή το γαλλικό Journal de Mickey.
Η ελληνική έκδοση
Στη χώρα μας, περιπέτειες των ηρώων του Ντίσνεϋ είχαν εκδοθεί τη δεκαετία του ’50 μέσω του περιοδικού Γέλιο και Χαρά των εκδόσεων Πεχλιβανίδη, όμως η δημοσίευσή τους διακόπηκε άδοξα όταν ο έλληνας εκδότης έκανε το λάθος να χρησιμοποιήσει τον τίτλο Μίκυ. Αυτό προκάλεσε τη δικαστική παρέμβαση της Αμερικανικής εταιρείας που κατείχε και τα πνευματικά δικαιώματα.
Στις αρχές του 1966 ο εκδότης του περιοδικού Γυναίκα Ευάγγελος Τερζόπουλος εξασφάλισε την άδεια να φέρει ξανά τον Μίκυ Μάους στην Ελλάδα, αλλά και γενικά να δημοσιεύει κόμικς με τους ήρωες του Ντίσνεϋ.
Το σχεδιασμό του περιοδικού ανέλαβε ο μεγάλος του γιος Χρήστος, ο σημερινός ιδιοκτήτης της ΝΕΑΣ ΑΚΤΙΝΑΣ Α.Ε.
Στις 18/07/08 κυκλοφόρησε το τεύχος 2192 στην Αθήνα ενώ στις άλλες περιοχές κυκλοφόρησε το τεύχος 2191.
Το πρώτο ιστορικό τεύχος
Το πρώτο ελληνικό τεύχος εμφανίσθηκε στα περίπτερα την Παρασκευή 1η Ιουλίου του 1966, είχε τίτλο «Στις πηγές των Μογγόλων» (από την περιεχόμενη ιστορία του Ιταλού καρτουνίστα Ρομάνο Σκάρπα, ενώ υπήρχε και μία δεύτερη με ήρωα το Ντόναλντ Ντακ σχεδιασμένη από τον Καρλ Μπαρκς).
Στο εξώφυλλο υπήρχε σχέδιο του Πωλ Μάρρυ που παρίστανε το Μίκυ να κουβαλά με το αριστερό του χέρι μια βαλίτσα και με το δεξί το σκύλο του Πλούτο.
Κόστιζε 3 δρχ. και αριθμούσε 52 σελίδες.
Χαρακτήρες του κόμικς
Εκτός των αρχικών ηρώων της Λιμνούπολης που μετέφερε στο χαρτί ο Ντίσνεϋ, ο Μπαρκς επέκτεινε το καστ με την προσθήκη χαρακτήρων όπως ο Θείος Σκρουτζ, ο εφευρέτης Κύρος Γρανάζης, η Ματζίκα Ντε Σπελ, ο Μαύρος Πητ, ο Γκαστόνε Γκάντερ, ο Φέθρυ, οι Μουργόλυκοι, ο Ρόμπαξ, οι Μικροί Εξερευνητές κ.α.
Διάδοχος του Μπαρκς θεωρείται ο Ιταλικής καταγωγής Αμερικανός Ντον Ρόσα, που έγινε γνωστός με το βραβευμένο πόνημά του «Βίος & Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ».
Επετειακές εκδόσεις
Η συμπλήρωση των 2.000 τευχών του Μίκυ Μάους γιορτάσθηκε στην Ελλάδα με διάφορες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν μερικοί από τους σημαντικότερους έλληνες ζωγράφους, αλλά και με την έκδοση ενός γιγαντιαίου τεύχους 516 σελίδων που κυκλοφόρησε στις 12 Νοεμβρίου του 2004.
Μια ακόμη έκπληξη περίμενε τους φίλους του περιοδικού, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 ετών (30 Ιουνίου του 2006) και την έκδοση ενός ακόμη συλλεκτικού τεύχους 548 σελίδων.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: