Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

PAUL EHRENFEST - ΠΑΟΥΛ ΕΡΕΝΦΕΣΤ

Πάουλ Έρενφεστ
Ο Πάουλ Έρενφεστ (Paul Ehrenfest) (18 Ιανουαρίου 1880 – 25 Σεπτέμβρη 1933) ήταν Αυστροεβραίος φυσικός και μαθηματικός. Πέρασε άσχημα σχολικά χρόνια, μιας και, σαν Εβραίος, ήταν δακτυλοδεικτούμενος στο σχολείο και έχασε και τους δυο γονιούς του σε νεαρή ηλικία. Σαν διέξοδο από τη δυστυχία της ζωής του είδε τα Μαθηματικά και τη Φυσική, την οποία αγάπησε χάρη στον Μπόλτζμαν, που υπήρξε δάσκαλός του. Παρά την εκτίμηση που του έτρεφαν οι σύγχρονοί του φυσικοί, έμεινε χρόνια χωρίς ακαδημαϊκή θέση. Μετά από ένα διάστημα στην Αγία Πετρούπολη, όπου ακολούθησε τη γυναίκα του Τατιάνα Αλεξέγεβνα, τελικά το 1912 τον προσέλαβε το πανεπιστήμιο του Λέιντεν στην Ολλανδία. Εκεί έκανε το μεγαλύτερο μέρος της έρευνάς του και κέρδισε τη φήμη του καλύτερου δασκάλου της γενιάς του κατά τον Αϊνστάιν, με τον οποίο ήταν προσωπικός φίλος, όπως και με τον Μπορ.
Είχε πολλές σημαντικές συνεισφορές στη Στατιστική Φυσική, την Κβαντομηχανική (μεταξύ άλλων εργασίες για τη φύση του φωτονίου,τη στατιστική της Κβαντομηχανικής και το γνωστό πλέον σαν Θεώρημα του Έρενφεστ), τη Θερμοδυναμική και τις μετατροπές φάσεων.
Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Έρενφεστ ένιωσε να χάνει την επαφή με τη Φυσική που τόσο αγάπησε, καθώς δεν μπορούσε να συμβαδίσει με την επανάσταση της Κβαντομηχανικής. Εκτός απ' αυτό, ένα απ' τα παιδιά του γεννήθηκε καθυστερημένο. Όλα αυτά τα χρόνια ατυχίας, δυστυχίας και αμφιβολίας για τις ικανότητές του τελικά τον κατέβαλλαν και, στις 23 Σεπτέμβρη του 1933, αυτοκτόνησε αφού πρώτα πυροβόλησε το γιο του.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: