Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

SPONGEBOB SQUAREPANTS - ΜΠΟΜΠ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΚΗΣ (ΣΕΙΡΑ)

Μπομπ Σφουγγαράκης (σειρά)
Μπομπ Σφουγγαράκης ονομάζεται η μεταγλωττισμένη στα ελληνικά αμερικανική σειρά κινουμένων σχεδίων SpongeBob SquarePants. Στην Ελλάδα προβάλλεται από το κανάλι Star Channel. Πρωταγωνιστής της είναι ο ομώνυμος χαρακτήρας Μπομπ Σφουγγαράκης Τετραγωνοπαντελονής.
Πλοκή
Ο Μπομπ Σφουγγαράκης, όπως όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες της εκπομπής, μένει στον βυθό της θάλασσας, συγκεκριμένα στον Βυθό του Μπικίνι, κάπου στον Ειρηνικό ωκεανό. Το σπίτι του είναι ένας ανανάς, αν και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα σπίτια εκτός των πρωταγωνιστών είναι περίπου όμοια μεταξύ τους, κατασκευασμένα από σίδερο. Οι γείτονές του είναι ο Πάτρικ, ο οποίος είναι ο καλύτερός του φίλος, και ο Καλαμάρης. Δουλεύει σε ένα γνωστό φαστφουντάδικο, τον Τραγανό Κάβουρα ως μάγειρας, αν και πολλές φορές έχει πάρει τη θέση του ταμία, που κανονικά την έχει ο Καλαμάρης, του σερβιτόρου ή ακόμα και του φύλακα. Ο Ευγένιος Καβούρης, συχνά αποκαλούμενος ως Κύριος Καβούρης, είναι ο εργοδότης του, που εκμεταλλεύεται την αφέλειά του προς όφελός του, κάτι που ο Μπομπ δεν καταλαβαίνει ή αγνοεί. Ο Μπομπ, επίσης, παρακολουθεί μαθήματα πλοήγησης και έχει ένα σαλιγκάρι για κατοικίδιο, τον Γκάρυ. Στη ζωή του, κάπου στην αρχή της σειράς, έρχεται η Σάντυ, μια δυναμική σκιουρίνα από το Τέξας, που λατρεύει το αγαπημένο του άθλημα, το καράτε!
Ηλικία τηλεθεατών
Παρόλο που η σειρά αυτή είναι κινούμενα σχέδια, δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά. Το αντίθετο μάλιστα, έχει σχεδιαστεί κυρίως για εφήβους και ενηλίκους, κυρίως επειδή υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν γίνονται κατανοητά από παιδιά κάτω των 13 χρονών, αυτά μπορεί να είναι διακωμωδήσεις ή πολιτικά μηνύματα.. Παρόλο αυτά είναι παιδικό για ηλικίες από 5-18 .
Κύριοι Χαρακτήρες
Μπομπ Σφουγγαράκης Τετραγωνοπαντελονής
Ο Μπομπ Σφουγγαράκης (αγγλ. SpongeBob SquarePants) είναι ένα αρσενικό σφουγγάρι, 22 χρονών. Έχει για σπίτι του έναν ανανά. Δουλεύει στον Τραγανό Κάβουρα ως ικανός μάγειρας και είναι αυτός που φτιάχνει τα νοστιμότερα καβουροπάτι σε ολόκληρη τη θάλασσσα. Για φίλους έχει τον Πάτρικ, τη Σάντυ και τον Καλαμάρη, που είναι και συνεργάτης του. Είναι πρόσχαρος, καλόκαρδος και πρόθυμος να βοηθήσει τους πάντες. Του αρέσει πολύ να παίζει και να διασκεδάζει. Το αγαπημένο του άθλημα είναι το ψάρεμα τσουχτρας ενώ διασκεδάσει κάνοντας φούσκες πολλών σχημάτων! Επίσης τρελαίνεται να παίζει καράτε με τη Σάντυ.
Πάτρικ Αστέρης
Ο Πάτρικ Αστέρης (αγγλ. Patrick Star) είναι ένας αρσενικός αστερίας. Η οικία του είναι ένας λάκκος καλυμμένος με έναν βράχο. Δεν εργάζεται ποτέ. Είναι πολύ χαμηλής νοημοσύνης και αδύνατης μνήμης, αγαπά όμως πραγματικά το Μπομπ και του είναι πολύ πιστός. Ο Μπομπ είναι ο μόνος που τον θεωρεί έξυπνο. Περνάει πολλές ώρες μαζί του και η αγαπημένη τους ασχολία είναι το ψάρεμα τσούχτρας.
Καλαμάρης Πλοκάμιας
Ο Καλαμάρης Πλοκάμιας (αγγλ. Squidward Tentacles) είναι ένα αρσενικό χταπόδι, κάτι που δήλωσε ο δημιουργός της σειράς. Για κατοικία του έχει ένα άγαλμα από το Νησί του Πάσχα και δουλεύει ως ταμίας στον Τραγανό Κάβουρα ή, σε μερικά επεισόδια, ως δάσκαλος τέχνης. Είναι πολύ έξυπνος, αλλά ταυτόχρονα συμφεροντολόγος και οξύθυμος. Του αρέσει να ασχολείται με τη ζωγραφική, τη μουσική και το χορό. Μάλιστα ως κύριο χόμπι έχει το κλαρινέτο, αν και δεν τα καταφέρνει πολύ καλά σε αυτό. Ο Μπομπ Σφουγγαράκης τον θεωρεί φίλο του, χωρίς να καταλαβαίνει ότι ο Καλαμάρης τον βλέπει ανταγωνιστικά.
Ευγένιος Καβούρης
Ο συχνά αποκαλούμενος "κύριος Καβούρης" (αγγλ. Eugene H.Krabs), είναι ένας αρσενικός κάβουρας, γεννημένος στις 30/11/1942, την ίδια μέρα με τον Πλαγκτόν. Για σπίτι του έχει μια άγκυρα, ενώ είναι ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Τραγανός Κάβουρας όπου δουλεύει ο Μπομπ και ο Καλαμάρης. Είναι πολύ έξυπνος, αλλά ταυτόχρονα τσιγκούνης και εκμεταλλευτής. Κάποια στοιχεία του θυμίζουν το Σκρουτζ Μακ Ντακ. Έχει μια κόρη, την Πέρλα, η οποία είναι φάλαινα.
Σάντυ Φουντούκη
Η Σάντυ - ολόκληρο: Σάντρα Φουντούκη (αγγλ. Sandy Cheeks) είναι ένας θηλυκός σκίουρος. Ήρθε από το Τέξας στον Βυθό του Μπικίνι για να μελετήσει την υποβρύχια ζωή, αφού ασχολείται με την επιστήμη και τις μελέτες. Κατοικεί σε ένα γυάλινο θόλο προστατευμένο από το νερό, αφού είναι ζώο της ξηράς. Είναι πολύ έξυπνη και φιλική, αλλά και ο πιο βίαιος χαρακτήρας της σειράς, κάτι που δικαιολογείται από την τεξανή καταγωγή της. Της αρέσει πολύ το καράτε και λατρεύει να παίζει με τον Μπομπ!
Πλαγκτόν
Ο Πλαγκτόν - ολόκληρο: Σέλντον Πλαγκτόν - (αγγλ. Sheldon Plankton) είναι ένα αρσενικό ζωοπλαγκτόν που λειτουργεί το εστιατόριο "Φιλικός Κουβάς" (αναφέρεται επίσης και ως "Κουβάς Της Παρέας" ή "Τριμμένο Δόλωμα"), ανταγωνιστικά στον "Τραγανό Κάβουρα". Σκοπός της ζωής του είναι να έχει μεγαλύτερη πελατεία από τον Ευγένιο Καβούρη, που ήταν παιδικός του φίλος αλλά πλέον ανταγωνιστής του, όμως δεν το κατάφερε ποτέ. Έτσι, αυτό που σκέφτηκε είναι να κλέψει τη συνταγή του Καβουροπάτυ του Καβούρη, μιας και είναι πολύ πιο νόστιμο από το δικό του μπιφτέκι. Η συζυγός του είναι η Κάρεν, η οποία είναι ένας υπολογιστής.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: