Σάββατο 17 Απριλίου 2010

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ


Γιάννης Πετρόπουλος
Γεννήθηκε στον Πειραιά, όπου και έζησε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια. Παράλληλα με τις γυμνασιακές του σπουδές παρακολούθησε μαθήματα στο Ελληνικό Ωδείο (αρμονίας, κλασικού τραγουδιού), τα οποία περάτωσε με ιδιαίτερη επιτυχία, όπως και την Δραματική Σχολή Θεοφανίδη. Φοίτησε στην Ελληνική Μουσική Σχολή με δασκάλους του, τον Μίμη Πλέσσα, Γ. Κατσαρό, Κ. Γιαννίδη, Τάκη Μωράκη κ.α και πήρε μαθήματα ερμηνείας τραγουδιού. Σημαντική ήταν η οικογενειακή του καταβολή και οι μουσικές επιρροές της μητέρας του (Υψίφωνος της Λυρικής Σκηνής).
Η καρριέρα του ως τραγουδιστής ξεκίνησε δίπλα στην Ρένα Βλαχοπούλου, στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ, μαζί με τους κορυφαίους συνθέτες, Γ. Μουζάκη, Γ. Κατσαρό κ.α. Μετά από αυστηρές εξετάσεις μετείχε στην Ορχήστρα της ΕΡΤ (Ποικίλης Μουσικής) με μαέστρους τον Μίμη Πλέσσα, Κ. Κλάβα, Κ. Καπνίση, Α. Γεωργιάδη. Μετά από πρόταση ειδικών Επιτροπών της ΕΡΤ μετείχε στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, όπου πήρε 7 Βρ
αβεία Ερμηνείας, 3 Γ΄ Βραβεία και το Α΄ Βραβείο το 1971. Ακολούθησαν το Φεστιβάλ Βαρκελώνης (Γ΄ Βραβείο) με το, ''ΣΑΝ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΤΑΜΟ'' του Ζακ Ιακωβίδη, Σόφιας (Β΄ Βραβείο) με το ΕΤΣΙ ΕΙΜΑΣΤΕ του Γ. Κριμιζάκη, Πράγας (Βραβείο Ερμηνείας και Κομψότητας), συνολικά 11 τιμητικές διακρίσεις. Εχει ηχογραφήσει 9 LP με επιτυχίες, όπως: Παλιό Κανόνι, Σ΄έχω απόψε ανάγκη πολύ, Ετσι είμαστε, η θρησκεία μου είσαι εσύ, Μεγάλη αδυναμία, Λίγο-Λίγο, Ζήτησες άσυλο καρδιά μου, Δακρυσμένα μου μάτια ...........
Η ευαισθησία του εκφράζεται όχι μόνο μέσα από το ερωτικό του τραγούδι, αλλά και με την συμμετοχή του σε κάθε φιλανθρωπικό γεγονός. Εχει τραγουδήσει σε πολλές Ελληνικές ταινίες και με μεγάλη επιτυχία στην ταινία Σ΄ΕΧΩ ΑΠΟΨΕ ΑΝΑΓΚΗ ΠΟΛΥ, όπου ήταν πρωταγωνιστής. Οι διακριτικές εμφανίσεις του στην T.V, σε μιούζικαλ και μουσικές εκπομπές έδωσαν την ευκαιρία να εκτιμηθούν το πηγαίο ταλέντο του και η σκηνική του παρουσία. Σημαντικός σταθμός στην καριέρα του, η συνεργασία του με τους συνθέτες Γ. Μουζάκη, Κ. Καπνίση, Ν. Ιγνατιάδη, Γ. Κατσαρό, Γ. Πάριο, Γ. Κριμιζάκη, Η. Ανδριόπουλο. Εχει εμφανιστεί στα μουσικά θέατρα των Αθηνών με τους θιάσους της Ρένας Βλαχοπούλου, Γιάννη Γκιωνάκη, Κώστα Καρρά, Σωτήρη Μουστάκα, Κώστα Βουτσά κ.α και στα περισσότερα νυχτερινά κέντρα. Δεν κρύβει την ευαισθησία του για τον Ελληνισμό της Ομογένειας και δίνει το παρόν του όποτε προσκληθεί, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για Φιλανθρωπικές ή Εθνικές εκδηλώσεις (Ν. Αφρική, Ουρουγουάη, Αργεντινή, Αγγλία, Κύπρος, Αμερική). Εχει πάρει αγωνιστική θέση στον Αγώνα για τα ναρκωτικά, στα Εθνικά θέματα της Θράκης και ιδιαίτερα του Κυπριακού Ελληνισμού και στη δικαίωση του Αγώνα των Κυπρίων. Σήμερα συνεχίζει την πορεία του στο Ελληνικό τραγούδι, με ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του, διατυπωμένου ερωτικού στίχου, στην σωστή χρήση της γλώσσας και τις πρωτότυπες μελωδίες.
Τελευταίο LP τα ΔΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΜΟΥ ΜΑΤΙΑ (LYRA 1995)
Σταθερός στην πορεία που έχει χαράξει εδώ και πολλά χρόνια, δίνει το παρόν στην δισκογραφία τραγουδώ
ντας, όπως εκέινος ξέρει, καινούργια λαικά τραγούδια των Σπύρου Παπαβασιλείου, Νίκου Ιγνατιάδη, Δημήτρη Χαλκιά και Γ. Πάριου. Αξίζει να σημειώσουμε τις ΠΑΛΙΕΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ του Ηλία Ανδριόπουλου και Μάνου Ελευθερίου, που σηματοδοτεί την επιστροφή του συνθέτη στην δισκογραφία, όπως και τα τρία τραγούδια του Νίκου Ιγνατιάδη.
Δεκέμβριος 1998 - ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΟΥ
CD με τα 24 καλλίτερα τραγούδια της καριέρας του. Ενας ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ανανεωμένος, ερωτικός, που φιλοδοξεί να κλέψει κάποιες από τις στιγμές μας.
1999 - Συμμετοχή σε δύο συλλεκτικά CD με γνωστούς τραγουδιστές (7 τραγούδια)
2000 - Συμμετοχή σε CD
Συμμετοχή σε CD με τις πιο γνωστές επιτυχίες του Γ. Μουζάκη, ερμηνέυοντας το τραγούδι ΕΓΩ ΘΑ Σ΄ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΜΗ ΣΕ ΝΟΙΑΖΕΙ, σε ένα ανεπανάληπτο ντουέτο με την μοναδική Γιοβάνα.
2001 - Συμμετοχή στο CD ΧΡΥΣΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ 60-70
Mε μια ανεπανάληπτη ερμηνεία σε γνωστές, αγαπημένες επιτυχίες της εποχής, σε καινούργια ενορχήστρωση. (ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΣΕ ΞΕΡΩ ΤΟΣΟ ΛΙΓΟ..., ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΚΕΙΝΟ..., ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙ
ΝΑ..., ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΝΟΝΙ..., Σ΄ΕΧΩ ΑΠΟΨΕ ΑΝΑΓΚΗ ΠΟΛΥ...)
2002/2003 - Συμμετοχή σε τρία CD
Με επιτυχίες του Γ. Μουζάκη με γνωστούς τραγουδιστές.
ΙΟΥΝΙΟΣ 2003 - Συμμετοχή στο CD ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
Σε καινούργια τραγούδια μαζί με τους Σπύρο Ζαγοραίο, Τάκη Μπίνη, Ηλία Κλωναρίδη, Φίλιππο Νικολάου, Δημήτρη Κοντογιάννη, Νάντια Καραγιάννη κ.α.
ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ
Μουσική εκπομπή που ξεκίνησε το 2001 κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Κανάλι 1 του Δήμου Πειραιά στους 90.4.
ΑΠΟ ΤΟ http://www.giannispetropoulos.gr/

VIDEO ΑΠΟ grammat

Δεν υπάρχουν σχόλια: