Παγκόσμια ημέρα κατά της αρθρίτιδας
Πόνος και διόγκωση στις αρθρώσεις. Πρωινή δυσκαμψία των αρθρώσεων, η οποία διαρκεί μία ώρα και υποχωρεί όσο περνά η μέρα. Κακουχία, καταβολή και αδυναμία εκτέλεσης ακόμα και απλών κινήσεων όπως το άνοιγμα ενός μπουκαλιού ή το κούμπωμα του κουμπιού.
Δεν προέρχονται από κούραση ή από το στρες. Είναι συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, η οποία προσβάλλει το 1% του πληθυσμού και τις γυναίκες με τριπλάσια συχνότητα απ΄ ό,τι τους άνδρες.Η έγκαιρη αναγνώρισή τους με την επίσκεψη σε ρευματολόγο, μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά την πορεία της νόσου, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής του πάσχοντα.
Η έγκαιρη διάγνωση από εξειδικευμένο γιατρό είναι ένας από τους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Αρθρίτιδας στις 12 Οκτωβρίου και η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία κινείται προς αυτή την κατεύθυνση με την οργάνωση ενημερωτικής εκστρατείας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία χρόνια νόσος, η οποία προκαλεί πόνο, διόγκωση, δυσκαμψία και απώλεια της λειτουργικότητας των αρθρώσεων. Μπορεί να προσβάλλει, επίσης, και άλλα όργανα του σώματος, όπως τα αγγεία, τους πνεύμονες και την καρδιά.
Αυτό που κάνει την αντιμετώπισή της δύσκολη, είναι το γεγονός ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία αυτοάνοση νόσος. Προκαλείται, δηλαδή, από μία ανώμαλη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του πάσχοντα, το οποίο παράγει αντισώματα εναντίον στοιχείων του ίδιου του οργανισμού, τα οποία δεν αναγνωρίζει σαν δικά του. Η συγκεκριμένη αντίδραση, προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις ξεκινώντας από τον αρθρικό υμένα, ο οποίος επενδύει την αρθρική κοιλότητα και τρέφει τον αρθρικό χόνδρο.Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία χρόνια νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται, όμως, από εξάρσεις και υφέσεις.
Η έναρξή της προσδιορίζεται συνήθως στην ηλικία των 35 έως 50 ετών. Υπάρχει, όμως, και η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί φλεγμονή σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις και αρχίζει πριν από την ηλικία των 16 ετών, καθώς και η ρευματοειδής αρθρίτιδα όψιμης έναρξης, η οποία εμφανίζεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας.
Ξεκινά με συμπτώματα, τα οποία δεν διακρίνονται εύκολα από τον μη ειδικό. Αν, όμως, κινήσουν υποψίες στον πάσχοντα, διαγιγνώσκονται από τον ρευματολόγο σε πολύ πρώιμη φάση. Η έγκαιρη διάγνωσή της είναι καθοριστικής σημασίας για την έναρξη δραστικής και αποτελεσματικής θεραπείας, προκειμένου να προληφθούν οι αρθρικές καταστροφές κι η επέκταση της νόσου και πέραν των αρθρώσεων, καθώς η νόσος μπορεί να προσβάλει το δέρμα, τα μάτια, τους πνεύμονες, τους νεφρούς, το ήπαρ και το νευρικό σύστημα.
Τα αίτια εμφάνισης της νόσου παραμένουν άγνωστα, αλλά η επιστημονική έρευνα έχει κάνει σημαντικές προόδους τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ανακαλυφθεί οι υπεύθυνοι μηχανισμοί, οι οποίοι οδηγούν στην αρθρίτιδα και στην καταστροφή της άρθρωσης. Έχουν, επίσης, «ενοχοποιηθεί» και λοιμογόνοι παράγοντες όπως ιοί, βακτήρια και μύκητες, χωρίς ακόμη κάτι τέτοιο να έχει αποδειχθεί. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η τάση για ανάπτυξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι σε αρκετές περιπτώσεις κληρονομική.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα πρόσφατων μελετών, σύμφωνα με τα οποία νοσήματα ή περιβαλλοντικοί παράγοντες εξωθούν το ανοσοποιητικό σύστημα στο να επιτεθεί στους δικούς του ιστούς. Εκτιμάται ότι οι συγκεκριμένοι παράγοντες αλλοιώνουν στοιχεία του οργανισμού, τα οποία δίνουν το ερέθισμα για παραγωγή αντισωμάτων.
ΑΠΟ ΤΟ http://ygeia.tanea.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου