Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

JOHN GLENN - ΤΖΟΝ ΓΚΛΕΝ

Τζον Χέρσελ Γκλεν
«Τι θαυμάσια μέρα για τον Τζον Γκλεν, για την Πολιτεία του Οχάιο, για τη NASA και κυρίως για την Αμερική. Ο άνθρωπος ο οποίος πριν από 36 χρόνια ανέβηκε στο Friendship 7 και έδειξε τον δρόμο στη νέα γενιά, σήμερα δείχνει τον δρόμο στους ηλικιωμένους». Αυτά δήλωσε ο Μπιλ Κλίντον στις 16 Ιανουαρίου του 1998, την ημέρα που ανακοινώθηκε η επιστροφή του παλαίμαχου αστροναύτη και πρώην γερουσιαστή του Οχάιο, Τζον Γκλεν, στο Διάστημα, στα πλαίσια ενός ερευνητικού προγράμματος της NASA με σκοπό τη μελέτη της έλλειψης βαρύτητας στους ηλικιωμένους. Οταν στις 29 Οκτωβρίου 1998 το διαστημόπλοιο Discovery απογειώθηκε από το Ακρωτήριο Κένεντι (πρώην Ακρωτήριο Κανάβεραλ), ο Τζον Γκλεν ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία αστροναύτης που ταξίδεψε στο Διάστημα. Τριάντα έξι χρόνια νωρίτερα, στις 20 Φεβρουαρίου του 1962, ο νεαρός τότε αστροναύτης, εγκλωβισμένος στη διαστημική κάψουλα Friendship 7 Mercury, απογειώθηκε από το ίδιο Ακρωτήριο με τη βοήθεια ενός πυραύλου Atlas-6. Η πτήση του σε τροχιά γύρω από τη Γη διήρκεσε 4 ώρες, 55 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα. Ο Γκλεν ήταν ο πρώτος αμερικανός αστροναύτης που πέταξε στο Διάστημα.
Ο Τζον Χέρσελ Γκλεν γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1921 στο Κέιμπριτζ του Οχάιο. Μικρός πήγαινε συχνά στην εκκλησία, σύμφωνα με τον πρεσβυτεριανό πατέρα του, όμως ο Θεός κατοικούσε μέσα στην ψυχή του ανθρώπου και όχι στο ιερό ενός ναού. Η φιλοσοφία της τετραμελούς οικογενείας βασιζόταν στην ελευθερία του νου και στη δυνατότητα του ανθρώπου να καταφέρει τα πάντα.
Ξεκίνησε να σπουδάζει χημικός μηχανικός αλλά διέκοψε τις σπουδές του για να καταταγεί στην ναυτική αεροπορία μετά την εμπλοκή της Αμερικής στον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1943. Στο σμήνος VMO-155 με βάση το Ματζούρο της Ιαπωνίας και τα νησιά Μάρσαλ, ο Γκλεν οδήγησε στη μάχη 59 αποστολές. Η καριέρα του ως πιλότου συνεχίστηκε στην Κορέα, όπου ως σμήναρχος συμπλήρωσε 90 αποστολές, σε μία από αυτές μάλιστα πλησίασε μάλιστα τόσο πολύ τα εχθρικά αεροσκάφη που όταν το F-86 το οποίο πλοηγούσε επέστρεψε στη βάση του αριθμούσε 200 τρύπες.
Το 1958 η αμερικανική κυβέρνηση, μετά την επιτυχία του ρωσικού δορυφόρου Σπούτνικ, ξεκίνησε το Project Mercury, ένα πρώτης προτεραιότητας σχέδιο με στόχο την τοποθέτηση ενός διαστημικού οχήματος σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ο Γκλεν υπεβλήθη σε μια σειρά από σωματικά και ψυχολογικά τεστ και τον Απρίλιο του 1959 επελέγη ως ένας από τους επτά αστροναύτες του Mercury. Θερμός υποστηρικτής των διαστημικών πειραμάτων και ερευνών της NASA, ο πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι έγινε στενός φίλος του Τζον Γκλεν και τον συμβούλεψε να στρέψει το βλέμμα του προς την πολιτική. Ο θάνατός του όμως άφησε τον Γκλεν μετέωρο.
Η πολιτικές φιλοδοξίες του Γκλεν μάλιστα διακόπηκαν λόγω ενός ατυχήματος. Ο Γκλεν υπέστη σοβαρή βλάβη στο τύμπανο του δεξιού αφτιού μετά από πτώση του στο μπάνιο. Ο Τζον Γκλεν εξελέγη τελικά γερουσιαστής το 1974, στην τρίτη του απόπειρα ως υποψηφίου. Οταν το 1998 προσέγγισε τη NASA, με σκοπό την επιστροφή του στο Διάστημα, ο Τζον Γκλεν είχε ήδη αφιερώσει τη ζωή του στην γνώση και στην πρόοδο. Οπως δήλωσε ο ίδιος στον λόγο του στο Κογκρέσο το 1962: «Είμαστε όλοι περήφανοι που λάβαμε μέρος σε αυτήν την προσπάθεια. Καθώς η γνώση μας για το Σύμπαν αυξάνεται ας ελπίσουμε ότι ο Θεός θα μας χαρίσει τη σοφία και την ευφυΐα να τη χειριστούμε σωστά».
ΑΠΟ ΤΟ www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: