Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

TENNESSEE WILLIAMS - ΤΕΝΕΣΙ ΟΥΙΛΙΑΜΣ

Τένεσι Ουίλιαμς
(26 Μαρτίου 1911 - 25 Φεβρουαρίου 1983).
Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας.
Το Τένεσι Ουίλιαμς ήταν το φιλολογικό ψευδώνυμο του Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα Θωμά Λανιέ, που γεννήθηκε το 1914. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβας. Το 1940 το θέατρο Guild ανέβασε το θεατρικό έργο του "Η μάχη των Αγγέλων". Η επιτυχία του ήταν μεγάλη κι έτσι ο Ουίλιαμς συνέχισε την καλλιτεχνική σταδιοδρομία του.
Τα πιο πολλά έργα του είναι μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες και στην Ελλάδα όχι μόνο μεταφράστηκαν αλλά και ορισμένα από αυτά παίχθηκαν στο θέατρο.
Έργα του είναι: "Ο Γυάλινος κόσμος", "Λεωφορείο ο πόθος", που βραβεύτηκε το 1947 με το βραβείο Πούλιτζερ και γυρίστηκε και κινηματογραφική ταινία, "Καλοκαίρι και Καταχνιά", "Το στιγματισμένο ρόδο", "Η λυσσασμένη γάτα", "Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι", "Γλυκό πουλί της νιότης". Δημοσίευσε επίσης πολλά μονόπρακτα, ποιήματα, διηγήματα και τη νουβέλα η "Ρωμαϊκή άνοιξη της κυρίας Στόουν".
Τα έργα του διακρίνονται για την ιδιαίτερη έμφαση στην ανάλυση των χαρακτήρων, την περιγραφή των ανθρώπινων συναισθημάτων και της συμπεριφοράς και οι διάλογοί του για τη λυρική τους ένταση.


ΑΠΟ ΤΟ www.livepedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: