Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2009

JORG HAIDER - ΓΕΡΓΚ ΧΑΙΝΤΕΡ

Γεργκ Χάιντερ
(26 Ιανουαρίου 1950 - 11 Οκτωβρίου 2008)
Ο Γεργκ Χάιντερ (Jörg Haider) ήταν ακροδεξιός πολιτικός από την Αυστρία, αρχηγός της ακροδεξιάς Συμμαχίας για το Μέλλον της Αυστρίας (ΒΖΟ) και κυβερνήτης της Καρινθίας.
Γεννήθηκε το 1950 και δραστηριοποιήθηκε από την εφηβεία του στην πολιτική, η οποία έγινε η αποκλειστική απασχόλησή του από το 1977. Ήταν τότε ενταγμένος στο ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO). Προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις, όταν το FPO σχημάτισε το 2000 μια κυβέρνηση συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, με αποτέλεσμα να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση κυρώσεις στην Αυστρία. Η συμφωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές το 2002, στις οποίες το FPO έχασε σημαντική δύναμη.
Έπειτα από ενδοκομματικές συγκρούσεις στο FPO, ο Χάιντερ σχημάτισε το 2005 τη Συμμαχία για το Μέλλον της Αυστρίας (BZO). Στις εκλογές του 2006, το νέο κόμμα του μόλις που πέρασε το όριο του 4% που ήταν απαραίτητο για να εκλέξει βουλευτές. Ο Χάιντερ διεξήγε εκστρατεία κατά της μετανάστευσης και ήταν περιβόητος για τις προκλητικές δηλώσεις του. Το 1991 είχε δηλώσει πως το Τρίτο Ράιχ επί Χίτλερ είχε "σωστή πολιτική στην απασχόληση". Σε μια άλλη ευκαιρία, στη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης, είχε αναφερθεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αποκαλώντας τα "ποινικά στρατόπεδα". Ο Χάιντερ είχε επίσης επικριθεί ευρέως, όταν είχε συναντηθεί το 2002 με τον πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν. Είχε χαρακτηρίσει τη συνάντησή του αυτή "καθαρά ανθρωπιστική" υπόθεση. Ο πατέρας του Χάιντερ ανήκε στους φαιοχίτωνες, τα τάγματα εφόδου του Χίτλερ. Η μητέρα του ήταν δασκάλα και είχε διατελέσει αρχηγός της Χιτλερικής Νεολαίας.
Θάνατος
Ο 58χρονος Γκέργκ Χάιντερ σκοτώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 11 Οκτωβρίου 2008 σε αυτοκινητικό δυστύχημα, σύμφωνα με την αυστριακή αστυνομία. Το δυστύχημα συνέβη κοντά στο Κλάγκενφουρτ, την πρωτεύουσα της επαρχίας της Καρινθίας, γύρω στις 2 π.μ., δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Ο Χάιντερ οδηγούσε μόνος του το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο σε μια εθνική οδό νότια του Κλάγκενφουρτ, όταν το όχημα βγήκε από το δρόμο για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και ανατράπηκε. Λίγο πριν από το δυστύχημα είχε προσπεράσει ένα άλλο όχημα, η οδηγός του οποίου ειδοποίησε την αστυνομία. Ο Χάιντερ τραυματίσθηκε σοβαρά στο κεφάλι και το θώρακα και υπέκυψε λίγο αργότερα.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Χάιντερ πήγαινε σε μια οικογενειακή γιορτή για τα 90ά γενέθλια της μητέρας του στη γενέτειρά του, το Φάιστριτς, περίπου 30 χλμ. από το Κλάγκενφουρτ. "Για μας, είναι σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου", δήλωσε ο εκπρόσωπος και υπαρχηγός της BZO Στέφαν Πέτσνερ στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.
Τα δύο ακροδεξιά κόμματα της Αυστρίας συγκέντρωσαν μαζί 30% των ψήφων στις εθνικές εκλογές της 28ης Σεπτεμβρίου, όπου η BZO του Χάιντερ, που είναι το μικρότερο από τα δύο κόμματα, τριπλασίασε την επίδοσή της φτάνοντας γύρω στο 12%.
Μεταθανάτια εκλογική επιτυχία
Ο συνασπισμός "Μέλλον της Αυστρίας" που ίδρυσε ο Χάιντερ κέρδισε απρόσμενη νίκη στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Καρινθίας, λαμβάνοντας 45,6%, αυξάνοντας και κατά δύο -στις 17- τις έδρες του στην τοπική Βουλή.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: