Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

GENNADIUS LIBRARY - ΓΕΝΝΑΔΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Γεννάδειος Βιβλιοθήκη
Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη είναι μία από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας και αποτελεί σήμερα βιβλιοθήκη της Αμερικάνικης Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα.
Οι συλλογές της καλύπτουν θέματα σχετικά με τη γλώσσα, τη λογοτεχνία, τις τέχνες, την ιστορία, την αρχαιολογία και τη φιλοσοφία. Ακόμα διαθέτει τα προσωπικά αρχεία γνωστών πολιτικών. Συνολικά οι συλλογές αυτές ξεπερνούν τους 100.000 τόμους και συνεχίζουν να αυξάνονται. Στεγάζεται σε ένα μαρμάρινο κτίριο στις πλαγιές του Λυκαβηττού στην οδό Σουηδίας 61 (πρώην Σπευσίπου), κοντά στον Ευαγγελισμό.
Oνομάστηκε «Γεννάδειον» για να τιμηθεί η μνήμη του Γεωργίου Γενναδίου (1786-1854), μαγάλου Δασκάλου του Γένους και πατέρα του ιδρυτή της Ιωάννη Γεννάδιου (1844-1932) διπλωμάτη, λόγιου και βιβλιόφιλου.
Η Βιβλιοθήκη ξεκίνησε από την προσωπική συλλογή του δωρητή, που τη στιγμή της δωρεάς έφτανε τους 26.000 τόμους, την οποία το 1922 πρόσφερε στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα με τον όρο να στεγαστεί χωριστά και να είναι ανοιχτή και προσιτή για όλους τους επιστήμονες όλων των εθνών. Την ανοικοδόμηση του κτιρίου ανέλαβε το αμερικανικό Καρνέγιο Ίδρυμα (ίδρυμα Carnegie) στο χώρο που βρίσκεται σήμερα και που παραχώρησε η Ελληνική Κυβέρνηση. Το όλο οικοδομικό συγκρότημα που είναι αρχαϊκού ρυθμού στοίχισε περί τα τότε 300.000 δολλάρια (1925). Τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης έγιναν στις 23 Απριλίου του 1926 από τον Ιωάννη Γεννάδιο και τη γυναίκα του, όπου και άρχισε η λειτουργία της.
Εκτός της μεγάλης συλλογής του Γενναδίου περιλαμβάνεται και η μεγάλη συλλογή του Χρήστου Ανδρούτσου. Οι παλαιές αυτές συλλογές περιλαμβάνουν ελληνικά έργα από της εποχής του Βυζαντίου, σειρές έργων περιηγητών που είχαν επισκεφθεί επί Τουρκοκρατίας τον Ελλαδικό χώρο και άλλα πολλά εκείνης της εποχής που υπερβαίνουν τους 5.000 τόμους. Πολλά δε εξ αυτών είναι τα αρχέτυπα και γενικά πολύ σπάνιες εκδόσεις. Επίσης πολύ μεγάλος είναι ο αριθμός χειρογράφων ελληνικών, ενετικών και μουσουλμανικών με έξοχες μικρογραφίες. Πρώτος διευθυντής της Γενναδείου Βιβλιοθήκης ήταν ο Σίρλεϋ Χάουαρντ Γουέμπερ (Sirley Howard Weber) και Επιμελήτρια η Ευριδίκη Δημητρακοπούλου. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί για τις εντατικές ενέργειες που έκανε ο τότε καθηγητής και Υπουργός Παιδείας και Δικαιοσύνης Ι. Πολυγένης προκειμένου να ευοδώσει η μεγάλη αυτή δωρεά.

ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Genial fill someone in on and this post helped me alot in my college assignement. Say thank you you for your information.