Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

''ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΙΝΙΚΑ'' : ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Το σπίτι με τον φοίνικα
Είδος Κοινωνικό
Εικόνα 4:3
Διάρκεια 30' ανά επεισόδιο
Δημιουργοί
Ιάσων Γιαννουλάκης,Θεόδωρος Αδαμόπουλος,Κική Σεγδίτσα
Πρωταγωνιστές
Κώστας Καρράς,Έρικα Μπρόγιερ,Γιάννης Μιχαλόπουλος,Κατερίνα Γιουλάκη,Ανδρέας Φιλιππίδης,Τάκης Μηλιάδης
Τηλεοπτικός Σταθμός ΥΕΝΕΔ
Προβολή 2 Απριλίου 1970
Αριθμος Επεισοδίων 13
Το σπίτι με τον φοίνικα ήταν το πρώτο ελληνικό σίριαλ στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Επρόκειτο για μία σειρά 13 ημίωρων επεισοδίων, το πρώτο εκ των οποίων προβλήθηκε από την ΥΕΝΕΔ στις 2 Απριλίου 1970.
Ιστορικό
Τέσσερα χρόνια μετά τα πρώτα βήματα της ελληνικής τηλεόρασης κι ενώ ως τότε προβαλλόταν ξένα (αμερικανικά ως επί το πλείστον) σίριαλ, αποφασίστηκε η δημιουργία και προβολή της πρώτης ελληνικής σειράς. Ξεκίνησε σαν μια ιδέα του στελέχους στον τομέα ειδήσεων της ΥΕΝΕΔ Κώστα Σισμάνη, με την προτροπή της ιταλικής εταιρείας τηλεοράσεων "Urania", η οποία θα ήταν και η χορηγός εταιρεία ενισχύοντας οικονομικά την προσπάθεια, στα πρότυπα των αντίστοιχων αμερικανικών σίριαλ. Η λέξη σίριαλ ως τότε ήταν άγνωστη και η σειρά παρουσιάστηκε ως "ελληνικό θέατρο συνέχειας". Ήταν μάλιστα γυρισμένη με κινηματογραφικές και όχι τηλεοπτικές κάμερες.
Υπόθεση
Μια σεναριογράφος επιστρέφει έπειτα από χρόνια απουσίας στο εξωτερικό. Αγοράζει μια βίλα στην Κηφισιά και ζει μακριά από τον κόσμο μαζί με ένα μικρό παιδί. Ένας δημοσιογράφος επιδιώκει να της πάρει συνέντευξη, όμως δεν τα καταφέρνει κι αναθέτει σ' ένα ντετέκτιβ να την παρακολουθήσει. Εκείνος δεν αργεί να αποκαλύψει ότι η πετυχημένη και πλούσια σεναριογράφος είναι ένας παλιός του έρωτας, μόνο που τότε ήταν άσχημη και την είχε διώξει με τον χειρότερο τρόπο. Ο δημοσιογράφος καταλαβαίνει ότι το παιδί είναι δικό του και το "χάπι εντ" δεν αργεί. Ο έρωτας επιστρέφει και όλοι μαζί, το ζευγάρι και το παιδί τους ζουν στη βίλα που έχει ένα φοίνικα στην αυλή.
Συντελεστές
Το σενάριο γράφηκε από τη δημοσιογράφο του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ Κική Σεγδίτσα και σκηνοθετήθηκε από τους Ιάσωνα Γιαννουλάκη και Θεόδωρο Αδαμόπουλο. Πρωταγωνιστικό ζευγάρι ήταν οι Κώστας Καρράς και Έρικα Μπρόγιερ, ενώ σε μικρότερους ρόλους εμφανίστηκαν οι Γιάννης Μιχαλόπουλος, Κατερίνα Γιουλάκη, Ανδρέας Φιλιππίδης, Τάκης Μηλιάδης και άλλοι.
Αντιδράσεις
Το κάπως αφελές σενάριο, αλλά και τα πολλά τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν δεν έφεραν τα αποτελέσματα που περίμεναν οι συντελεστές της. Πέρασε σχετικά απαρατήρητο, ενώ τελείωσε εσπευσμένα λόγω της αποχώρησης ενός εκ των πρωταγωνιστών, του Γιάννη Μιχαλόπουλου ο οποίος προετοιμαζόταν για το δεύτερο σίριαλ της ιστορίας της ελληνικής τηλεόρασης, τον "Κύριο συνήγορο", που προβλήθηκε ένα μήνα αργότερα και που υπήρξε η πρώτη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία ελληνικής σειράς.

ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: