Σάββατο 2 Αυγούστου 2008

THE WALTONS - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΟΥΟΛΤΟΝΣ


Οικογένεια Γουόλτονς
Ίσως η πιο πετυχημένη οικογενειακή σειρά που πρόβαλε ποτέ η ελληνική τηλεόραση. Η σειρά προβαλλόταν στα τέλη της δεκαετίας του ’70 κάθε Κυριακή στις 8 η ώρα το βράδυ σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.
Οι «Waltons», είναι μια αμερικανική τηλεοπτική σειρά την οποία δημιούργησε ο Earl Hammor Jr, βασισμένη στο βιβλίο του, Spencer’s Mountain (Το βουνό του Σπένσερ) και σε μια ταινία του 1963 με τον ίδιο τίτλο, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Henry Fonda.
Η σειρά επικεντρώνεται σε μια οικογένεια που μεγαλώνει σε μια αγροτική περιοχή της Virginia, κατά τη περίοδο του οικονομικού κραχ και του Β΄ Παγκοσμίου Πόλεμου.
Αρχικά η σειρά βγήκε στον αέρα στις Η.Π.Α. από το CBS, από το 1972 έως το 1981. Το 1982 μεταδόθηκαν τρεις ταινίες με το ίδιο θέμα και μετά το 1990 άλλες τρεις.
Ο δημιουργός εμπνεύστηκε από τη δική του ζωή, στη αγροτική και απομονωμένη κοινωνία του Schuyler στην Virginia. Στη σειρά αναφέρεται η τοποθεσία, σαν «Το βουνό των Waltons». Επίσης αναφέρεται πολύ συχνά και η πιο κοντινή πόλη το Rockfish.
ΥΠΟΘΕΣΗ:
Οι Waltons είναι μια οικογένεια που αποτελείται από τον John και την Olivia Walton, τα επτά παιδιά τους (John Boy, Jason, Erin, Ben, Mary Ellen, James Robert(Jim Bob), Elizabeth) και τους δραστήριους γονείς του John, Zebulon ή Zeb(για συντομία) και Esther.
Αγωνίζονται σκληρά, για μια τίμια ζωή κατά τη περίοδο του οικονομικού κραχ και αργότερα τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ιστορία της οικογένειας, εξιστορείται μέσα από τα μάτια του μεγαλύτερου παιδιού της οικογένειας John Boy, ο οποίος είναι ανερχόμενος συγγραφέας.
Ο παππούς Zeb και ο γιος του John, έχουν ένα ξυλουργείο στο οποίο δουλεύουν εκτός των ίδιων και τα αγόρια της οικογένειας.
Κατά καιρούς η φιλόξενη οικογένεια, φιλοξενεί στο σπίτι της διάφορους ξένους περαστικούς, που περνώντας από τη περιοχή χρειάζονται ένα κατάλυμα για λίγα βράδια.
Το «βουνό των Waltons», περιλαμβάνει πολλούς ενδιαφέροντες χαρακτήρες, ανάμεσά τους οι αδελφές Balwin ,ανύπαντρες και οι δυο αλλά με πολύ πετυχημένες ατάκες και οι ιδιοκτήτες του κεντρικού παντοπωλείου ο Ike Godsey και η γυναίκα του Gorabeth. Η τελευταία είναι μακρινή ξαδέλφη των Waltons και θεωρεί τον εαυτό της εκλεπτυσμένο και ανώτερο κοινωνικά, σε σχέση με τους άλλους. Επίσης υπάρχει και ο Yancy, ένας τύπος με πολύ μεγάλα σχέδια, αλλά με έλλειψη αποφασιστικότητας.
Το κλείσιμο σχεδόν κάθε επεισοδίου, απεικονίζεται με το σπίτι της οικογένειας να είναι βυθισμένο στο σκοτάδι, με ένα μόνο μικρό παράθυρο να έχει φως, καθώς οι ήρωές μας, ανταλλάσσουν χιουμοριστικές ατάκες και φυσικά καληνυχτίζουν, ο ένας τον άλλο…
Ο μεγαλύτερος γιος ο John Boy, όταν τέλειωσε το σχολείο πήγε στο κολέγιο Boatwrign και αργότερα στη Νέα Υόρκη όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος.
Ο ηθοποιός που ενσάρκωνε τον John Boy, εγκατέλειψε τη σειρά το 1976 σε μια προσπάθεια του, να επεκτείνει την εμπειρία του ως ηθοποιός(η τελευταία του συμμετοχή, ήταν στις 17/03/1977). Πριν δοθεί ο ρόλος του σε άλλον ηθοποιό, έκανε άλλες δυο έκτακτες εμφανίσεις.
Η γιαγιά Esther (Ellen Corby) προς τα τέλη του 1976 δεν συμμετείχε καθόλου στα γυρίσματα της σειράς, γιατί έπαθε εγκεφαλικό. Ο σεναριογράφος εκμεταλλεύτηκε αυτό το γεγονός και όταν η γιαγιά επέστρεψε το 1978, την εμφάνισε ότι χτυπήθηκε από εγκεφαλικό και ταλαιπωρείτο γιατί δεν μπορούσε να περπατήσει. Φυσικά όχι μόνο οι κινήσεις της, αλλά και η ομιλία της είχαν επηρεαστεί σημαντικά.
Το 1977 ο παππούς της σειράς (ο ηθοποιός Will Geer) πέθανε και δεν αντικαταστάθηκε.
Τα επόμενα χρόνια η σειρά μας δείχνει σιγά-σιγά που όλα τα παιδιά παντρεύονται και δημιουργούν τις δικές τους οικογένειες αλλά φυσικά κανείς δε ξεχνάει την αγάπη και τη ζεστασιά που είχαν στο πατρικό τους σπίτι.
Τέλος κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όλοι τα αγόρια των Waltons στρατεύτηκαν ενώ η μητέρα κατατάχθηκε εθελοντικά ως νοσοκόμα……..
Την υπέροχη μουσική στο σήμα της εκπομπής, το έγραψε ο Jerry Goldsmith
ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Ralph Waite: John Πατέρας






Michael Learned: Olivia Μητέρα






Will Gear: Zeb Παππούς






Ellen Corby: Esther Γιαγιά






Richard Thomas: John Boy Μεγαλύτερος γιος





Jon Walmsley: Jason Δεύτερος γιος






Eric Scott: Ben Τρίτος γιος






David Harper: Jim Bob Μικρότερος γιος





Judy Norton Taylor:
Mary Ellen Μεγάλη κόρη
Mary Beth McDonough: Erin Δεύτερη κόρη

Kami Cotler: Elizabeth Μικρή κόρη


......ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ JOHN BOY……

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σας συγχαίρω για την επιλογή των θεμάτων σας. Έτσι θυμούνται οι παλιοί και μαθαίνουν οι νεότεροι.

Unknown είπε...

Ηταν και μένα το αγαπημένου μου... να πεις στο μπαμπά σου φίλε! και η ιδέα του είναι σπουδαία. Μοιράζεται μαζί σου μνήμες και γνωρίζεστε καλύτερα. Με την ευκαιρία συγκινούνται και κάτι ξέμπαρκοι αθηναίοι.

Ανώνυμος είπε...

Θυμάμαι τη σειρά με νοσταλγία.
Η καλύτερή μου σειρά ήταν.

Ανώνυμος είπε...

Kai gia mena htan h kaluterh seira, asxeta an meta hksera oti 8a phgaina gia ypno giati thn epomenh mera,8a htan Deytera kai 8a phgaina sxoleio...

Ανώνυμος είπε...

na eisai kala kai esy kai o mpampas soy pou mas zontaneyete tis mnimes .
sunexiste oso mporeite auto pou kanete .
i seira itan fantastiki kai tin eblepa anelipos .
thimame malista pou eixe pethani kai o pappous Will Geer kai egrafan oi efimerides tote.

perase mou to piato mama na sou persao tin soupa john boy ??

Ανώνυμος είπε...

γεια σας απο Ροδο!!ηταν η πιο επιτυχημενη σειρα.μακαρι να μπορουσαμε να την ξαναβλεπαμε!

Ανώνυμος είπε...

Mhpws kserei kaneis, apo pou 8a mporousame na katevasoume epeisodia ths seiras?

Ανώνυμος είπε...

Agamhmenh seira.Den thn provaloun se epanalhpsh, na th doume me ta paidia mas...

Unknown είπε...

Συγχαρητηρια !!! για τις αναμνήσεις που μας προσφέρατε αναβιώνοντας αυτή την καταπληκτική σειρά της δεκαετίας του 70.Επίσης υποδειγματική τηλεόραση της εποχής αλλά και βιωματικές εμπειρίες για το πως ήταν ο θεσμός της ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.Μαζί με αυτήν την σειρά και το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι,γαλουχηθήκαμε και μεγαλώσαμε με γλυκιές οικογενειακές απολάυσεις και συνταγές που σπανίζουν σήμερα.Μακάρι να ξαναπαιχτεί ....

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτική σειρά.Τη θυμάμαι

Α.Τ.ΙΩΑΝΝΗΣ είπε...

Αδερφέ, σας ευχαριστώ. Είναι η αγαπημένη μου σειρά. Αυτή και το "Αστυνομικο τμημα Χιλ Στρητ"

Κωστής είπε...

Πραγματικά η καλύτερη σειρά που έχει προβάλει η τηλεόραση. Μήπως ξέρεις αν κυκλοφορεί σε dvd στην Ελλάδα; Στην Αμερική υπάρχει αλλά χωρίς Ελληνικούς υπότιτλους.

Κωστής είπε...

Αν ξέρεις που μπορώ να βρω dvd με Ελληνικά το e-mail μου είναι Info@greenhomes.gr

Ευχαριστώ για τις αναμνήσεις

Ανώνυμος είπε...

Σπουδαία σειρά. Και με ηθικά μηνύματα.