Κυριακή 26 Απριλίου 2009

MARCUS AURELIUS ANTONINUS - ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΡΗΛΙΟΣ

Μάρκος Αυρήλιος (121 - 180 μ.Χ.)
Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας και φιλόσοφος Μάρκος Αυρήλιος προερχόταν από οικογένεια γερουσιαστών ισπανικής καταγωγής. Υιοθετήθηκε από το θείο του και μετέπειτα αυτοκράτορα Αντώνιο τον Ευσεβή (Antonius Pius), ύστερα από υπόδειξη του αυτοκράτορα Αδριανού. Εκπαιδεύτηκε στην ελληνική και λατινική Ρητορική από τους Φρόντο και Ηρώδη Αττικό και ασχολήθηκε από το 146 με τη Φιλοσοφία. Έγινε ένας από τους επιφανέστερους στωϊκούς φιλοσόφους.
Για τη ζωή του και τη σκέψη του προκύπτουν πληροφορίες από το βιβλίο «Εις εαυτόν βιβλία» που συνέγραψε ο ίδιος στα ελληνικά και το οποίο περιέχει αποφθέγματα και αφορισμούς, με ευγένεια στην έκφραση, φυσικότητα στο ύφος και κλασική λιτότητα. Δίδασκε ως φιλόσοφος την πραότητα και την αγάπη, πέρασε όμως τη ζωή του, αφότου το 161 έγινε ο ίδιος αυτοκράτωρ, διαδεχθείς τον θείο του, σε πολέμους άλλοτε κατά των Αρμενίων και των Πάρθων και άλλοτε κατά των Μαρκομάνων και συχνότερα των Γερμανών. Οι φιλοσοφικές του αντιλήψεις δεν τον εμπόδισαν επίσης να γίνει απεινής διώκτης των χριστιανών, θεωρώντας τους το μεγαλύτερο κίνδυνο για το ρωμαϊκό κράτος. Ταυτόχρονα όμως, ο απολογητής του Χριστιανισμού Τερτυλλιανός αποκαλεί στο βιβλίο του «Απολογητική» τον Μάρκο Αυρήλιο στις παραμονές του 3ου αιώνα «προστάτη των χριστιανών».
Καθιέρωσε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, διεύρηνε τα δικαιώματα των σκλάβων, ίδρυσε ένα ταμείο για τα ορφανά παιδιά και περιόρισε τις βαναυσότητες στις δημόσιες μονομαχίες. Πέθανε στη Vindobona, σημερινή Βιένη, από την πανώλη.

ΑΠΟ ΤΟ http://sfrang.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: