Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

IANNIS XENAKIS - ΙΑΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ

Ιάνης Ξενάκης
Γεννημένος στη Βράιλα της Ρουμανίας το 1922 από Έλληνες γονείς, ο καλλιτέχνης σταδιοδρόμησε στο χώρο της πρωτοποριακής μουσικής στη Γαλλία. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από όπου αποφοίτησε το 1947, και συγχρόνως έκανε μαθήματα ανώτερων θεωρητικών στη μουσική. Ως μαθηματικός και αρχιτέκτονας είχε χρησιμοποιήσει την ηλεκτροακουστική και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για ορισμένες από τις συνθέσεις του.
Στη Γαλλία εγκαταστάθηκε το 1947 και πήρε τη γαλλική υπηκοότητα το 1965. Παντρεύτηκε το 1953 τη Φρανσουάζ, δημοσιογράφο και συγγραφέα μυθιστορημάτων και βιογραφιών. Μαζί απέκτησαν μία κόρη, τη Μάχη, η οποία ασχολείται επαγγελματικά με τη γλυπτική και τη ζωγραφική.
Συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση και φυλακίστηκε από τις κατοχικές δυνάμεις. Το 1947 έφυγε για το Παρίσι, όπου εργάστηκε ως αρχιτέκτονας και, παράλληλα, συνέχισε τις σπουδές του στη μουσική. Κατά την περίοδο 1947 - 1959 συνεργάστηκε με το διάσημο Γάλλο αρχιτέκτονα Λε Κορμπιζιέ στο σχεδιασμό σημαντικών έργων.

Ο Ιάνης Ξενάκης έχει αναγνωριστεί ήδη από τη δεκαετία του '60 ως ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς δημιουργούς της εποχής μας και έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία. Ανάμεσα στις συνθέσεις του, στις οποίες συχνά χρησιμοποιεί στοιχεία της μαθηματικής επιστήμης, περιλαμβάνονται έργα ηλεκτροακουστικής μουσικής, τα οποία χαρακτηρίζονται από ένα συνδυασμό μουσικής και φωτισμών.
Στις 23 Ιανουαρίου 2001 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λόγω της βαριάς του ασθένειας δεν είχε καταφέρει να παραστεί στην τελετή και τον τιμητικό τίτλο παρέλαβε ο φίλος του βαρύτονος Σπύρος Σακκάς. Ορισμένα από τα έργα του είναι: «Ψάφπα», Rebonds και «Περσέφασσα».
Πέθανε στο σπίτι του στο Παρίσι ,στις 2 Φεβρουαρίου 2001.
ΑΠΟ ΤΟ http://www.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: