Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

SPACE SHUTTLE DISCOVERY - ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΝΤΙΣΚΑΒΕΡΙ

Διαστημικό Λεωφορείο Ντισκάβερι
Το Διαστημικό Λεωφορείο Ντισκάβερι (Κωδικός Τροχιακού Οχήματος: OV-103) είναι ένα από τα τρία επιχειρησιακά διαστημικά λεωφορεία του στόλου της NASA. Όταν πρωτοπέταξε το 1984, το Ντισκάβερι έγινε το τρίτο επιχειρησιακό διαστημικό λεωφορείο και σήμερα είναι το γηραιότερο σε υπηρεσία. Το Ντισκάβερι έχει πραγματοποιήσει τόσο ερευνητικές αποστολές όσο και αποστολές συναρμολόγησης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (International Space Station - ISS).
Προέλευση του ονόματος
Το σκάφος φέρει το όνομα παλαιότερων εξερευνητικών πλοίων, κυρίως τα
HMS Discovery, το ιστιοφόρο πλοίο που συνόδευσε τον εξερευνητή Τζέημς Κουκ στο τρίτο και τελευταίο ταξίδι του, το πλοίο του Χένρυ Χάντσον Discovery, το οποίο χρησιμοποιήθηκε το 1610 – 1611 στην αναζήτηση του Βορειοδυτικού περάσματος, και το RRS Discover, ένα πλοίο που χρησιμοποιήθηκε για αποστολές στην Ανταρκτική από το 1901 μέχρι το 1904 από τους Σκοτ και Σάκλετον. Το διαστημικό λεωφορείο μοιράζεται το ίδιο όνομα με το Discovery One, το φανταστικό διαστημόπλοιο από τις ταινίες 2001: A Space Odyssey και 2010: The Year We Make Contact.
Επιχειρησιακή Ιστορία
Το Ντισκάβερι ήταν το διαστημικό λεωφορείο που εκτόξευσε το
Διαστημικό Τηλεσκόπιο Χαμπλ και τέλεσε τη δεύτερη και τρίτη συντήρησή του. Εξαπέλυσε επίσης τη διαστημοβολίδα Ulysses και τρεις δορυφόρους TDRS. Το Ντισκάβερι επιλέχθηκε δύο φορές να πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση σε τροχιά, πρώτα το 1988, μετά από το δυστύχημα του Τσάλλεντζερ το 1986, και στη συνέχεια τον Ιούλιο του 2005 και τον Ιούλιο του 2006, πραγματοποιώντας τις δύο πρώτες αποστολές μετά την τραγωδία του Κολούμπια το 2003. Το Ντισκάβερι ήταν εκείνο που μετέφερε στο διάστημα τον αστροναύτη Τζον Γκλεν
, που συμμετείχε στο πρόγραμμα Μέρκιουρι, κατά την διάρκεια της αποστολής STS-95 στις 29 Οκτωβρίου 1998, καθιστώντας τον τον γηραιότερο άνθρωπο που μετείχε σε διαστημική αποστολή, σε ηλικία 77 ετών.
Την 1 Οκτωβρίου 2007 το Ντισκάβερι μεταφέρθηκε στo συγκρότημα εκτοξεύσεων LC-39A σε προετοιμασία της αποστολής STS-120 . Οι τελικές δοκιμές προ της εκτοξεύσεως πραγματοποιήθηκαν από τις 7 έως τις 10 Οκτωβρίου, ενώ
ημερομηνία εκτόξευσης ορίστηκε η 23 Οκτωβρίου.

ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: