Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

COMBAT - Η ΜΑΧΗ: ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ




ΜΑΧΗ: Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΕΔΕΙΞΕ ΠΟΤΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Χρόνια προσπαθούσα να θυμηθώ μια παλιά πολεμική σειρά που έβλεπα στα τέλη του `70 αρχές `80 στην τηλεοραση.Τελικα την θυμηθηκα,ονομαζοταν "ΜΑΧΗ" και ήταν ίσως η καλύτερη πολεμική σειρά που γυρίστηκε ποτε.Στις γειτονίες του Μπραχαμιου που μεγάλωσα θυμάμαι που τα παιδία παίζαμε πόλεμο αναπαριστώντας τις μάχες μεταξύ Αμερικανών και Γερμανών που είχαμε δει στην τηλεοραση.Ο καλύτερος από εμάς γινότανε ο λοχίας Σαντερς ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν ο σούπερ ήρωας μας.Η σειρά αναφερόταν σε ένα απόσπασμα στρατιωτών το οποίο μαχόταν στην Ευρώπη εναντίον των Γερμανών μετά την συμμαχική εισβολή στην Νορμανδία τον Ιούνη του 1944.Ψάχνοντας στο διαδυκτιο ανακάλυψα ότι η σειρά ήταν του τηλεοπτικού δικτύου ΑBC και προβλήθηκε στην Αμερική από το 1962 έως το 1967.Τα πρώτα τέσσερα χρόνια ήταν ασπρόμαυρη και μόνο το τελευταίο έτος τα επεισόδια ήταν εγχρωμα.Εγω πάντως την εποχή που προβαλλόταν στην Ελλάδα όλα τα είχα δει ασπρόμαυρα,μιας και οι έγχρωμες τηλεοράσεις πριν μια εικοσαπενταετια ήταν είδος πολυτελείας-κάτι σαν τις σημερινές 30αρες πλάσμα.
Οι πρωταγωνιστές πέρασαν από στρατιωτική εκπαίδευση πριν συμμετάσχουν στην σειρα,ενω το σενάριο ήταν πολύ καλογραμμένο και αληθοφανές και δεν είχε καμία σχέση με τα σημερινά σκουπίδια όπου ο πρωταγωνιστής εξοντώνει σωρούς έχθρων οι οποίοι σαν ηλίθιοι πέφτουν στις σφαίρες του.Ο ηθοποιός Vic Morrow ο οποίος υποδυόταν τον λοχία Σαντερς είχε ένα απίστευτο τραγικό τελος το 1982 στα γυρίσματα της ταινιας "Στην ζώνη του λυκοφωτος".Σε ένα γύρισμα το οποίο γινόταν στις δυο τα ξημερώματα βρισκόταν σε μια ρεματιά κρατώντας δυο μικρά παιδία στα χέρια του.Υποτιθεται ότι βρισκόταν στην Καμπότζη και ένα ελικόπτερο θα ερχόταν να τους παραλαβει,δυστυχως όμως την ώρα του γυρίσματος το ελικόπτερο κατέπεσε πάνω στον ηθοποιό και τα παιδία σκοτώνοντας τους, και το χειρότερο ο Vic Morrow εξαιτίας της πρόσκρουσης αποκεφαλιστηκε.
Απο τους επιβάτες του ελικόπτερου κανείς δεν έπαθε τίποτα.

ΑΠΟ ΤΟ new.pcw.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΙΣ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008
Μια από τις πιο σημαντικές πολεμικές σειρές που παρουσίασε η αμερικανική τηλεόραση - ίσως η πιο σημαντική- με τεράστια επιτυχία παγκοσμίως ήταν "Η ΜΑΧΗ- COMBAT" που ξεκίνησε να προβάλλεται στις 2 Οκτωβρίου του 1962 από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC στις ΗΠΑ και προβαλλόταν συνέχεια ως τις 29 Αυγούστου 1967. Οι πρωταγωνιστές της ήταν ο Ρικ Τζέϊσον και ο Βικ Μόροου - για να μιλήσουμε μόνο γι αυτούς που είχαν τη μεγαλύτερη επιτυχία και ξεχώρισαν- καθώς και πολλοί άλλοι άνδρες κυρίως, καθώς ελάχιστες ήταν οι γυναικείες παρουσίες στο συγκεκριμένο σίριαλ. Το 1962 ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ακόμα πολύ κοντά και οι άνθρωποι θυμούνταν τι είχε συμβεί, ενώ οι επιζώντες από τις μάχες του Β' Παγκοσμίου ήταν ακόμα πολύ νέοι. Φυσικό ήταν η συγκεκριμένη σειρά να ξυπνήσει μνήμες - και όχι μόνο στις ΗΠΑ- αλλά ήταν και τέτοια η κατασκευή της, που μπορούσε να σταθεί ως πολεμική σειρά, ως αυτοτελείς πολεμικές ιστορίες, ανεξάρτητα από τα βιώματα του καθενός. Γι αυτό άλλωστε η σειρά είχε τεράστια επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο, γι αυτό και προβάλλεται και συγκινεί ακόμα και σήμερα. Σ' αυτό βοηθάει βέβαια η πολύ καλή παραγωγή, η σκηνοθεσία, η φωτογραφία και η προσοχή στη λεπτομέρεια. Η Μάχη - Combat απεικονίζει τους άθλους ενός αποσπάσματος του αμερικανικού στρατού που πολεμάει σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου...
Ο ρεαλισμός ήταν η κεντρική ιδέα αυτής της σειράς, της οποίας το καστ εστάλη σε αληθινό στρατόπεδο για μια εβδομάδα και εκπαιδεύτηκαν προτού αρχίσουν τα γυρίσματα της σειράς. Πραγματικές σκηνές από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο περιλαμβάνονται σε μερικά επεισόδια. Οι ιστορίες κυμάνθηκαν από τις μάχες και τον αγώνα ως τα ανθρώπινα συναισθήματα και μερικές φορές τα χιουμοριστικά θέματα. Η Μάχη - Combat να πούμε επίσης πως ήταν μια από τιις πρώτες πολύ μεγάλες επιτυχίες της ελληνικής τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του '70 και έχει μείνει αξέχαστη σε όλους, όσοι την παρακολουθούσαν φανατικά...
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ 13'' / 10/10/1008

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

KATAPLHKTIKH SEIRA.KSEREI KANEIS POY 8A BRW EPEISODIA GIA NA TA KATEBASW?

Ανώνυμος είπε...

DEN KSERW POSA EPEISODIA EINAI SYNOLIKA, EXW BREI PANW APO SARANTA.

Ανώνυμος είπε...

Κατέβασα περ.50 και έχω άλλα 10.

Ανώνυμος είπε...

MPOREI KAPOIOS NA MOU PEI KAPOIA ISTOSELIDA GIA NA KATEVASW EPISODIA APO THN MAXH?????

Ανώνυμος είπε...

θα ηθελα να μου πει καποιος σε ποια ιστοσελιδα θα παω για να κατεβασω τα επεισοδια

Ανώνυμος είπε...

Αν κάποιος έχει πάει στρατιώτης,η σκηνοθεσία του μάχεσθαι και του καλύπτεσθαι "μπουλουκηδόν" είναι για παιδάκια, δείγμα του ότι ο σκηνοθέτης δεν είχε περάσει ούτε έξω από στίβο μάχης και αληθινή εκπαίδευση.Με μια ριπή θα είχαν θεριστεί όλοι από τα πρώτα επεισόδια.Αλήθεια, γιατί οσοι άλλοι λοχίες πέρασαν δεν διέθεταν τον οπλισμό και την δύναμη πυρός του Σάντερς? Για να δείχνει "αμερικάνικα" μοναδικός, ή μήπως ο καθένας φέρει ό,τι όπλο γουστάρει στη μάχη ?...Παρ' όλα αυτά, η"μάχη" παραμένει μιά τρυφερή ανάμνηση, καιέχω όλα τα επεισόδια.