Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

''ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΔΡΟΜΟΙ'': ΠΑΛΙΟ ΣΙΡΙΑΛ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Κλειστοί δρόμοι
Διασκευή του μυθιστορήματος του Π. Νιρβάνα «Το αγριολούλουδο»
Κοινωνικό σίριαλ εποχής 13 επεισοδίων διάρκειας 45 λεπτών
Πρεμιέρα στην ΕΤ-2 τη Κυριακή 3 Απριλίου 1988
Παραγωγή της Βίλης Ανδρέου
Σκηνικά του Μιχάλη Σδούγκου
Φωτογραφία του Αλέξανδρου Μάνεση
Μουσική της Ελένης Καραίνδρου
Σενάριο και σκηνοθεσία του Γιώργου Μιχαηλίδη
Ηθοποιοί Κατερίνα Μαραγκού (Μαρία), Αντώνης Θεοδωρακόπουλος (Άλκης), Τζένη Ρουσσέα (Καίτη), Γιώργος Μοσχίδης (Κράλης), Γιώργος Τσιτσόπουλος (Βιτούρης), Μηνάς Χατζησάββας (Κώστας), Νίκος Γαροφάλου (Νικολαίδης)
…Στην Αθήνα του 1915, Άλκης Κράλης, επιστρέφει από τις ιατρικές του σπουδές στη Γερμανία. Αρχικά τον φιλοξενεί η θεία του η Καίτη, μια δυναμική, φιλόδοξη κι όμορφη γυναίκα που σχεδιάζει για τον ανιψιό της ένα πλούσιο γάμο και μια μεγάλη ακαδημαϊκή καριέρα. Εκείνος όμως ερωτεύεται μια όμορφη χωριατοπούλα τη Μαρία, τη παντρεύεται και τη φέρνει στην Αθήνα μαζί του. Στη συνέχεια αφοσιώνεται όλο και περισσότερο στη καριέρα του, παραμελώντας τη σύζυγό του, με αποτέλεσμα εκείνη να πέσει σε βαθιά μελαγχολία μαραζώνοντας όπως «ένα αγριολούλουδο στο βάζο». Τον εγκαταλείπει κι επιστρέφει στο νησί της και μόνο τότε ο Άλκης, συνειδητοποιεί το μέγεθος της ευθύνης του. Την ακολουθεί στο νησί, εκείνη αρνείται να τον ξαναδεί και να τον συγχωρήσει κι όταν πεθάνει λίγες μέρες αργότερα, ο Άλκης αποφασίζει να ζήσει εκεί την υπόλοιπη ζωή του, προσφέροντας τις γνώσεις του στην υπηρεσία των απλών και ταπεινών ανθρώπων. Ωστόσο, μόλις ένα χρόνο μετά το θάνατό της, επιστρέφει στην Αθήνα και αφοσιώνεται και πάλι στη καριέρα του….
Σαρκαστική διασκευή του ρομαντικού μυθιστορήματος, στην οποία ο διασκευαστής και σκηνοθέτης τονίζει την ανδρική επιπολαιότητα και υμνεί τη γυναικεία φύση.
Από τις καλύτερες διασκευές λογοτεχνικών έργων στη τηλεόραση, σε μια προσεγμένη παραγωγή όπου δεσπόζει η σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Μιχαηλίδη (ο ίδιος θεωρεί το σίριαλ ως τη καλύτερη δουλειά του στη τηλεόραση). Ο σκηνοθέτης τονίζει την ανδρική επιπολαιότητα και υμνεί τη μοναχική και ρομαντική φύση της Μαρίας που ψάχνει απεγνωσμένα την αγάπη και καταστρέφεται από αυτήν. Σημαντικά αξιόλογη η ερμηνεία της Κατερίνας Μαραγκού στο κεντρικό ρόλο.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998

Δεν υπάρχουν σχόλια: