Τρίτη 26 Μαΐου 2009
''ΧΑΙΡΕ ΤΑΣΟ ΚΑΡΑΤΑΣΟ'': ΠΑΛΙΟ ΣΙΡΙΑΛ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Χαίρε Τάσο Καρατάσο
Κοινωνικό σίριαλ 13 επεισοδίων των 45 λεπτών
Πρεμιέρα στην ΕΡΤ2 τη Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 1985
Παραγωγή και σκηνοθεσία του Γιάννη Σμαραγδή
Σκηνικά του Νίκου Πετρόπουλου
Φωτογραφία του Νίκου Σμαραγδή
Μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου
Σενάριο του Γιώργου Αρμένη
Ηθοποιοί Γιάννης Μόρτζος (Τάσος Καρατάσος), Βασίλης Διαμαντόπουλος (Επαμεινώνδας Μπαλτάς), Ηλίας Λογοθέτης (ενωμοτάρχης), Λήδα Πρωτοψάλτη (Βαγγελιώ Καρατάσου), Γιώργος Μοσχίδης (Ευδαίμων Καρατάσος), Ντίνα Κώνστα (Χαρίκλεια), Νίκος Καλογερόπουλος (τρελός), Ελένη Ράντου (Καλλιόπη Καρατάσου), Βασίλης Τσάγκλος (αγροφύλακας), Κώστας Τσάκωνας (κουρέας)
….όταν ο Πρόεδρος της Κοινότητας πεθαίνει από το πολύ φαγητό, η εξουσία του χωριού (διοικητής χωροφυλακής, αγροφύλακας, ο χαφιές κουρέας, η γραμματέας της Κοινότητας κλπ), συσκέπτεται, αποφασίζει και διορίζει Πρόεδρο το Τάσο Καρατάσο ακολουθώντας τη συμβουλή του «γεφυροποιού» παλαιού πολιτευτή της δεξιάς, Επαμεινώνδα Μπαλτά. Ο «δοτός» Τάσος Καρατάσος από τη μια στρογγυλοκάθεται στην εξουσία, από την άλλη έχει τύψεις γιατί συνεργάζεται με τους «κρατούντες». Στο μεταξύ οι κάτοικοι του χωριού, όπως συμβαίνει με κάθε αλλαγή της εξουσίας, νιώθουν πως ήρθε η ώρα να νομιμοποιήσουν τα αμαρτήματα του παρελθόντος (αυθαίρετα, καταπατήσεις, παρανομίες κλπ) και ζητούν συνέχεια ρουσφέτια από τον Πρόεδρο. Όταν πλησιάζει το τέλος της χούντας, ο Καρατάσος αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο της πολιτικής απομόνωσης και προσπαθεί ανεπιτυχώς να μπει στην ομάδα εξουσίας που δημιούργησε και πάλι ο πολιτευτής Μπαλτάς. Όμως με την αλλαγή του καθεστώτος γίνεται ο αποδιοπομπαίος τράγος. Οι συγχωριανοί του τον δένουν εξευτελιστικά κάτω από το άγαλμα της κεντρικής πλατείας και στη συνέχεια τον διώχνουν για πάντα από το χωριό με τη ρετσινιά του «χουντικού», ρίχνοντας πάνω του το ανάθεμα, ενώ οι υπόλοιποι αποκαθίστανται σε νέες θέσεις…
Σάτιρα της «αποχουντοποίησης» μέσα από τη ζωή σε ένα τυπικό ελληνικό χωριό στα χρόνια της δικτατορίας και των πρώτων ημερών της μεταπολίτευσης. Η αποχουντοποίηση, οι διάφοροι «γεφυροποιοί» δηλαδή παλαιοί πολιτικοί που επεδίωκαν συνεργασία με τη χούντα, οι μικροί που συνήθως πληρώνουν τις αμαρτίες των ισχυρών και η μόνιμη τάση της ελληνικής κοινωνίας να αναζητά μάλλον αποδιοπομπαίους τράγους, παρά να αντιμετωπίζει σε βάθος τα προβλήματα, αποτελούν μερικά από τα καυτά και πολύ επίκαιρα θέματα που σατιρίζονται στο σίριαλ. Απετέλεσε μεγάλη επιτυχία και χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς ως «υποδειγματική λαϊκή σειρά».
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998
VIDEO ΑΠΟ tsalk
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου