Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2009

ADAM SMITH - ΑΝΤΑΜ ΣΜΙΘ

Άνταμ Σμιθ
(16 Ιουνίου 1723 - 17 Ιουλίου 1790)
O Άνταμ Σμιθ ήταν Σκωτσέζος οικονομολόγος και ηθικός φιλόσοφος.Επίσης θεωρείται ένας απο τους πρωτοπόρους της πολιτικής οικονομίας.Ένας απο τους κύριους εκπροσώπους του σκοτσέζικου διαφωτισμού,ο Σμιθ είναι ο συγγραφέας των έργων "Θεωρία των ηθικών συναισθημάτων" και "Μια έρευνα της φύσης και των αιτιών του πλούτου των εθνών",με το δεύτερο να αναφέρεται συνήθως απλά ως "Ο Πλούτος των Εθνών" και να θεωρείται ως το κύριο έργο του Σμιθ καθώς και το πρώτο μοντέρνο έργο πάνω στα Οικονομικά.Ο Άνταμ Σμιθ θεωρείται απο πολλούς ο πατέρας των σύγχρονων οικονομικών.
Ο Σμιθ μελέτησε Ηθική φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.Με το πέρας των σπουδών του έδωσε μια σειρά απο δημόσιες διαλέξεις στο Εδιμβούργο που οδήγησαν στην συνεργασία του με τον Ντέιβιντ Χιουμ κατα την διάρκεια του Σκωτσέζικου Διαφωτισμού.Ο Σμιθ κατέλαβε θέση καθηγητή στην Γλασκώβη οπου δίδαξε Ηθική φιλοσοφία και συνέγραψε και δημοσίευσε τη "Θεωρία των ηθικών συναισθημάτων".Μετέπειτα ο Σμιθ ανέλαβε θέση επισκέπτη καθηγητή,κάτι που του επέτρεπε να ταξιδεψει στην Ευρώπη και να συναναστραφεί με άλλους διανοούμενους της εποχής του.Μετά το τέλος των ταξιδιών του στην Ευρώπη,ο Σμιθ επέστρεψε στη Σκωτία όπου για τα επόμενα δέκα χρονια αφιερώθηκε στη συγγραφή του "Πλούτου των Εθνών" έχοντας σαν κύρια πηγή τις σημειώσεις των διαλέξεων του.Ο "Πλούτος των Εθνών" δημοσιεύτηκε το 1776.Ο Άνταμ Σμιθ πέθανε το 1790.
Βιογραφικό
Πρώτα Χρόνια
Ο Σμιθ γεννήθηκε στην πόλη Κιρκάλντυ της Σκωτίας.Ήταν γιός της Μαργαρίτας Ντάγκλας.Ο πατέρας του λεγόταν επίσης Άνταμ Σμιθ και εργάστηκε ως δικηγόρος και δημόσιος υπάλληλος.Παντρεύτηκε την Μαργαρίτα Ντάγκλας το 1720,αλλά πέθανε 6 μήνες πριν την γέννηση του Άνταμ Σμιθ. Αν και η ακριβής ημερομηνία γέννησης του δεν είναι γνωστή, έχει διασωθεί η ημερομηνία της βάπτισης του (5 Ιουνίου 1723).Ελάχιστα γνωρίζουμε για την παιδική του ηλικία.Ο σκωτσέζος δημοσιογράφος και βιογράφος του Σμιθ,Τζον Ραη,αναφέρει πως ο Σμιθ απήχθει απο τσιγγάνους στην ηλικία των τεσσάρων ετών και απελευθερώθηκε μόνο αφού κάποιοι οργάνωσαν αποστολή για την διάσωση του.Ο Άνταμ Σμιθ φέρεται να ήταν στενα συνδεδεμένος με την μητέρα του,η οποία τον ενθάρρυνε να πραγματοποιήσει τις ακαδημαϊκές του φιλοδοξίες.Ο Άνταμ Σμιθ παρακολούθησε το σχολείο Μπουργκ από το 1729 ως το 1737,όπου μελέτησε λατινικά,μαθηματικά και ιστορία.
Επίσημη Εκπαίδευση
Ο Άνταμ Σμιθ εισήχθη στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης στην ηλικία των δεκατεσσάρων ετών,όπου σπούδασε ηθική φιλοσοφία.Στη Γλασκώβη ο Σμιθ ανέπτυξε το πάθος του για την ελευθερία,τον λογισμό και την ελευθερία του λόγου. Το 1740 κέρδισε το βραβείο Σνελ και άφησε το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης για να παρακολουθήσει το κολλέγιο Μπάλιολ της Οξφόρδης.
Το 1751 έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, ενώ το 1776 μετακόμισε στο Λονδίνο. Διετέλεσε μέλος της Βασιλικής εταιρείας του Εδιμβούργου. Πέθανε στο Εδιμβούργο στις 17 Ιουλίου 1790.
Συνεισφορά
Το έργο του Ο Πλούτος των Εθνών υπήρξε μία από τις πρώτες προσπάθειες να μελετηθεί η ιστορική ανάπτυξη της βιομηχανίας και του εμπορίου στην Ευρώπη. Αυτό το έργο βοήθησε στη δημιουργία της σύγχρονης ακαδημαϊκής πειθαρχίας των οικονομικών και παρέσχε μία από τις πιο γνωστές διανοητικές δικαιολογήσεις του ελεύθερου εμπορίου, του καπιταλισμού και του ελευθερισμού.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: