Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

ΣΙΡΙΑΛ - ΣΑΠΟΥΝΟΠΕΡΕΣ - ΣΕΙΡΕΣ - ΚΩΜΙΚΑ ΣΟΟΥ - ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΕΣ

ΣΙΡΙΑΛ
Είναι μεγάλες τηλεοπτικές παραγωγές συνεχών επεισοδίων υψηλού κοστολογίου. Περιλαμβάνουν τη δράση πολλών χαρακτήρων μέσα σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό και ιστορικό περίγυρο. Η σύνθετη και περίπλοκη αφηγηματική τους δομή, ακολουθεί τους κανόνες του μυθιστορήματος, δηλαδή η δράση παρακολουθεί όχι μόνο τις περιπέτειες αλλά και τη ψυχολογική ανέλιξη των ηρώων, αφήνει πολλές εκκρεμότητες και ολοκληρώνεται στο τελευταίο επεισόδιο. Τα σίριαλ βασίζονται σε λογοτεχνικά έργα (διασκευές) ή να είναι πρωτότυπα έργα γραμμένα ειδικά για τη τηλεόραση. Ανάλογα με το είδος της δράσης τους διακρίνονται

σε ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ όταν ο ιστορικός χωρόχρονος έχει καθοριστική σημασία των πράξεων των ηρώων,
σε ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ όταν το ερωτικό πάθος διέπει τις σχέσεις των ηρώων,
σε ΣΑΤΙΡΙΚΑ όταν μέσα από την ανατρεπτική δράση των ηρώων αποκαλύπτονται κοινωνικά «κακώς κείμενα», σε ιστορικά όταν αναπαριστούν ή αναπλάθουν ιστορικές στιγμές ή βιογραφούν γνωστές προσωπικότητες και σε ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ όταν οι ψυχολογικές συγκρούσεις των ηρώων έχουν μεγάλη σημασία για την εξέλιξη της δράσης.
ΣΑΠΟΥΝΟΠΕΡΑ
Είναι ένα νέο είδος σίριαλ που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια. Χρησιμοποιεί τη τεχνική του κινηματογραφικού μελοδράματος, έχει δηλαδή: Σχηματικούς και μονοδιάστατους χαρακτήρες ανάμεσα στους οποίους σημαντικότεροι είναι οι γυναικείοι, πλοκή που καθορίζεται από μια σειρά συμπτώσεων και σύνηθες θέμα τους αταίριαστους έρωτες (αιμομιξίες, απιστίες κλπ των ηρώων οι οποίοι αποτελούν μέλη της ίδιας «πλούσιας» οικογένειας.
ΣΕΙΡΕΣ
Παρακολουθούν τη δράση ενός μικρού αριθμού χαρακτήρων (συνήθως ενός ή δυο) μέσα σε ένα απόλυτα συγκεκριμένο οικογενειακό, κοινωνικό ή επαγγελματικό περιβάλλον. Τα επεισόδια είναι αυτοτελή ή έχουν αφηγηματική αυτοτέλεια κι αυτό σημαίνει πως κάθε επεισόδιο ολοκληρώνεται ένα μικρό θέμα. Αντιστοιχεί στο λογοτεχνικό είδος του διηγήματος, αφού οι χαρακτήρες είναι δεδομένοι και δεν εξελίσσονται και το συμβάν (κατάσταση) ενεργοποιείται από κάποια σύγκρουση.
Οι σειρές διακρίνονται σε:
Οικογενειακές (Families)όταν οι χαρακτήρες της αποτελούν μέλη μιας οικογένειας και ο χώρος δράσης είναι η οικογενειακή εστία.
Κωμικές (Sitcom) όταν ένας ή περισσότεροι χαρακτήρες συγκρούονται στο κοινωνικό ή επαγγελματικό τους περιβάλλον με κωμικά αποτελέσματα.
Κομεντί (Comedy drama) δηλαδή κωμωδίες συναισθημάτων όταν κύριο θέμα τους είναι οι αισθηματικές συγκρούσεις και οι ερωτικοί ανταγωνισμοί των κεντρικών χαρακτήρων.
Κοινωνικές όταν παρακολουθούν τις κωμικές αλλά και τις δραματικές στιγμές της ζωής μιας μεγάλης ομάδας ατόμων που ζει σε κοινό χώρο (π.χ. μια αθηναϊκή γειτονιά).
Σατιρικές όταν η δράση των χαρακτήρων αποτελεί αφορμή για αποκάλυψη κακώς κειμένων ή παρωδεί άλλα τηλεοπτικά είδη.
Φανταστικές όταν η δράση ακολουθεί τους αφηγηματικούς κανόνες του φανταστικού κινηματογράφου.
Αστυνομικές όταν αφηγούνται αστυνομικές ιστορίες με κάποιο ενοποιητικό στοιχείο (ντετέκτιβ, αστυνομικό τμήμα) και
Δραματικές όταν η ψυχολογική εμπλοκή των χαρακτήρων στη δράση παράγει δραματικά αποτελέσματα.
Το ΚΩΜΙΚΟ ΣΟΟΥ στηρίζεται στο σολάρισμα ενός Σόου-Μαν (Χάρρυ Κλυνν, Γιάννης Ζουγανέλης, Γιώργος Μητσικώστας κλπ) κεντρικού προσώπου της εκπομπής) και περιέχει μιμήσεις, τραγούδια, παρλάτες, σκετσάκια κλπ.
Η ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ είναι αυτοτελής αφήγηση που ακολουθεί την αφηγηματική δομή της κινηματογραφικής ταινίας. Παρακολουθεί την ψυχολογική πορεία ενός ήρωα μέσα σ΄ ένα κοινωνικό περιβάλλον και τις αντιδράσεις του, σ΄ ένα γεγονός. Βρίσκεται αρκετά κοντά στο λογοτεχνικό είδος της νουβέλας και παρουσιάζεται σε αυτόνομη εκπομπή ή κάτω από έναν προσχηματικό ενοποιητικό κύκλο.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998

Δεν υπάρχουν σχόλια: