Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2008

LIECHTENSTEIN - ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΙΝ

Το Πριγκηπάτο του Λίχτενσταϊν
(Στη Γερμανική γλώσσα: Fürstentum Liechtenstein) είναι ένα μικρό ορεινό κράτος ανάμεσα στην Ελβετία και την Αυστρία. Είναι γνωστό ως θέρετρο χειμερινού αθλητισμού και σαν φορολογικός παράδεισος.
Ιστορία
Η απομονωμένη θέση του Λιχτενστάιν είχε σαν αποτέλεσμα να μην αποτελεί μέρος της στρατηγικής των μεγάλων δυνάμεων της κάθε εποχής και σαν συνέπεια η χώρα αυτή έχει μία "φτωχή" σχετικά ιστορία.
Κατά τη διάρκεια των αιώνων η περιοχή που βρίσκεται σήμερα το Λιχτενστάιν αποτέλεσε τμήμα της Ρωμαϊκής επαρχίας της Ραϊτίας και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το 1719 οι περιοχές Σέλενμπεργκ και Βαντούζ συνενώθηκαν και η χώρα απέκτησε τη σημερινή της έκταση.
Το 1806, κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντιων πολέμων, η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δέχτηκε την εισβολή των Γάλλων. Ακολούθησε γενική αποδιοργάνωση και διάλυση της Αυτοκρατορίας και έτσι για πρώτη
φορά το Λίχτενσταιν βρέθηκε να μην εξαρτάται άμεσα από κανέναν μονάρχη άλλης περιοχής. Η χρονιά αυτή θεωρείται έτσι σαν η χρονιά ανεξαρτητοποίησης του πριγκιπάτου.
Μέχρι και το τέλος του Α' Παγκοσμίου πολέμου η χώρα παρέμεινε στενά συνδεδεμένο με την Αυστρία. Ωστόσο οι οικονομικές συνέπειες που είχε ο πόλεμος για την Αυστρία οδήγησαν το Λίχτενσταιν στο να συσφίξει τις σχέσεις του με την Ελβετία, η οποία ανέλαβε τη διπλωματική του εκπροσώπηση ενώ παράλληλα οι δύο χώρες ενώθηκαν τελωνειακά το 1923. Κατά τον Β' Παγκόσμιο το Λιχτενστάιν κράτησε ουδέτερη στάση.

Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2008 η χώρα υπέγραψε την ένταξή της στη ζώνη ελεύθερης διακίνησης των 24 χωρών της ΕΥΡΩΠΑ'Ι'ΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (Συνθήκη Σένγκεν).Με βάση τη συμφωνία αυτή, το κρατίδιο υποχρεώθηκε να συνεργαστεί περισσότερο με τις χώρες της ΕΕ στις υποθέσεις φοροδιαφυγής. Το ίδιο βρίσκεται μαζί με την Ανδόρρα και το Μονακό στην πρώτη θέση στον κατάλογο με τους μη συνεργάσιμους φορολογικούς παραδείσους στην Ευρώπη.
Γεωγραφία
Το Λιχτενστάιν βρίσκεται στη κοιλάδα του Άνω Ρήνου, στις Άλπεις. Το ποτάμι αυτό καθορίζει το δυτικό σύνορο της χώρας. Στα ανατολικά συναντώνται μεγαλύτερα υψόμετρα, με την κορυφή Γκράουσπιτς να φτάνει τα 2.599 μέτρα. Μεγαλύτερη πόλη είναι το Σαάν, σε μικρή απόσταση και βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Βαντούζ.Παρόλη την ορεινή τοποθεσία του, το Λιχτενστάιν εχει σχετικά ήπιο κλίμα, εξαιτίας των νοτίων ανέμων που φυσάνε στη περιοχή. Το Χειμώνα οι βουνοπλαγιές είναι χιονισμένες και κατάλληλες για χειμερινά σπορ.Η χώρα αυτή είναι μία από τις δύο χώρες του κόσμου (η 2η είναι το Ουζμπεκιστάν) που είναι διπλά αποκλεισμένες από τη θάλασσα, χώρες δηλαδή που τις χωρίζουν από τη θάλασσα όχι μία χώρα με πρόσβαση στη θάλασσα, αλλά χώρες επίσης αποκλεισμένες από αυτήν.
Πολιτική
Το Λιχτενστάιν είναι Συνταγματική Μοναρχία με επικεφαλής τον εκάστοτε πρίγκιπα, σήμερα τον Χάνς Άνταμ Β΄. Το κοινοβούλιο της χώρας έχει 25 μέλη που εκλέγονται από το λαό, και η κυβέρνηση 5 μέλη. Ο πρίγκιπας της χώρας έχει μεγάλη σχετικά εξουσία για Συνταγματική Μοναρχία, γεγονός που συχνά προκαλεί συζητήσεις.Το Λιχτενστάιν διαιρείται σε ένδεκα κοινότητες (εν. Gemeinde, πληθ. Gemeinden), οι περισσότερες των οποίων αποτελούνται από μία μόνο πόλη.
Οικονομία
Παρόλη τη μικρή του έκταση και τους λιγοστούς φυσικούς πόρους του, το Λιχτενστάιν έχει μία ευημερούσα οικονομία, και το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων είναι αντίστοιχο με αυτό στις μεγάλες γειτονικές χώρες. Το Λιχτενστάιν βρίσκεται σε τελωνειακή ένωση με την Ελβετία και χρησιμοποιεί το Ελβετικό Φράγκο ως νόμισμά του, ενώ, όπως και η Ελβετία, δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η φορολογία των επιχειρήσεων στη χώρα είναι σχετικά μικρή, γεγονός που έχει προσελκύσει αρκετές επιχειρήσεις στο να τη δηλωσουν σαν έδρα τους. Το εισόδημα από τη φορολογία των επιχειρήσεων αυτών αποφέρει το 30% του συνολικού εισοδήματος του Λιχτενστάιν.
Στατιστικά στοιχεία
Α.Ε.Π.: 0.825 δισεκατομύρια δολάρια (εκτ. 1999)
Ρυθμός αύξησης Α.Ε.Π.: 11% (εκτ. 1999)
Κατά κεφαλή Α.Ε.Π.: 25.000 δολάρια (εκτ. 1999)
Δημογραφία
Το Λιχτενστάιν είναι η 4η μικρότερη χώρα της Ευρώπης, μετά το Βατικανό, το Μονακό και τον Άγιο Μαρίνο. Ο πληθυσμός του είναι κατά το 1/3 γεννημένος σε άλλη χώρα, κυρίως στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία. Επίσημη γλώσσα είναι η Γερμανική, αν και οι περισσότεροι κάτοικοι μιλούν την αλεμανική διάλεκτο της γλώσσας. Όσον αφορά τη θρησκεία, οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Ρωμαιοκαθολικοί.
Στατιστικά στοιχεία
Πληθυσμός: 32.528 κάτοικοι (2004)
Ρυθμός αύξησης πληθυσμού: 0,86% (εκτίμηση 2004)
Βρεφική θνησιμότητα: 0,477% (2004)
Προσδόκιμο ζωής: 79,4 χρόνια (Άντρες: 75,8 χρ., Γυναίκες: 83,02 χρ.) (εκτίμηση 2004)
Θρησκείες: Ρωμαιοκαθολικισμός: 75,7%, Προτεσταντισμός: 6,9%, Ισλαμισμός:4,2%, λοιπά: 1,3%, άθρησκοι:1%, άγνωστο:10,9% (2003)
Αναλφαβητισμός: 0%
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: