Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

''ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ'': ΠΑΛΙΟ ΣΙΡΙΑΛ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Το σπίτι της θείας
Διασκευή του μυθιστορήματος του Φ. Δρακονταειδή
Κοινωνικό σίριαλ 8 επεισοδίων των 45 λεπτών
Πρεμιέρα στην ΕΤ-2 τη Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 1988
Παραγωγή του Γιάννη Διαμαντόπουλου
Σκηνικά της Έρρικας Ευαγγελίδη
Φωτογραφία του Ανδρέα Σινάνου
Μουσική του Διονύση Τσακνή
Σενάριο των Στάθη Βαλούκου και Βασίλη Σπηλιόπουλου
Σκηνοθεσία του Γιάννη Διαμαντόπουλου
Ηθοποιοί Ντίνα Κώνστα (Κούλα), Σταύρος Παράβας (Νίκος Αγαπητός), Γιώργος Αρμένης (Ιωάννης – Σεβαστιανός), Άννα Παϊτατζή (Ασπασία), Κίτυ Αρσένη (Έφη Αγαπητού), Ευαγγελία Σαμιωτάκη (Πιπίτσα), Αντώνης Κατσάρης (Ιορδάνης), Μιχάλης Γιαννάτος (Μησεμέλης), Αθηνόδωρος Προύσαλης (Μπάμπης), Κοσμάς Ζαχάρωφ (Γεράσιμος), Τατιάνα Παπαμόσχου (Φωτεινή), Τάσος Παλαντζίδης (Γιαννημάρας), Ιουλία Βατικιώτη (νοσοκόμα).
…Οι άκαρπες προσπάθειες μιας μικροαστικής οικογένειας να πείσει μια ηλικιωμένη θεία να τους κληροδοτήσει ένα σπίτι. Η Κούλα, μια μοναχική ηλικιωμένη αλλά ερωτικά ζωηρή γυναίκα, μετά το θάνατο του άντρα της μένει μόνη της σ΄ ένα παλιό αρχοντικό στο Φοίνικα της Θεσσαλονίκης. Τα ανίψια της Νίκος Και Έφη Αγαπητού, την καλούν να περάσει μαζί τους τις διακοπές στη Ζάκυνθο. Ελπίζουν πως με αυτόν τον τρόπο θα την καλοπιάσουν και θα την πείσουν να τους «γράψει» το σπίτι. Διάφοροι τύποι που μυρίζονται τη κληρονομιά κι ανάμεσά τους ο σπιτονοικοκύρης του σπιτιού των διακοπών κι ένας εκκλησιαστικός επίτροπος, προσπαθούν να επηρεάσουν τη Κούλα, ο καθένας με τον τρόπο του. Εκείνη αφού ερωτοτροπεί ένα διάστημα μ΄ ένα γέρο συνταξιούχο επίδοξο γαμπρό, εγκαταλείπει τους πάντες κι επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη. Ο Νίκος συνεχίζει τις προσπάθειες και στέλνει κοντά της τη Φωτεινή, μια πρώην ερωμένη του με ειδική αποστολή να την «ψήσει» για τη κληρονομιά. Όμως οι δυο γυναίκες που έχουν πανομοιότυπο χαρακτήρα συμπαθούν η μια την άλλη και όταν τελικά η θεία Κούλα πεθαίνει κληροδοτεί το σπίτι στη Φωτεινή….
Σάτιρα χαρακτήρων που αναπτύσσονται καλειδοσκοπικά γύρω από το «κυνήγι του θησαυρού», δηλαδή την υποτιθέμενη κληρονομιά της θείας Κούλας. Ο εκκλησιαστικός επίτροπος Γιαννημάρας, ο ηλικιωμένος προικοθήρας Μπάμπης που φροντίζει για τα παιδιά του, ο καταπιεσμένος από τη πεθερά του Νίκος καθώς κι όλοι οι γυναικείοι χαρακτήρες με επικεφαλής τη θεία Κούλα, αποτελούν επιτυχημένα πορτρέτα μικροαστών που σκιτσάρουν ευρηματικά την ανθρώπινη απληστία και τα παρελκόμενά της (κουτσομπολιά, μοχθηρία, αρπακτικότητα, κλπ).

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η υπέροχη αυτή σειρά δεν θε έπρεπε να κυκλοφορεί σε dvd μαζί με το τεύχος της ραδιοτηλεώρασης κάθε Παρασκευή;Θυμάμαι την πρώτη φορά προβολής της πόσο μου άρεσε.Ακόμα με συγκινεί που μου έρχονται κάποιες σκηνές στο μυαλό απο τη σειρά όπως και η μουσική του Διονύση Τσακνή.Μερικά τηλεοπτικά διαμάντια δεν θα έπρεπε να θάβονται στο χρονοντούλαπο των αρχείων της ΕΡΤ.Έπρεπε να μοιράζονται σε όσους ξέρουν και επιμένουν να εκτιμάνε.Εύγε,κύριε ερευνητή της Βέροιας που μας τα θυμίζεις για να μη ξεχνιόμαστε.

Ανώνυμος είπε...

h ntina kwnsta uperoxh kai exairetikh hthopios kai epishs poli kalh seira mama kai gios me poli agaph maria.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ ήμουν ο γιος . Τη ψάχνω να τη βρω αλλά δεν υπάρχει πουθενά δυστυχώς :(