Τρίτη 5 Αυγούστου 2008

ΑΛΚΗΣ ΣΤΕΑΣ


Αλκης Στέας
Ο Άλκης Στέας ήταν δημοφιλής παρουσιαστής του ελληνικού ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και επίσης του Πατρινού Καρναβαλιού. Υπήρξε ο πρώτος τηλεπαρουσιαστής που εμφανίστηκε στους Έλληνες τηλεθεατές, στη διάρκεια της πειραματικής εκπομπής ασπρόμαυρου τηλεοπτικού σήματος της ΔΕΗ κατά την 25η ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, το 1960. Η εν λόγω εκπομπή ήταν ένα τηλεφωνικό τηλεπαιχνίδι.
Βιογραφία
Γεννήθηκε στη
Σύρο το 1933. Νεαρός ακόμα μετέβη στη Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκε με τη διαφήμιση.Ήταν συνιδρυτής μιάς απο τις παλιότερες εταιρείες του χώρου, με το όνομα ΗΧΩ. Παντρεύτηκε την τραγουδίστρια Νέλλυ Μάνου και απέκτησαν έναν γιο, τον Κωνσταντίνο. Σπούδασε Μαθηματικός στη Θεσσαλονίκη.
Στη συμπρωτεύουσα άρχισε να παρουσιάζει το φημισμένο
Φεστιβάλ τραγουδιού του τότε ΕΙΡ. Καθιερώθηκε στη θέση αυτή και παρουσίαζε συνεχώς το θεσμό επί περιπου 25 χρόνια. Επίσης, ήταν από τους πρώτους παραγωγούς του Κρατικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας.
Με τη διεύρυνση της αγοράς της διαφήμισης, ο Στέας πήγε στην
Αθήνα και εργάστηκε σε γραφείο της εταιρείας του. Στο πλευρό του θεατρικού συγγραφέα Λάκη Μιχαηλίδη παρήγαγε πολλά γνωστά διαφημιστικά συνθήματα της εποχής. Παράληλα ο Στέας συνέχισε τη δουλειά του ως παρουσιαστής και παρουσίαζέ το Πατρινό καρναβάλι (από το 1974) και διάφορα τηλεπαιχνίδια, όπως το "Αν εχεις γνώσεις διαβαινε". Στο κοινό είχε γίνει γνωστός με τη φράση του "Ευτυχείτε", που επαναλάμβανε.
Απεβίωσε από καρκίνο, στις
8 Μαρτίου του 1999. Κηδεύτηκε από το ναό του Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο.
Τηλεόραση
Επιλεγμένες εκπομπές (παρουσιαστής)
"Το κέφι και το τραγούδι" (1968 - 1974)
"Μουσικοί περίπατοι" (1969 - 1975)
"Ο,τι επιθυμείτε" (1975 - 1976)
"Αν έχεις γνώσεις διάβαινε" (1976 - 1980)
"Πάνω ή κάτω" (1989 - 1990)

ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ VIDEO ΑΠΟ alexpatra21

Δεν υπάρχουν σχόλια: