Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2009

THE HISTORY OF OPEL - Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΠΕΛ

Opel
Η Όπελ (γερμ. Adam Opel GmbH) έιναι μια εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων με έδρα τη Γερμανία. Η εταιρεία ιδρύθηκε στις 21 Ιανουαρίου του 1863 και ξεκίνησε την κατασκευή αυτοκινήτων το 1899. Το 1929 η Όπελ εξαγοράστηκε από την General Motors και συνέχισε ως θυγατρική της. Η εταιρεία σήμερα είναι το μεγαλύτερο εμπορικό σήμα της GM στην Ευρώπη και μαζί με την Vauxhall αποτελούν το βασικό πυρήνα των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της.
Ιστορία
Τα πρώτα χρόνια
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1863 από τον Άνταμ Όπελ και ξεκίνησε να κατασκευάζει ραπτομηχανές και άλλα οικιακές συσκευές. Ο ιδρυτής πέθανε το 1895, έχοντας καταφέρει η εταιρεία του να είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ραπτομηχανών στην Ευρώπη και να παράγει πάνω απο 2.000 ποδήλατα ετησίως. Κατασκεύασαν τα πρώτα τους αυτοκίνητα το 1898, αγοράζοντας τα δικαιώματα από την εταιρεία Lutzmann και διαθέτοντας τα με την επωνυμία Opel-Lutzman. Δύο χρόνια αργότερα, μετά την παύση της συνεργασίας, ο γιος του Όπελ υπέγραψε νέα συμφωνία με την Γαλλική εταιρεία Darracq για την κατασκευή οχημάτων με την επωνυμία Opel-Darracq. Τα αυτοκίνητα ήταν καμπίνες Όπελ πάνω σε πλαίσια της Darracq κινούμενα από μια δικύλινδρη μηχανή.
Το 1906 ξεκίνησαν να κατασκευάζουν αυτοκίνητα βασισμένα σε δικά τους σχέδια και σταμάτησαν την παραγωγή των Opel-Darracq. Τα πρώτα δείγματα παρουσιάστηκαν στην έκθεση αυτοκινήτου του Αμβούργου του 1906. Το 1911 μια πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς το εργοστάσιο. Έχτισαν νέα μονάδα παραγωγής με καινούρια, εκσυγχρονισμένα μηχανήματα και σταμάτησαν την κατασκευή ραπτομηχανών. Η παραγωγή πλέον αποτελούνταν από ποδήλατα, μηχανάκια και αυτοκίνητα. Το 1913 ήταν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στη Γερμανία.
Εξαγορά απο την General Motors
Τον Μάρτιο του 1929 η General Motors αγόρασε το 80% της εταιρείας και μέχρι το 1931 κατείχε το 100%. Η οικογένεια Όπελ κέρδισε 66 εκατομμύρια δολάρια από τη συναλλαγή.
GM Ευρώπης
Πολλά απο τα αυτοκίνητα που πουλάει η GM παγκoσμίως είναι σχέδια της Όπελ, μεταξύ τους μοντέλα όπως τα Κόρσα, Άστρα, Βέκτρα και Ομέγκα. Πολλά μοντέλα της Όπελ πωλούνται και με άλλα εταιρικά σήματα της GM, όπως Vauxhall στην Αγγλία, Holden στην Αυστραλία, Chevrolet στην Λατινική Αμερική και Saturn στις Η.Π.Α. Το πολυμορφικό Ζαφίρα πωλούταν στην Ιαπωνία με το σήμα της Subaru ως Traviq, ενώ το Ομέγκα πωλήθηκε για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα στις Η.Π.Α με το σήμα της Cadillac ως Catera. Τα περισσότερα μελλοντικά μοντέλα της Saturn θα έιναι παρόμοια με τα μοντέλα της Όπελ. Η Όπελ είχε εμφανιστεί στην Αμερική με το δικό της σήμα στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και πωλούνταν σε αντιπροσωπίες της Buick σαν εισαγώμενα.
Η Όπελ ήταν το 1996 το δυνατότερο εμπορικό σήμα της GM στην Ιαπωνία με 38.000 πωλήσεις, μια δεκαετία αργότερα και μετά την κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων (1.800 πωλήσεις το 2005) η εταιρεία ετοιμάζεται να αποσυρθεί στο τέλος του 2006 απο την Ιαπωνική αγορά.
Το αρχηγείο της εταιρείας βρίσκεται στο Ρουσελσχάιμ και τα εργοστάσια στο Μπόχουμ, στο Άιζεναχ και το Καϊζερσλάουτερν. Εργοστάσια υπάρχουν ακόμη σε Βέλγιο, Ισπανία και Πολωνία. Αυτοκίνητα Όπελ κατασκευάζονται επίσης στο εργοστάσιο της Vauxhall στην Αγγλία. Τον Οκτώβριο του 2004 και υπο την απειλή 12.000 απολύσεων, οι εργάτες στα εργοστάσια της Όπελ κατέβηκαν σε απεργεία που είχε μέγαλο αντίκτυπο στην παραγωγή. Οι διαπραγματεύσεις της εταιρείας με τους εργαζόμενους ακόμα συνεχίζονται ενώ ένα απο τα εργοστάσια της Όπελ στην Πορτογαλία έκλεισε μέσα το 2006 και η γραμμή παραγωγής μεταφέρθηκε στην Ισπανία.

ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

1 σχόλιο:

superior είπε...

Some of the content is very worthy of my drawing, I like your information!
costume jewelry