Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2008

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ - ΠΑΛΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ


Ο Χριστός ξανασταυρώνεται
Ο Χριστός ξανασταυρώνεται είναι μία τηλεοπτική δραματική σειρά που προβλήθηκε από την ΕΡΤ την περίοδο 1975-1976 και συντάραξε το τηλεοπτικό κοινό,σημειώνοντας υψηλή τηλεθέαση για τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Το σενάριο ήταν βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη και με το οποίο η ΕΡΤ έκανε τα πρώτα αποφασιστικά βήματα στην παραγωγή μεγάλων ποιοτικών τηλεοπτικών σειρών. Η σειρά προβλήθηκε σε 50 επεισόδια των 45 λεπτών και ήταν παραγωγή του ΑΣΤΗΡ TV, σήμερα σώζεται σε 18 επεισόδια των 50 λεπτών (μεγάλο τμήμα του φίλμ πάνω στο οποίο γυρίστηκε η σειρά ξαναχρησιμοποιήθηκε αργότερα ή καταστράφηκε λόγω κακής συντήρησης). Η καταστροφή και η επαναχρησιμοποίηση του υλικού πάνω στο οποίο είχαν γυριστεί οι τηλεοπτικές σειρές μέχρι την εποχή εκείνη (Άγνωστος πόλεμος, Γιούγκερμαν κ.α.) είχε σαν συνέπεια ο Χριστός να είναι η παλαιότερη σωζόμενη ελληνική τηλεοπτική σειρά.
Υπόθεση σειράς
Η υπόθεση της σειράς εκτυλίσσεται στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Λυκόβρυση το 1921. Οι κάτοικοι του είχαν ένα παλιό έθιμο,κάθε 7 χρόνια έκαναν την αναπαράσταση των Παθών του Χριστού και έπρεπε να διαλέξουν μερικούς από τους άνδρες του χωριού που θα υποδύονταν τους Αποστόλους και έναν που θα υποδύονταν τον Χριστό. Μαζεύονται οι δημογέροντες του χωριού και αποφασίζουν σε ποιούς θα αναθέσουν τους ρόλους. Οι δημογέροντες είναι ο παπα-Γρηγόρης,ο γερο-Λαδάς,ο άρχοντας Πατριαρχέας,ο καπετάνιος και ο δάσκαλος του χωριού και αδελφός του παπα-Γρηγόρη. Οι δημογέροντες αποφασίζουν να δώσουν το ρόλο του Ιωάννη στο γιο του Πατριαρχέα τον Μιχελή,το ρόλο του Πέτρου στο Γιαννακό το ρόλο της Μαγδαληνής στην Κατερίνα την πόρνη του χωριού,το ρόλο του Ιούδα στον Παναγιώταρο και τέλος το ρόλο του Χριστού ο πιο αθώος που δεν ήταν άλλος από τον βοσκό των προβάτων του Πατριαρχέα το Μανωλιό.
Στη συνέχεια καταφθάνουν πρόσφυγες από κάποιο μακρινό χωριό που λεηλάτησαν οι Τούρκοι και προσπαθούν να βρουν κάποιο μέρος να εγκατασταθούν με ότι πολύτιμα πράγματα κατάφεραν να πάρουν μαζί τους.
Επικεφαλής τους είναι ένας πράος,δυναμικός με ψυχή αντάρτη ιερέας ο παπα-Φώτης.Δυστυχώς οι κάτοικοι της Λυκόβρυσης τους έδιωξαν παρακινούμενοι απο τον παπα-Γρηγόρη να μην τους αφήσουν να μείνουν επείδη τάχα διαπίστωσε ότι μία από τις γυναίκες των προσφύγων έχει χολέρα. Ο Μανολιός όμως με τον Γιαννακό, το Μιχελή και τους άλλους απόστολους τους λένε να πάνε στη Σαρακίνα όπου και υπάρχουν κάτι σπηλιές έτσι ώστε να μείνουν εκεί.
Κατά τη διάρκεια της σειράς γίνονται πάρα πολλά γεγονότα,περιληπτικά είναι τα εξής: η διάλυση του αρραβώνα του Μανωλιού με τη Λενιό, το μεγάλο μίσος του Παναγιώταρου για το Μανωλιό επειδή πιστεύει ότι ξελόγιασε την Κατερίνα για την οποία είχε σφοδρό πάθος,το Γιουσουφάκι δολοφονείται από τον Σεϊζη και ο Αγάς θεωρεί ενόχους τους Λυκοβρυσιώτες, οι πρόσφυγες στη Σαρακίνα δυσκολεύονται να επιβιώσουν,αλλά ο Μιχελής μετά το θάνατο του πατέρα του τους δίνει τα χωράφια του. Ο Παναγιώταρος γίνεται σεϊζης και παρακολουθεί κάθε κίνηση και το τι γίνεται στη Σαρακίνα, ο Μανολιός είναι μαζί με τους πρόσφυγες μαζί του και ο Γιαννακός,η συμπλοκή των Λυκοβρυσιωτών και των προσφύγων δίνει στον Παναγιώταρο την ευκαιρία ξεσπάσει όλο του το μίσος στο Μανολιό, οι πρόσφυγες κατεβαίνουν στο χωριό, ο Μανολιός συλλαμβάνεται και εκτελείται έξω από τον περίβολο της εκκλησίας από τον Παναγιώταρο και μερικούς άλλους και θάβεται από τους Σαρακινιώτες στη σπηλιά που είχαν βρει καταφύγιο καθώς οι ίδιοι αποφάσισαν να βρουν αλλού τόπο να εγκατασταθούν. Το βράδυ εκείνο, Σάββατο της Αναστάσεως, ενώ οι Σαρακινιώτες αναχωρούν για άλλο τόπο Τούρκοι μπαίνουν στη Λυκόβρυση και αρχίζουν να σφάζουν τους κατοίκους της, ενώ ο Παναγιώταρος βλέποντας πως με τη δολοφονία του Μανολιού δεν ησυχάζει αυτοκτωνεί. Ο Μιχελής έίναι ο μόνος που μένει πίσω, κλεισμένος στις σπηλιές της Σαρακίνας.
Συντελεστές της σειράς
Διασκευή για την τηλεόραση
Νότης Περγιάλης, Γεράσιμος Σταύρου
Σκηνογραφίες
Πέτρος Καπουράλης
Τηλεοπτική Διεύθυνση
Κώστας Λυχναράς
Σκηνοθεσία
Βασίλης Γεωργιάδης
Παίζουν:
Κάτια Δανδουλάκη - Μαριορή
Ανδρέας Φιλιππίδης - Πατριαρχέας
Γιώργος Φούντας - Παναγιώταρος
Γεωργία Βασιλειάδου - Μανταλένια
Νάσος Κεδράκας - Κωνσταντής
Δήμος Σταρένιος - Γερο-Λαδάς
Αλέξης Γκόλφης - Μανωλιός
Λυκούργος Καλλέργης - παπα-Γρηγόρης
Νίκος Καλογερόπουλος - Νικολιό
Ειρήνη Ιγγλέση - Λενιώ
Νίκη Τριανταφυλλίδου - Κατερίνα
Γιάννης Αργύρης - Αγάς
Τζένη Φωτίου- Γιουσουφάκι
Νότης Περγιάλης - Αφηγητής
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ VIDEO ΑΠΟ tsalk

1 σχόλιο:

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ είπε...

Συγχαρητήρια νεαρέ ! Πολύ προσεγμένες αναρτήσεις ! ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ !