Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

14 ΙΟΥΝΙΟΥ 1987 ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΥΡΟΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΛΛΑΔΑ - ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ 103-101


Ελλάς - Σοβιετική Ένωση 103-101
Τα είχα όλα μια φορά...
Σα να μη πέρασε μια μέρα...Ηταν 14 Ιουνίου 1987 όταν ο ελληνικός αθλητισμός καμάρωνε για το μεγαλύτερο επίτευγμά του. Η Εθνική ομάδα του μπάσκετ κατακτούσε το πρωτάθλημα Ευρώπης και οι έλληνες ξεχύνονταν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την απίστευτη επιτυχία.
Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μπήκε με δειλά βήματα, στην διοργάνωση αλλά δεν άργησε και πολύ για να...ξεψαρώσει. Την εύκολη επικράτηση επί της γειτόνισας Ρουμανίας, ακολούθησε η μεγάλη εμφάνιση και νίκη κόντρα στο μεγαθήριο, που άκουγε στο όνομα Γιουγκοσλαβία. Την φόρα της παρέας του Νίκου Γκάλη, έκοψε απότομα η Ισπανία του Σαν Επιφάνιο και η Σοβιετική Ενωση με την βοήθεια των διαιτητών. Η Εθνική Ελλάδας όμως αντεπιτέθηκε και με την νίκη της επί της Γαλλίας, πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης.
Εκεί η Ιταλία αποδείχθηκε εύκολη λεία, για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, το οποίο κλήθηκε να αντιμετωπίσει στα ημιτελικά την μεγάλη των "πλάβι" σχολή. Παρά το νωθρό ξεκίνημα, η ομάδα του Κώστα Πολίτη πήρε τα πάνω της και με πρωτοστάτη τον εκπληκτικό Γκάλη, έριξε στο καναβάτσο τους γιουγκοσλάβους και πέρασε στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης. Ολη η Ελλάδα ζούσε σε έκσταση αλλά τα καλύτερα δεν είχαν έρθει ακόμα. Ο τελικός κόντρα στην Σοβιετική Ενωση, κράτησε όλους τους έλληνες κολλημένους στις τηλεοπτικές τους οθόνες. Οι συγκινήσεις που έκρυβε ο αγώνας ανεπανάληπτες, με αποκορύφωμα τις δύο εύστοχες βολές του Καμπούρη και το άστοχο τρίποντο του Γιοβάισα στο τέλος της παράτασης. Το ταμπλό έγραψε 103-101 και η Εθνική Ελλάδας ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης. Για πρώτη φορά στην ιστορία της και...μοναδική ακόμα και σήμερα...
ΑΠΟ ΤΟ http://archive.sport.gr/

VIDEO ΑΠΟ joydivis

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΞΙΟΙ...

Ανώνυμος είπε...

A ρε Καμπούρη μεγάλε!

Ανώνυμος είπε...

στον γκαλη οφείλουμε το κύπελλο κατά 90%.
στον ανδρίτσο κατά 5% επειδή στο τέλος του αγώνα και στη παράταση μας κράτησε με τους πόντους του.
στον καμπούρη οφείλουμε κατά 5% το κύπελλο για τις 2 βολές του. ήθελε τρομερή ψυχή και ψυχραιμία.
ΜΠΡΑΒΟ και συγχαρητήρια όμως σε όλους.όλη η ελλάδα βγήκε από ένα αθλητικό και κοινωνικό μεσαίωνα. μας έκαναν να καταλάβουμε ότι σε όλους τους τομείς μπορούμε να τα καταφέρουμε.