Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

BOLEK AND LOLEK - ΜΠΟΛΕΚ ΚΑΙ ΛΟΛΕΚ


Μπόλεκ και Λόλεκ
Μπόλεκ και Λόλεκ είναι ο τίτλος πολωνικής σειράς κινουμένων σχεδίων που γνώρισε επιτυχία σε πολλές χώρες του κόσμου και στην Ελλάδα. Η σειρά πήρε τον τίτλο της από μια πολωνική ταινία του 1936. Δημιουργός και σκηνοθέτης της ήταν ο Władysław Nehrebecki, σχεδιαστές των δυο ηρώων οι Alfred Ledwig και Leszek Lorek ενώ τη μουσική έγραφε ο Waldemar Kazanecki. Ήταν μια παραγωγή των Στούντιο Κινουμένων Σχεδίων του Bielsko-Biała. Οι κεντρικοί ήρωες είναι δυο αγοράκια περίπου δέκα ετών: ο κοντός και λίγο χαζός Μπόλεκ και ο ψηλός και νευρικός Λόλεκ. Από το 1973 στην παρέα προστέθηκε και η φίλη τους Τόλα. Τα επεισόδια δεν έχουν διαλόγους, πάρα μόνο επιφωνήματα και ηχητικά εφέ (κάτι που συνέβαλε στη διεθνή επιτυχία της σειράς), ενώ το σχέδιο είναι απλό αλλά πολύ παραστατικό. Οι περιπέτειες των Μπόλεκ και Λόλεκ προβάλλουν ιδέες όπως η φιλία, η αλληλεγγύη, τα ταξίδια, ο αθλητισμός, με δόσεις περιπέτειας και χιούμορ.
Η σειρά ξεκίνησε το 1963 στην πολωνική τηλεόραση. Η παραγωγή της συνεχίστηκε για 23 χρόνια, μέχρι το 1986. Συνολικά παράχθηκαν γύρω στα 160 επεισόδια και δυο ταινίες μεγάλου μήκους: Το μεγάλο ταξίδι του Μπόλεκ και του Λόλεκ (1977) (μονταρισμένο από παλιότερα επεισόδια) και Ο Μπόλεκ και ο Λόλεκ στην Άγρια Δύση (1986). Το 1986 επίσης δημιουργήθηκαν και δυο ακόμα ταινίες μεγάλου μήκους, συρραφή παλιότερων επεισοδίων. Τελευταία, τα επεισόδια της σειράς κυκλοφορούν σε DVD στο εξωτερικό, ενώ στη χώρα τους οι Μπόλεκ και Λόλεκ (που θεωρούνται "εθνικοί ήρωες κινουμένων σχεδίων") εμφανίστηκαν σε εκπαιδευτικά φιλμ, κυκλοφόρησαν σε κούκλες, βιβλία, επιτραπέζια παιχνίδια και παιχνίδια για υπολογιστές. Η σειρά και οι δημιουργοί της βραβεύτηκαν πολλές φορές στη χώρα τους και το εξωτερικό.
Οι Μπόλεκ και Λόλεκ εμφανίστηκαν και στην ελληνική τηλεόραση στις αρχές της δεκαετίας του '80. Συνεχίζουν να προβάλλονται ακόμα και σήμερα σε διάφορα ιδιωτικά κανάλια (902 ΤV, 0-6), ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει και σε βιβλίο.

ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

1 σχόλιο:

Aνεμος είπε...

εχεις υπεροχο μπλογκ μπράβο