Τρίτη 26 Μαΐου 2009

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΤΤΑΚΟΣ

Στυλιανός Παττακός
Γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1912 στο χωριό Αγία Παρασκευή Ρεθύμνου. Το 1930 τελείωσε το Γυμνάσιο και την 1η Νοεμβρίου του ίδιου έτους κατατάχθηκε εθελοντής με το βαθμό του Δεκανέα, στο 4ο Σύνταγμα Ιππικού Θεσσαλονίκης. Το Σεπτέμβριο του 1934 κατατάχθηκε μετά από εξετάσεις στη Σχολή Ευελπίδων, από όπου αποφοίτησε το 1937, με το βαθμό του Ανθυπίλαρχου. Τον Αύγουστο του 1940 προήχθη σε Υπολοχαγό ενώ υπηρετούσε στο Δ΄ Σύνταγμα Ιππικού Ελευθερούπολης Καβάλας. Στον ελληνοιταλικό πόλεμο πολέμησε ως διοικητής Ίλης πολυβόλων της Ι Ιας Ομάδας Αναγνωρίσεως της Ι Ιας Μεραρχίας Πεζικού από τις 28 Οκτωβρίου 1940, έως το τέλος του Ιανουαρίου 1941. Έως το τέλος Απριλίου 1941 πολέμησε μετά από αίτησή του, ως διοικητής του 5ου Λόχου Πεζικού σε συνεχείς μάχες στον «πράσινο λόφο» νότια του Τεπελενίου. Παρασημοφορήθηκε, διότι κατά τη Κατοχή ήταν μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης «ΟΜΗΡΟΣ». Έλαβε μέρος στα «Δεκεμβριανά» ενώ κατά τον εμφύλιο πόλεμο πολέμησε ως διοικητής ίλης αρμάτων ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ, σε αρκετά σημεία της Βορείου Ελλάδας. Παρασημοφορήθηκε με 3 Αριστεία Ανδρείας, 7 Πολεμικούς Σταυρούς, 2 Μετάλλια Εξαίρετων Πράξεων και με όλα τα προβλεπόμενα σε καιρό ειρήνης μετάλλια και παράσημα.
Στις 21 Απριλίου 1967 συμμετείχε (ως ανώτερος αξιωματικός, μαζί με τους συνταγματάρχες Παπαδόπουλο και Μακαρέζο) στο στρατιωτικό πραξικόπημα, ως διοικητής του Συγκροτήματος Τεθωρακισμένων, που είχε έδρα το Γουδί, φέροντας το βαθμό του Ταξιάρχου. Στις 5 η ώρα της ίδιας μέρας, ορκίστηκε Υπουργός Εσωτερικών. Μετά το αποτυχημένο «βασιλικό» κίνημα στις 13 Δεκεμβρίου 1967 αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Υποστρατήγου και ορκίστηκε Αντιπρόεδρος της Στρατιωτικής κυβέρνησης ενώ παρέμεινε Υπουργός Εσωτερικών. Κατά τη διάρκεια της θητείας του σ΄ αυτά τα καθήκοντα του απονεμήθηκαν παράσημα από 11 κράτη που επισκέφτηκε. Στις 8 Οκτωβρίου 1973 παραιτήθηκε από όλα του τα αξιώματα και συνταξιοδοτήθηκε. Στις 23 Οκτωβρίου 1974 συνελήφθη και μεταφέρθηκε στη νήσο Κέα, ενώ στις 20 Ιανουαρίου 1975 προφυλακίστηκε στις φυλακές Κορυδαλλού. Στη δίκη που ακολούθησε για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967,το Πενταμελές Εφετείο τον έκρινε ένοχο "εσχάτης προδοσίας" και τον καταδίκασε σε θάνατο (καθαιρέθηκε και έφερε πλέον το βαθμό του Στρατιώτη) αλλά η παραπάνω ποινή μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη . Στις 28 Σεπτεμβρίου 1990 αποφυλακίστηκε λόγω «ανηκέστου βλάβης της υγείας του» με την υποχρέωση να δίνει το παρόν ανά 15 ημέρες στο Αστυνομικό τμήμα της περιοχής του)και η παραπάνω απόφαση ανανεώνεται ανά 5 μήνες κατόπιν δικαστικής αποφάσεως 3μελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Σήμερα, ζει πάμφτωχος στο σπίτι της γυναίκας του στα Άνω Πατήσια χωρίς σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ παραμένει αμετανόητος, λέγοντας ότι «θα τον κρίνει η Ιστορία».....

Συγγραφικό έργο
Το
1991 εκδόθηκε το Απόρρητο ημερολόγιο του Στυλιανού Παττακού, όπως υποστηρίζει ο Παττακός χωρίς την έγκρισή του. Επίσης εκδόθηκαν και κυκλοφορούν τα εξής βιβλία του:
21η Απριλίου 1967. ΔΙΑΤΙ; ΠΟΙΟΙ; ΠΩΣ;
Οδυσσεύς Μιλτ. Αγγελής Ο στρατηγός των στρατηγών
21 Απριλίου 1967 - 8 Οκτωβρίου 1973 Ημέραι και Έργα
Οδοιπορικόν ενός στρατιώτου 90 ετών
Δυστυχώς ενικήσαμεν. Αυτά διά την Ιστορίαν Α΄Μέρος
Δυστυχώς ενικήσαμεν. Όσα αληθή όσα δίκαια!... Β΄Μέρος Κάϊν διατί; Κομμουνιστοσυμμοριτοπόλεμος 1941-1949
Διαξιφισμοί. Διά την Τιμήν & την Αλήθειαν
Εις τας επάλξεις! Με τον Σταυρόν, την αρετήν και το σπαθί
Γενναίοι ως Έλληνες. Το υπέρλαμπρον έπος του 1940

ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΡΧΟΝΤΑΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

απο τους λιγους πραγματικους αντρες που εβγαλε αυτος ο τόπος

Ανώνυμος είπε...

SYMFWNW!!!

Ανώνυμος είπε...

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ!
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ!

Ανώνυμος είπε...

Απο τα χειροτερα αποκυηματα που εβγαλε μανα σε αυτη τη χωρα.
Προσβαλει τους ελληνες και μονο που υπαρχει.Εχει αποφυλακιστει απο το 1990 με την δικαιολογια της "ανιατης νοσου".Τωρα εχουμε 2010.Ζει ''20'' χρονια με ανιατη νοσο;;;;;;;;;
Ολοι θα ηθελαν ανιατη νοσο τοτε.
Επρεπε να ειχε εφαρμοστει ο νομος της θανατικης ποινης.

Ανώνυμος είπε...

Έπρεπε να εφαρμοστεί η θανατική ποινή στον παττακό και βασικά και στους τρεις χουντικούς μόνο και μόνο επειδή οι ίδιοι δεν την εφάρμοσαν στον εγκληματία πολέμου χαρίλαο φλωράκη. Τον κρατούσαν τόσο καιρό, τι σκατά περίμεναν και δεν τον εκτέλεσαν?

Ανώνυμος είπε...

Και οχι μονο για αυτο αλλα και για να τους απαλαξουμε απο τις ανιατες νοσους που πασχουν.

Ανώνυμος είπε...

Αχ Κρήτη Λεβεντογγένα Γή. Πότε θα ξαναβγάλεις όμοιους να λευτερώσουν την πατρίδα απο:

1. Δοσύλογους πολιτικούς
2. Προδότες δημοσιογράφους
3. Πουλημένα "Ελληνοπρόσωπα" άτομα
4. Δούλους του τούρκικου προξενείου
5. Ανίκανους ψευτοδιανοούμενους
6. Δορυφόρους ανθελληνικών κέντρων
7. Αποξέσματα που δεν έπεσαν στον
Καιάδα όταν έπρεπε.

Έρχεται η ώρα σας καθίκια. Ποιος άλλος χουντικός περπάταγε στουσ δρόμους ελεύθερος και τον άφηνε ο κόσμος ρε ???

Που είναι τώρα οι δημοκ΄ρατες πολιτικοί σας που φεύγουν απο την πίσω πόρτα της βουλής και δεν κυκλοφορούν πουθενα ??

Κάποτε λέχθηκε:

"Ο Βασιλεύ τρέχει απο χωρίον εις χωρίον" ενώ τώρα ο δοσύλογος πρωθυπουργός σας Γ.Α.Π ήτοι Τζέφρυ Μινεϊκο τρέχει απο χώρα σε χώρα.

Ελάτε πρασινόφόρετα φίδια που βολευθήκατε με αντάλλαγμα την προδοσία του λαού και της χώρας. Πως και δεν εχει ψηφίσει κανένας σας τώρα ΠΑΣΟΚ ? τι έγινε φοβόσατσε "Ανεγκέφαλοι" - Θα πληρώσετε όμως πρώτοι.

Ήγγικεν η Ωρα !!!!!!!!!!

Δια τους λοιπούς: "Εισ οιωνός άριστος αμύνεσθαι περι πάτρισ"

Κάτω το Πασόκ και οι χουντικοί του, Κάτω !!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Γραφεις πολλα λογια αλλα δεν λες τιποτα.Πρωτα ποιος σου ειπε οτι ο κοσμος τον αφησε ελευθερο να τριγυρναει στους δρομους.Μεσα μπηκανε στη στενη εκτος απο κατι παλληκαρια οπως αυτος εδω που την μπουλεψε και βγηκε με "ανιατη ασθένια".Δευτερο το ποιος προδωσε τη χωρα το ξερεις και εσυ, ενα ονομα ειναι "ΚΥΠΡΟΣ".Μιση ελλαδα την εκαναν δωρο στους τουρκους οι "πατριωτες σου", με ενα και μονο παραγγελμα των αμερικανων.Σκεψου τωρααυτα που εγραψες και απλα θυμησου το "δεν ξεχνω".

Ανώνυμος είπε...

EΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΏΝ!!!

Ανώνυμος είπε...

Pattako Fasista na se petixoun sto dromo kai na se sapisoun sto ksilo, kai esena kai oli sou thn neolea.
Zwa anegefaloi kai astixiotoi

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά πριν γράψετε το οτιδήποτε διαβάστε την ελληνική ιστορία στα νεότερα χρόνια και ύστερα γράψτε σχόλια.... Όλοι αυτοί που βρίζετε ήτο έλληνες αξιωματικοί οι οποίοι είχαν απο 10 χρυσούς πολεμικους σταυρούς ο καθένας και είχαν βγάλει και απο 5 πανεπιστήμια ο καθένας...

Ανώνυμος είπε...

ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν φταινε όσοι κανουν αρνητικά σχολεια για την επταετία των συνταγματαρχων έτσι μας μεγάλωσε το σάπιο πολιτικό σύστημα με ψέματα και προπαγάνδα κατα αυτών που πολέμησαν για την πατρίδα ,κατα αυτών που αξιοποίησαν την ελληνική ύπαιθρο ,κατα αυτών που έκαναν δημόσια έργα με την συμετοχη του στρατού και όχι των μιζαδορων,κατα αυτών που απαλλοτριωσαν εκτάσεις για το σημερινό αεροδρόμιο Αθηνών, την πανεπιστημιούπολη Που δεν πρόλαβε να γίνει στις αλυκες ανναβυσου ,κατα αυτών που παρέδωσαν μηδενικό χρέος . ΕΥΓΕ Έλληνα συνέχισε αυτό που ξέρεις να κανεις καλά να καταδικαζεις τους ευεργέτες σου και να τους δίνεις δόξα μετά θάνατον ....